Qatar Airways u problemima. Kuda će letjeti?

Slijedom novih turbulentnih zbivanja, zaljevske i arapske zemlje prekinule su sve veze sa Qatarom.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati , Jemen, Libija, Bahrain i Maldivi prekinuli su veze sa Qatarom. Ovu bogatu zaljevsku zemlju optužili su podupire terorizam.  Diplomatskim potezima otvorili su jedno od najvećih političkih i trgovačkih pitanja u arapskom svijetu.

Nakon Trumpova posjeta Saudijskoj Arabiji odnosi su se dodatno zaoštrili. Ovi potezi trebali bi biti Qataru poticaj za promjenu politike kako bi izbjegao izolaciju.

Što najnovija zbivanja znače za turizam?

Poruka euroazijskih geoanalitičara je da će kriza ugroziti Qatarsku ekonomiju, povećati inflaciju, povećati kreditne rizike i smanjiti ulaganja. To bi moglo uništiti Qatar Airways.

Etihad Airwaysi, Dubai Emirates Airline i Flydubai do daljnjeg su obustavili letove u i iz Dohe. Na web stranici Qatar Airwaysa objavljeno je da su otkazani svi letovi prema Saudijskoj Aarabiji.  Probem je kuda će letjeti.

Za sada leti preko Bahraina kako bi došao do Irana. Avioni zaobilaze druge zračne prostore.

To znači da mnogi letovi duže traju. Primjerice za Sao Paolo dva sata duže.

Kompanija u javnost izlazi sa jako malo informacija. Na višoj razini to znači da  Qatar Airways više neće za letove prema Europi i SAD-u koristiti egipatski i saudijski zračni prostor.

(izvor:skift.com)