The Guardian o kruzerima i overturizmu u Dubrovniku

Koliko se promijenila percepcija Dubrovnika u zadnjih deset godina? Još u 80-im, bio je poznat kao Biser Jadrana, top odredište u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. 90-ih postao jedan od simbola strahota rata u regiji, granatirana je UNESCO-va svjetska baština.

Turistički oporavak od ratne tragedije bio je brz i impresivan, a Dubrovnik je bio u središtu turizma u novoj modernoj hrvatskoj državi. Postao je simbol Mediterana kao nekad.

Zatim je, prije 8 godina, stiglo novo ime i identitet za ikonični grad na jugu Dalmacije – Kings Landing. Dubrovnik je postao kulisa hit HBO showa Game of Thrones.

 

Za svo to vrijeme u Dubrovniku je postojao još jedan aspekt turizma koji je neprestano rastao – kruzeri. Brodovi za krstarenje među prvima su se vratili nakon rata, a njihov utjecaj postupno se povećavao tijekom godina do te mjere da dominiraju tijekom turističkih mjeseci. I počinju dominirati na međunarodnim novinskim objavama kada se govori o Dubrovniku.

O ovom obliku turizma nedavno je u slikovnom eseju pisao The Guardian:

Dubrovnik, poznat kao biser Jadrana, postao je jedna od najvećih mediteranskih turističkih atrakcija. Njegov šarmantan stari grad, niz Unescovih mjesta svjetske baštine i luka uvijek su privlačni, ali uspjeh Game of Thrones, od kojih je velik dio snimljen u ovom gradu, učinio ga je osobito popularnim odredištem za brodove za krstarenje, čiji putnici žele najvažnije vidjeti u jednom danu. Izleti često počinju na vratima od Pila iz 16. stoljeća, nakon čega slijedi šetnja Stradunom do gradskih zidina, a ulaz košta 30 eura. Lokacije Game of Thrones i najstarija ljekarna u Europi u franjevačkom samostanu izuzetno su atraktivne.

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Izvor: www.total-croatia-news.com

Dubrovnik truju kruzeri?

Dubrovnik – preveliki broj posjetitelja u povijesnoj jezgri grada

Hrvatska i Dubrovnik među TOP 3 u svijetu u broju turista po glavi stanovnika