Tektonske aktivnosti na Novom Zelandu izazivaju strah od razornog tsunamija

Tektonske aktivnosti na Novom Zelandu

Tektonske aktivnosti na Novom Zelandu izazivaju strahove od fatalnih potresa i razarajućih tsunamija. Geolozi vjeruju kako je ovo jedna od najvećih geoloških katastrofa koja može zadesiti ovu otočnu zemlju.

Niz potresa duž Novog Zelanda koji se dogodio ovih dana opravdano izaziva strahove od razarajućeg potresa i mogućeg tsunamija. Upravo sličan slijed događaja doveo je 2011. do katastrofalnog tsunamija Tohuku u Japanu .

Niz manjih potresa na Novom Zelandu prijavljen je i na jugu i na sjeveru otoka prema upozorenjima GeoNeta. Po nekim procjenama valovi tsunamija mogli bi dosegnuti visinu i do 12 metara. Za sada su na otoku zabilježeni manji potresi magnitude od 3 do 4 stupnja po Richteru. Ukoliko dođe do velikog potresa mogao bi biti nalik onom iz 2004. koji je odnio 230 000 života.

Do ovako snažnih potresa dolazi prilikom podvlačenja jedne tektonske ploče pod drugu.Takvi su potresi najjači i najrazorniji.

Tektonske aktivnosti na Novom Zelandu

Američki geolog Steven Ward upozorio je da bi tsunami mogao pogoditi novozelandsku obalu od Aucklanda do Christchurcha na jugu. Takav tsunami bio bi katastrofalan, pogađajući najveći grad Auckland, kako i Christchurch, koji se još uvijek oporavlja od velikog potresa 2011.

Travel Advisor : putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Povijesni let bez presjedanja na relaciji Australija – Velika Britanija

Fake location – trik koji je dobro znati

5 aplikacija koje olakšavaju putovanja