Najjeftinije zemlje za život na svijetu

Kambođa,najeftinije zemlje za život

Mnogi poduzetnici, developeri i freelanceri, poglavito iz SAD-a, već duži niz godina prate trendove putovanja i življenja po raznim egzotičnim zemljama njima niskih cijena, te na taj način putujući štede značajne svote novca. U nastavku donosimo neke od zemalja raspoređene po kontinentima koje su po njihovom mišljenju zbog omjera cijena i ponude prirodnih ljepota i sadržaja hit jeftine destinacije. Krenimo redom:

Srednja i južna Amerika

Nikaragva

Počevši od apsolutno najjeftinijih opcija, Nikaragva i dalje ima prednost. To je dijelom zbog relativnog bogatstva – ili nedostatka istoga. Ako kao par zarađujete $ 2,000 mjesečno, vi ste u gornjem sloju društva i omogućuju vam da vodite vrlo udoban život u Granadi, San Juan del Suru ili Leonu, a također i da se osjećate kao plemići u manjim gradovima. Ako baš želite uštediti, jedna osoba može lako živjeti u Nikaragvi za manje od 750 dolara mjesečno. To je još više od dvostruke prosječne mjesečne plaće za lokalne. Živjeti u Nikaragvi je relativno ugodno, ako vam ne smeta toplina. Ceste se nastavljaju poboljšavati, bežični internet ima široku pokrivenost i lako je doći i izlaziti iz zemlje. Stopa zločina je prilično niska. Zbog ovih pogodnosti, nije ni čudo što je Nikaragva izuzetno popularna i među umirovljenicima. Jedina skupa je kategorija “uvezene robe” ili izlet u susjednu Kostariku. U Nikaragvi možete uživati u smiješno jeftinom voću i povrću, pivu koje košta jedan dolar, jeftinim koktelima i dobroj lokalnoj kavi.

Nikaragva, najeftinija mjesta za život

Honduras

Ovo je nekoć bila jedna od najcjenjenijih destinacija u Americi, osobito otoku Roatan, no interes je opao u posljednjem desetljeću, jer su dva najveća grada zemlje i Miskito obala sve više upleteni u međunarodnu trgovinu drogama. Ljudi koji ovdje žive kažu da su strahovi ipak pretjerani.
Ako razmatrate selidbu u Honduras, provedite mačo veće istraživanje nego što biste učinili za neke druge zemlje i također krećite se malo više po zemlji kako biste bolje upili atmosferu. Znajte da će otočni zaljevi (uključujući Roatan i Utila) koštati mnogo više nego život na kopnu – iako su oni još uvijek neki od najjeftinijih otoka u Karipskom moru.

Honduras, najeftinija mjesta za život

Europa

Albanija

Albanija je pri vrhu popisa za jeftin život u Europi iz dva razloga: pristojno vrijeme i mogućnost dobivanja godišnje turističke vize. Taj drugi dio je posebno važan i vrijedi samo za Amerikance, ali to je glavni poticaj ljudima koji se ne žele baviti birokracijom dobivanja prebivališta. Što se tiče vremena, vlada mediteranska klima kao i u Grčkoj, Italiji i na ostatku Jadrana, tako da je sunčano i toplo tijekom cijele godine. Albanija obiluje prelijepim neistraženim plažama, ali također i planinama u kojima se možete izgubiti od ljepote, a glavni grad još uvijek nije previše zagušen prometom.

Albanija, najeftinija mjesta za život

Bugarska

Dugo vremena ova zemlja predstavlja omiljenu destinaciju za Europljane koji traže jeftino mjesto za odlazak u mirovinu. Bugarska je očito jedna od najjeftinijih mjesta na svijetu za kupnju kuće. Kako bismo vam dočarali cijene jeftinih nekretnina, dovoljno je reći kako kuća može koštati manje od korištene Toyote Sedan ako ste spremni živjeti na selu. Za manje od 900 € po kvadratnom metru, čak će i gradski stan biti vaš. Bugarska je poznata i po ozbiljnim zimama, a ima i neke od najjeftinijih skijaških resorta u Europi u Borovetsu i Bansku. No, od kasnog proljeća do jeseni veličanstveni zeleni prostori prevladavaju krajolikom. Možete jednostavno pronaći trosobni stan ili kuću za iznajmljivanje za manje od 500 € mjesečno, posebno izvan glavnog grada Sofije, a cijene hrane i pića su također smiješne. Što se tiče prijevoza, možete se povoljno voziti autobusom ili vlakom.

 Bulgaria, najeftinija mjesta za život

Azija

Kambodža

Osim niskih cijena, jedno je od najjednostavnijih mjesta na svijetu za živjeti neko vrijeme kao stranac. Možete kupiti poslovnu vizu za nekoliko stotina dolara koja vrijedi za cijelu godinu. S tim možete raditi, započeti posao ili jednostavno odmarati. Sve dok ne kršite zakon, vizu možete nastaviti obnavljati nakon razdoblja od jedne godine, čineći Kambodžu jednom od najjeftinijih zemalja gdje možete legalno živjeti i raditi. Ovo je vrlo siromašna zemlja, stoga ne očekujte previše od infrastrukture i zdravstvene zaštite. Također, ako želite stan u zapadnjačkom stilu, platit ćete ga mnogo više nego standardni kambodžanski stan. Dolar je valuta koja se najviše upotrebljava, dok ćete službenu valutu, kambodžanski rijal, sresti samo na tržnicama i po selima . Ovo je jedno od najjeftinijih mjesta u Aziji za zabavu, večere po restoranima i odlične masaže, tako da ćete biti opušteni i sretni ukoliko vam ne smeta tropska vrućina.

Kambođa,najeftinija mjesta za život

Nepal

Troškovi života ovdje skupa s dijelovima Indije slove kao najjeftiniji na svijetu, ali Nepal gubi prednost od Kambodže zbog teške vizne situacije, loše infrastrukture i nedostatka atraktivnih gradova u kojima možete uživati. Dva velika grada, Kathmandu i Pokhara, su zagušeni prometom, preopterećeni i pretrpani. Zastoji su česti, a internet je slab na većini mjesta. Pivo se oporezuje i skupo je. Ipak, zbog veličanstvenih planina i niskih cijena od kojih su neke iste već 20 godina, Nepal se čini kao odličan izbor za putovanje/življenje kroz duži vremenski period. Ako zarađujete 2.000 dolara mjesečno s udaljenog posla ili tvrtke, izuzetno ste bogati nepalskim standardima. To je 10 puta više od prosječne plaće, a BDP po glavi stanovnika je manji od 800 dolara.

Od ostalih kontinenata, u Africi možete pokušati s Marokom ili Egiptom, ali općenito čitava Afrika ne nudi neku ujednačenost koju možete naći u gore navedenim zemljama. Možete živjeti ili kao turist (što i nije baš jeftino), ili se probati uklopiti u lokalno stanovništvo, što je gotovo nemoguće.

 

Povratak turizma u Egipat
@joannehhsu

Što se tiče regije Oceanije, možete probati s Fijijem koji je puno jeftiniji od Australije i Novog Zelanda.

Fiji, ,najeftinija mjesta za život

Travel Advisor – putovanja

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal

7 razloga zašto bi Beijing trebao biti na Vašoj listi putovanja

Koh Rong je još neotrkiveni raj u Siamskom moru

 

Vodič po Nepalu