Travel AdvisorTravel Advisor

Zemljopisne karte koje prikazuju izvorne prijevode imena zemalja

Zemljopisne karte fasciniraju mnoge ljude pa tako i mene.

Postoje zemljopisne karte koje otkrivaju podrijetlo imena zemalja iz cijelog svijeta. Neki su vrlo očiti kao što su “Ljudi iz Rome” za Rumunjsku ili “Zemlja Kolumba” za Kolumbiju. Drugi su nazivi, pak, poprilično apstraktni. Tako je po ovoj neuobičajenoj karti podrijetlo imena Španjolska – “Zemlja zečeva”, a Naurua – “Idem na plažu”.

 

Neki pak izvorni nazivi zemalja zvuče rasistički pa je tako podrijetlo imena zemlje Etiopije – “Zemlja izgorjelih lica” , a Sudana – “Zemlja crnih”.

Mnogi nazivi europski zemalja vrlo su jednostavni i ne iznenađuju se kao što su “Zemlja leda”, “Zemlja Franaka” ili “Sjeverni put”. Neki su od njih samo – dosadni poput “Zemlja” – što je izvorni naziv Finske.

Naziv Kanada dolazi od izvorne riječi “Kanata” što u doslovnom prijevodu znači “selo”. Kada su svojedobno u Kanadu pristigli prvi doseljenici, pitali su njihove domoroce što predstavlja ova zemlja. Domoroci su im dali poprilično prosto objašnjenje:  “Kanata” odnosno “naše selo”.

Porijeklo riječi Amerike još je predmet rasprave, ali mnogi vjeruju da je nazvana po talijanskom istraživaču Amerigu Vespucciju – prvoj osobi koja je shvatila da je Sjeverna Amerika zaseban kontinent, a ne istočna obala Azije.

“Zemlja dugog bijelog oblaka” je izvorni naziv za Novi Zeland te zvuči stvarno čarobno i mistično. Izvorni naziv za Australiju također ne iznenađuje, budući da Australis na latinskom jeziku znači “južno.”

Španjolci, koji su naselili mnoge dijelove središnje i južne Amerike, dali su nazive mnogim zemljama. Naziv Gvajana ima englesko podrijetlo, a znači “Zemlja mnogih voda”, dok je Venezuela dobila čast biti imenovana po Veneciji u Italiji.

I posljednja, ali ne i najmanje važna je Azija. Većina izvornih naziva njihovih zemalja započinje jednostavnom sintaksom “Zemlja od …” . Tako su Filipini nazvani princu Philipu, no u Aziji postoji nekoliko zanimljivih izvornih naziva njihovih zemalja. Tako Kazahstan u izvornom prijevodu znači “Mjesto gdje stoji jedan”, a izvorni naziv za Koreju je “Visoka i lijepa”.

Ako Vam se sviđaju ove nadasve neobične karte kao i njihova priča – možete ih kupiti online. 

Izvor: Travel Bible

Zemljopisne karte koje nam kažu što znače imena zemalja.

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKoji su najljepši gradovi Europe ?
Next article5 otoka u 5 dana na brodu Paradis