Otvaranje sezone u legendarnom Kitzbühelu

Otvaranje sezone u legendarnom Kitzbühelu

Kitzbühel i HZUTS

HZUTS po prvi puta organizira otvaranje sezone i seminar u Kitzbühelu, najlegendarnijem sportskom gradu u Alpama.
Bez sumnje odmor u Kitzbühelu užitak je jedinstvenog spoja stila, sporta i tradicije.

Otvaranje sezone u legendarnom Kitzbühelu

Sve je počelo davne 1931.godine 1. internacionalnim Hahnenkamm natjecanjem, danas svjetski poznatim i najgledanijim FIS događajem. U početku su se veliki svjetski skijaški velikani sukobljavali u spustu i slalomu, a kasnije u superveleslalomu. Svoje su snage i dame odmjeravale sve do 1961. kada je za njih Hahnenkamm natjecanje proglašeno preopasno.
Za tu odluku najzaslužniji je Streif, klasik među skijaškim natjecateljskim stazama – najzahtjevnija spust staza na svijetu.
Od samog starta gdje vlada potpuna smirenost i tišina pa sve do euforije i vike u cilju Streif je izvanredan u svakom svom segmentu. Hrabri i samopouzdani skijaši nakon što ravno prođu Starthang (nagib 51%) za 8.5 sekundi ulaze u mišolovku – Mausefalle i lete 80 metara (skaču) preko najstrmijeg dijela Streifa (nagib 85%). Prema legendi je Toni Sailer Senior, otac skijaške zvijezde Tonija Sailera, nazvao skok Mausefalle jer su ga skijaši nakon doskoka podsjetili na miševe koji skaču ravno u mišolovku. Slijedi sekvenca Karussell koja zbog velike centrifugalne sile razdvaja pobjednike od gubitnika, diktira tko će od skijaša doći do tehnički najzahtjevnije sekvence Svjetskog kupa – Steilhang-a te zatim po finalnom dijelu staze doseći brzinu od 140 km/h i doskočiti u ciljnu ravninu koja odiše izvanrednom atmosferom. Veliki aplauz i vrhunsko navijanje 85.000 ljudi (rekord je 100.000 ljudi, 1999.g.) među kojima se nalaze i velike Hollywoodske zvijezde nagrada je svakom skijašu koji prođe kroz ciljnu liniju.

Otvaranje sezone u legendarnom Kitzbühelu
Pobjednik 1. Hahnenkamm spusta bio je Austrijanac Thäus Schwabl koji je kroz cilj 1931.g. prošao za 3:53.51 minutu, a rekord drži njegov sunarodnjak Fritz Strobl, najbrži spustaš ikad na Streifu, pobjednik 1999. godine s vremenom 1:51.58.
U velikane Kitzbühela ubraja se i naš Ivica Kostelić koji je pobijedio 5 puta (4 zlata u kombinaciji: 2010.,2011.,2012., 2013. i zlato u superveleslalomu 2011.g.) i tako plasirao Hrvatsku na 10. mjesto ukupnog poretka država po broju pobjeda na Hahnenkamm natjecanju.

Otvaranje sezone u legendarnom Kitzbühelu

Upravo je dugogodišnja tradicija očuvala poseban duh grada i skijališta te ga popularizirala diljem svijeta. Kitzbühel i KitzSki su već 6 godina (od 2013.) za redom dobili Oscar za najbolje skijalište u svijetu. Razvitak vrhunske tehnologije očuvanja snijega čini Kitzbühel jedinim skijalištem (a da nije glečer) koji otvara ski sezonu u 10.mjesecu i tako omogućuje ljubiteljima snježnih sportova 200 dana neprekidnog uzbuđenja i uživanja.
230 km savršeno uređenih, raznolikih, spektakularnih skijaških staza s mnogo idiličnih, rustikalnih koliba za odmor.

Otvaranje sezone u legendarnom Kitzbühelu
Proteže se na 4 brda: Kitzbüheler Horn, Hahnenkamm, Fleckalm i Pass Thurn. 57 najmodernijih ski liftova čini najveću austrijsku kompaniju ski žičara i omogućuje odličnu povezanost svih skijaških staza, tako da u jednom danu možete lako doći s jednog na drugi kraj ove prekrasne kotline okružene planinama visokim iznad 3000 metara. Jednom kada se nađete na vrhu, “okusite” savršene snježne uvjete, vrhunski uređene ski staze i zrake sunca te romantičan panoramski pogled koji seže u nedogled vaša skijaška zadovoljstva neće poznavati granice.

Velikodušnost, toplina i gostoprimstvo vrhunskih hotela u kojima smo smješteni te dobrota Signe Reisch predsjednice Kitzbühel Tourismusa i vlasnice ciljne ravnine Hahnenkamma, koja će nas ugostiti u svom hotel na Kaiserschmarrnu, kuhanom vinu i čašici razgovora, samo su dodatni razlozi koji Kitzbühel čine toliko posebnim.

U sve čari i ljepote uvjerite se i sami na seminaru koji HZUTS po prvi puta organizira za svoje članove i prijatelje od 27.11. do 01.12.
Vidimo se u Kitzu 🙂

Helena Gaube

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Otvorenje skijaške sezone iz snova

Obertauern je spreman za sezonu

Jedinstvena ponuda događanja u Ski amadé tijekom zimske sezone 2019./2020.