Na granice EU stiže detektor laži

Na granice EU stiže detektor laži

U države Europske unije svake godine dolazi 700 milijuna putnika i brojka se stalno povećava. Stvara se sve veći pritisak na vanjskim granicama što stvara probleme graničnoj policiji.  Na granice EU stiže detektor laži.

Sljedeći put kada sletite na neki od europskih aerodroma pripazite da govorite istinu i samo istinu. Pilot testiranje sustava trebalo bi započeti u Mađarskoj, Latviji i Grčkoj. Ako se pokaže funkcionalnim uvest će se na sve granične prelaze u vanjskim državama EU, što bi značilo  da bismo ga mogli vidjeti i u Hrvatskoj.

 Na granice EU stiže detektor laži

Sustav  poznat pod nazivom IBORDERCTRL posjeduje kamere, skener dokumenata, ali i zaslon s “virtualnim službenikom”. Kada putnik  pristupi pultu, virtualni službenik će mu najprije skenirati dokumente, a potom uz pomoć web kamere da promotriti lice dok putnik odgovara na jednostavna pitanja.

AI ugrađen u sustav će iz facijalnih mikroekspresija detektirati ako laže li putnik. U slučaju da se to dogodi ovaj poligraf pozvat će graničnog policajca koji će potom provesti dodatnu provjeru. Ako AI uopće ne prepozna moguće znakove laganja ili sumnjivog ponašanja, putniku će prolazak granice i ulazak u EU biti omogućen bez dodatne kontrole.

 Na granice EU stiže detektor laži

Program se još uvijek smatra eksperimentalnim. Neće presudno utjecati na to hoće li nekome biti dozvoljeno prijeći granicu. Prva faza pokazale je  76% točnosti, a kreatori tvrde da nova verzija pokazuje točnost do 85%.

Iako velika, ni točnost od 85% nije dovoljna da bi ovaj sustav potpuno preuzeo kontrolu nad graničnim prijelazima. Ljudski faktor će ipak još neko vrijeme igrati glavnu ulogu.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor Business

Kartica koja otključava vrata preko 700 lounge salona na aerodromima diljem svijeta

Koje kompanije nude internet u avionu?

Najveći aerodromi na svijetu