Pariški muzeji koji su me oduševili, a imate ih priliku posjetiti – 1.dio

pariški muzeji

Pariz kroz oči hrvatske blogerice Alis Pečarić Marić

 Pariški muzeji koji su me oduševili, a imate ih priliku posjetiti

 

Skakala sam do neba od sreće kad sam dobila poziv francuske turističke zajednice Atout France da kao blogerica posjetim Pariz i budem jedina predstavnica iz Hrvatske, uz osamdeset i pet novinara i blogera iz cijelog svijeta na prezentiranju kulturne sezone Pariza za 2017. godinu.

Cilj okupljanja bio je upoznati blogere iz cijelog svijeta s novostima pariške kulturne scene kao i interesantnim novitetima pariške turističke industrije, a što je meni ujedno bila i odlična prilika da se povežem s novim blogerima koji prate slične teme kao i ja.

Smješteni smo bili u hotelu Mercure Tour Eiffel se nalazi direktno ispod Tour Eiffela – najprepoznatljivijeg svjetskog šarmera kojeg godišnje posjeti sedam milijuna ljudi. Lijepo se buditi i lijegati uz pogled na to 10 000 tona teško zdanje.

pariški muzeji

 

Pariški muzeji su nas čekali otvorenih vrata.

S obzirom da je tema okupljanja bila prezentacija nove kulturne sezone, odmah smo prvi dan krenuli s oblilaskom pariških muzeja . Francuska je kroz povijest dokazala da je velik obožavatelj ne samo vlastite kulture, nego kulture općenito, a s 130 muzeja nezaobilazna je kulturna destinacija brojnih turista. Nas su izložbe koje smo posjetili ostavile bez daha.

Rodinova izložba u Grand Palais

Oduševila nas je Rodinova izložba stoljeća koja je postavljena povodom stote obljetnice smrti francuskog kipara i vizionara u jednom od najpoznatijih pariških izložbenih prostora Grand Palaisu, a koju smo smjeli ekskluzivno i u miru razgledati dan prije službenog otvorenja. To je obavezna kulturna lokacija koju morate posjetiti ako se do kraja srpnja nađete u Parizu. Izložba istražuje utjecaj Augustea Rodina na brojne svjetske umjetnike. Među njima je i hrvatski kipar Ivan Meštrović, čija su dva rada izložena u Grand Palais: „Zdenac života“ i „Starica“. Baš sam bila ponosna prilikom našeg posjeta.

Muzej Orsay i izložba „Beyond the Stars – The Mystical Landscape from Monet to Kandinsky“

pariški muzeji

 

Iz Grand Palaisa prošetali smo do muzeja Orsay gdje se trenutno održava prekrasna izložba „Beyond the Stars – The Mystical Landscape from Monet to Kandinsky“. Još jedna prilika za nahraniti  dušu najvrijednijim umjetničkim dijelima ikad. Dobra stvar je da je bio ponedjeljak, dan kada su muzeji zatvoreni za publiku te smo imali priliku u  miru uživati u čitavom prostoru. Poseban doživljaj. Nema što. U muzeju Orsay smo odmah i ručali. Restoran muzeja je za svaku preporuku.

pariški muzeji

 

Centar Georges Pompidou i izložba Cya Twomblya

pariški muzeji

 

Taj dan smo posjetili još dva muzeja. Muzej Cinematheque Francais i pariški Centar Georges Pompidou koji ove godine slavi  40. rođendan a povodom kojeg je u njegovu restauraciju uloženo oko 110 milijuna eura. To se itekako vidi. Modernistička građevina svih boja zaista sjaji. Dočekao nas je direktor centra Serge Lasvignese, u kultnom restoranu na vrhu zgrade – Georges uz  Moët & Chandon i slane zalogaje da bi odmah iza toga razgledali trenutno najvažniju izložbu američkog slikara Cya Twomblya.

Le 6B

Posjetili smo i Le 6B, napuštenu zgradu u nešto lošijem dijelu  Pariza (Saint Denis) gdje se okupljaju alternativni umjetnici kako bi mogli  nesmetano i besplatno stvarati te organizirati i održavati svoje izložbe. To je projekt koji je socijalno i društveno osviješten i koji već nakon par godina daje senzacionalne rezultate. Vrijedilo je to pogledati i razgovarati s umjetnicima.

Louvre i „Vermeer and the Masters of Genre Painting“

pariški muzeji

Nakon avantgarde i alternativaca u planu je bilo  razgledati „svjetski važnu“ izložbu genijalnog Vermeera – „Vermeer and the Masters of Genre Painting“ u muzeju Louvre. Doista, doživljaj koji se pamti cijeli život. Već dugo nisam posjetila taj najposjećeniji i najveći muzej na svijetu koji se nalazi na desnoj obali Seine. Bilo je već vrijeme da ponovim gradivo. Pariški muzeji su za prvi dan ispunili očekivanja.

Travel AdvisorYouTube kanal.

Kulturni događaji u Parizu koji su me oduševili, a imate ih priliku doživjeti – 2. dio

Video vodič po Strasbourgu

Aix-en-Provence u jesen