Noćni život Budimpešte

Noćni život Budimpešte je razlog zbog kojeg se posječuje ovaj grad.

Budimpešta je grad koji je, izuzmemo li Barcelonu, vrlo poznat po velikom broju studenata koji ovdje dolaze na Erasmus. Iako se točan broj ne može utvrditi, pretpostavlja se da u Budimpešti trenutno boravi 500-600 stranih studenata. Mađari su to iskoristili i od grada napravili party prijestolnicu. Ovdje se izlazi svaki dan, od ponedjeljka do nedjelje, bez iznimke. Uglavnom svi najpoznatiji klubovi, kao i barovi, nalaze se u židovskoj četvrti u kojoj je najpoznatija Király ulica.

Zabava u ruinama

Ono po čemu je Budimpešta vrlo poznata među mladima su ruin pubovi. To su pubovi uređeni unutar starih zgrada ili tvornica koje su bile predviđene za rušenje, a na kraju su pretvorene u pubove. Kada uđete tamo imate osjećaj da ste upali na neki tajni party koji se odvija među ruševinama. Takvih pubova je mnogo i čak imaju i vlastitu web stranicu kao vodič za iste. Najpopularniji među njima su Szimpla Kert (vikendom se čeka i po 40 minuta samo za ulaz), Ankert (tamo se organiziraju internacionalna druženja za strance u Budimpešti) i Kuplung (ponedjeljkom su sve cijene snižene 50%).

Osim ruin pubova, tu su i oni klasični pubovi koji su vrlo često uređeni u američkom stilu (biljar, pikado, fliper) poput Stiflera i 4es6os, a u kojima su cijene izrazito povoljne.

 

Noćni klubovi i alkohol

Što se tiče noćnih klubova, tamo se idu tek u kasne noćne sate nakon posjeta jednom od pubova. Klubovi su također kao i ruin pubovi uređeni unutar starih zgrada, ponekad unutar cijele zgrade i na više katova. Izrazito popularan klub je Instant koji je nedavno promijenio lokaciju i ime u Fogas, a pritom nije izgubio svoje vjerne goste. Osim njega tu su još i Morrison2, Corvin, House bar i dr. Glazba koja se ovdje najčešće sluša je house i electro, a nekada se organiziraju i partyji sa trash muzikom 80ih i 90ih godina prošlog stoljeća.

Alkohol je ovdje vrlo jeftin, kako u dućanima, tako i u klubovima. Pola litre pive možete gotovo svugdje naći za 1€, vino za 1,5€, a žestoka alkoholna pića od 2-7€. Takve cijene donose i drugu stranu noćnog života Budimpešte koja nije zabavna. Rijetko gdje kontroliraju koliko tko ima godina pa ćete zbog toga nerijetko vidjeti već oko 23 sata pijanu djecu kako teturaju ulicama. Isto tako, Mađari piju puno, jako puno.

U kombinaciji sa studentima koji su ovdje na Erasmusu, može se reći da ovdje teku velike količine alkohola svakog dana pa se onda nakon nekog vremena naviknete na prizore pijanih ljudi po ulicama. Osim alkohola, nude vam često i drogu na ulicama. Nerijetko će vam se netko prišuljati i šapnuti vam u uho: „You need weed, cocaine?“

Sve u svemu, može se reći da je Budimpešta u nazad par godina postala prava party destinacija za Europljane, posebice one iz Španjolske i Francuske kojih je ovdje mnogo, a osim njih privlači sve party-anere svojim izuzetno niskim cijenama i bogatim noćnim životom.

 

Noćni život Budimpešte je magnet za mladje turiste.

Lorena Koren