Park City – mondeno skijalište u Utahu

Park City je posebno mjesto. Mondeni gradić, fini hoteli, vrhunsko skijanje i svi zimski sportovi na jednom mjestu.

U skijaškom svijetu postoje tisuće skijališta na svim kontinentima. Neka su velika, neka mala, neka međunarodno poznata, neka samo za lokalce, a neka jednostavno lijepa.

Tih lijepih se čini da ima puno, no neka su posebno  lijepa za pamćenje. Jedno takvo je i Park City u saveznoj državi Utah u SAD.

Skijanje je iz dva sela – Canyons i Park City. Međusobno su spojeni gondolom i u vlasništvu su moćne korporacije Vail Resorts koja je uložila pedesetak milijuna $ u opremu i nove žičare prošle godine. Park City je najpoznatiji po OI 2002. kada je Janica osvojila zlatne medalje te po Sundance filmskom festivalu. Skijašima je poznat po predivnim dugim i širokim stazama, skijanju među drvećem po dubokom snijegu (powder tree skiing) i sjajnom gradiću u western stilu punom saloona, restova i trgovina.

Osim skijanja ponuda dnevnih aktivnosti je velika. Muzej Olimpijskih igara je aktivni centar za zimske sportove gdje se može probati vožnja bobom po originalnoj stazi. Nordijsko skijanje je vrlo popularno, klizalište pa čak i sanjkanje na velikim gumama po uređenim stazama. Susjedno skijalište, par kilometara udaljeno,  Deer Valley je također među najboljima u regiji.

Večeri nisu ništa manje bogate događanjima. Odlični restorani, destilerije burbona ( do nekih se može doskijati) i male pivovare samo su uvod u tulumarenje u nekom od saloona sa živom muzikom u glavnoj ulici. No Name Saloon je obavezno mjesto za kasni izlazak.

U Park Cityu se održavaju različiti eventi čitave godine. Svakako najpoznatiji je Sundance Film Festival koji se održava zadnjih 10 dana u siječnju. Tada je najbolje skijanje jer su staze uglavnom prazne. Hollywoodsko društvo ne skija pa je lakše biti sam na stazi nego dobiti stol u dobrom restoranu.

Vail Corp. , PCMR, TIWELL Shoot
Main Street, Park City, Utah Lifestyle
Photo: DanCampbellphotography.com

Za ljubitelje zimskih sportova najvažniji je Freestyle World Cup početkom veljače. Na terenima olimpijade najluđi skijaši svijeta izvode svoje vratolomije i za razliku od „ozbiljnog skijanja“ čitav vikend je festivalska atmosfera u gradu.

Svakog rujna je veliki festival balona. Autumn Aloft okupi stotine balona na vrući zrak koji polijeću u jutro i vračaju se noću što je posebno dojmljiv pogled na vatre u zraku nad planinama.

Park City je nekih pola sata udaljen od međunarodnog aerodroma Salt Lake City do kojeg lete neke linije direktno iz Europe. Postoje brojni shuttle busevi do skijališta, a mjesta i skijališta su dobro povezana javnim prijevozom stoga nije potrebno unajmljivati automobil. Park City je najveće skijalište na kontinentu i jedno od najboljih pa ga svakako jednom treba posjetiti.

Fotografije :Vail Resorts

Travel Advisorputovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

Čine li nas putovanja zdravijim i boljim

New York vodič po barovima, klubovima i restoranima

10 besplatnih atrakcija u Washingtonu