Je li ova ružna riba najukusnija ?

najukusnija riba
photo: Matko Pojatina
Kovač, latinskog naziva Zeus Faber, već na izgled prekrasan i neponovljiv. Jedna od najpoznatijih i najtraženijih riba Jadrana. Krasi ga vrhunska kvaliteta mesa, pa je rado viđen gost, i na udici i na tanjuru.

Ovo je riba neobičnog izgleda, ovalnog oblika, bočno vrlo spljoštenog, pa je u moru skoro nevidljiva kada se gleda okomito. Najčešće je maslinasto zelene boje, a može biti i zlatno-žućkast.  Na bokovima ima karakterističnu crnu točku, po kojoj je dobio većinu svojih imena.

najukusnija riba
photo: Matko Pojatina

Uglavnom živi na dubinama između 50 i 100 m, a može se naći i puno dublje, na dubinama od nekoliko stotina metara. Ova riba je rasprostranjena u gotovo cijelom svijeu, a najčešće se može sresti na Jadranu, Novom Zelandu, u Japanu i Africi. Kovača nema oko obala Amerike.

Meso kovača izvrsnog je okusa i jako cijenjeno u gastronomiji. Priprema se najčešće na grdela ili lešo. Vrlo je ukusan na brudet. Poznat je i pod imenima šanpjer, riba Sv. Petra i San Piero.

najukusnija riba
photo: Matko Pojatina

Niz je legendi o nastanku imena ove ribe. Po jednoj je sv. Petar lovio ribu rukama, a na mjestima gdje ju je dotaknuo prstima ostale su crne točke. Odtud naziv riba svetog Petra.

Druga legenda govori o imenu kovač. Vjerovalo se da su Zeusovim konjima otpale potkovice i da su se zbog toga spustili sa neba na obalu mora. Zeus je tada naredio Hefestu, bogu kovača, da ih potkuje, a Hefest to nije htio učiniti. Zeus je sam odlučio potkovati konje, ali nije znao kako. Sjeo je na obalu i iz mora je iskočila riba, a on ju je pojeo. U ruci mu je ostao kostur ribe, u kom je bog vidio kovački alat. Sa gornje strane glave je uzeo mašice, s vilice čekić, s obraza nakovanj, a od bodlji je napravio čavle. Tim alatom potkovao je konje. Zeus je tu ribu nazvao Zeusovim kovačem, pa odatle danas ime kovač.

Travel AdvisorWine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Hrvatska od ove godine ima pet restorana s Michelinovom zvjezdicom

Baltički sajam haringa i gradske tržnice u Helsinkiju

O povijesti i nastanku sladoleda