Најдобри места за посета на Азурниот брег во текот на зимата

Најдобри места за посета на Азурниот брег во текот на зимата

Најдобри места за посета на Азурниот брег во текот на зимата. Auron е скијачко одморалиште на околу сто километри од крајбрежјето. Исто како Isola 2000, таа е омилена кај жителите на покраината, 135-те км патеки со повеќе...
Свети Климент Охридски - спој на духовноста помеѓу Константинопол и Рим

Свети Климент Охридски – спој на духовноста помеѓу Константинопол и Рим

Свети Климент Охридски (840 - 27 јули 916, Охрид) — македонски светец и еден од учениците на светите Кирил и Методиј кој учествувал во извршувањето на Моравската мисија. По смртта на Методиj, бил истеран од Панонија од Германите и заедно со Наум и Ангелариј побарале спас во тогашна Бугарија.По барање...
Зошто „Obertauern„ е идеално место за зимски одмор?

Зошто „Obertauern„ е идеално место за зимски одмор?

Зошто Obertauern е идеално место за зимски одмор? Снег!!! Многу снег. Всушност, ниту еден ски-центар во Австрија или околу  нема повеќе снег од Obertauern. Падините се одлични за сите возрасти или скијачко искуство. Има...

Јануари во Братислава

Во минатото значајно одбранбено и трговско место, денес главен политички, културен и економски центар - Братислава, главниот град на Словачка. Стариот европски град кој со сигурност ќе Ве освои со својата гастрономски богата понуда и...

Технологија – „Хибриден брод за крстарење„

  Hurtigruten, најголемата светска компанија за крстарење ,влезе во историјата оваа недела воведувајќи го првиот  хибриден  брод за крстарење на батерии и го премина легендарниот северозападен премин и преку Атлантикот стигна до водите на Пацифичкиот...
Тасос, еден од бисерите на Егејското море

Тасос, еден од бисерите на Егејското море

ТАСОС Тасос  — остров, округ и општина во Егејска Македонија, близу до брегот на Западна Тракија и низината на реката Места. Најголемо населено место е Боровец ( Лименас Тасу). Денес е населен со грчко население, за разлика од претходните историски периоди кога имал мешан...
Која е „The Inferno Race„

Која е „The Inferno Race„

Која е The Inferno Race  The Inferno Race  во швајцарското алпско одморалиште Морен била организирана за прв пат во 1928 година од страна на група “ski-crazy” Британци. Денес тоа е најголемата трка во аматерско скијање во...
Најпрестижната кулинарска иницијатива на Алпите.

Најпрестижната кулинарска иницијатива на Алпите.

  Десет готвачи со ѕвездата на Michelin ќе бидат во централниот настан на 10-годишнината од најпрестижната кулинарска иницијатива на Алпите кој се одржува во Алта Бадија (јужно тиролски доломити - Италија) .Поминаа 10 години од...
Копаоник -"All seasons sports and spa resort"

Копаоник -“All seasons sports and spa resort”

Копаоник — еден од поголемите планински венци во Србија. Сместен е во централниот дел на земјата со мал дел во Северно Косово. Највисока точка е Панчиќев Врв (2.017 м). Ова е најважниот ски-центар во Србија, со вкупно 25 жичници со капацитет од 32.000...
Предновогодишен шопинг во Истанбул

Предновогодишен шопинг во Истанбул

Кога ќе престигнете во Истамбул ви предлагаме после краток одмор во хотелот да направете панорамски разглед на европскиот и азискиот дел на Истанбул: Римскиот Аквадукт, Златниот Рог, Таксим, Галата Кула, Бешикташ, Ортакој. На локацијата Чамлиџа ...