10 dana astronomije – uskoro najveći astro party sezone u Daruvaru

najveći astro party

Najveći astro party sezone je u Daruvaru.

Kako možemo putovati u beskraj svemira tehnologijom koja nam je već sada na raspolaganju? Kako astronomi amateri mogu sudjelovati u otkrićima nepoznanica svemira i pridonositi znanosti?

Astronomsko društvo Kumova slama započelo je sa pripremama za tradicionalno, deveto okupljanje astronoma amatera na poznatoj manifestaciji 10 dana astronomije 2018 od  13.4. do 22.4.2018.

najveći astro party

Pozivamo vas u Daruvar na 10 dana astronomije, događaj koji se tijekom proteklih osam godina održavanja razvio u značajno okupljalište astro eksperata i stručnjaka, te brojnih simpatizera i posjetitelja koji o svemiru žele naučiti više.

najveći astro party

Tema ovogodišnjih “10 dana astronomije 2018″ je virtualna astronomija. Želite li saznati kako se mogu osvojiti prostranstva a da ne moramo pod svaku cijenu biti astronaut u raketi?
Kako možemo putovati u beskraj svemira tehnologijom koja nam je već sada na raspolaganju? Kako astronomi amateri mogu sudjelovati u otkrićima nepoznanica svemira i pridonositi znanosti? Kao i prijašnjih godina astronomija je glavna tema ali su posjetitelji mogli slušati predavanja i sa drugih područja kao što su geologija, antropologija, medicina i biologija ili bilo koje drugo znanstveno područje.

najveći astro party

Kao i svake godine predavanja će se održavati u Hrvatskom domu u večernjim satima gdje će biti postavljena izložba sa temom Virtualna astronomija i Astrofotografija koje su napravili astrofotografi u proteklih godinu dana. Moći ćete vidjeti fotografije  snimljene u programu SallyRideEarth Kam, snimljene s Međunarodne svemirske postaje (ISS-a) u kojem i ove godine sudjeluju učenici Tehničke škole Daruvar koje vodi nastavnica Dunja Županić. Nastavlja se i suradnja s CarNET-om, koji omogućuje da predavanja putem interneta sluša i više od 1000 ljudi.

najveći astro party

Sajam nove i rabljene opreme Astroexpo

Ne propustite posjetiti Astroexpo sajam nove i rabljene opreme koji počinje odmah iza otvaranja i traje cijeli vikend.   Raditi će i Astronomski vrtić za predškolsku djecu koja će imati radionice primjerene svojoj dobi a koje će voditi stručni voditelji. Radionice će se održavati u Hrvatskom domu te po dogovoru u školama u Daruvaru i susjednim mjestima: Pakrac, Garešnica, Grubišno Polje. Sudjelovati će i društva ZTK BBŽ kao što su modelari, raketari, radioamateri, udruga pedagoga. Ovu manifestaciju su već mnogi prepoznali kao mjesto gdje se popularizira znanost  i  to ne samo astronomija a isto se promovira i znanstveni turizam Daruvara  i Bjelovarsko – bilogorske županije.

najveći astro party

Sve informacije potražite na stranicama Turističke zajednice Daruvar – Papuk kao i na stranici AD Kumova Slama.

Dobro došli na najveći astro party ove sezone! Čekamo vas u Daruvaru !!!

Izvor : Hotspots

www.visitdaruvar.hr

 Facebook VisitDaruvar

AD Kumova slama

www.tzbbz.hr

Facebook TZ Bjelovarsko – bilogorske županije

Fotografije: Dunja Županić

Veličanstvene povijesne utvrde u Hrvatskoj koje vrijedi posjetiti

Gorski Kotar – težak prijatelj kojeg vrijedi upoznati

Istarski biseri – Od Roča do Huma alejom glagoljaša