Ovo mjesto na pola sata od Zagreba treba okusiti

Priča o Krškom

Krško je blizu. Na niti sat vožnje od Zagreba otkrit ćete mjesto bogato poviješću, prekrasnu prirodu, vinograde i izvrsna vina, te priče iz povijesti zbog kojih zastaje dah. Priča o Krškom puno je više od nuklearne elektrane i nikako nemojte pomisliti da je to ono po čemu ćete pamtiti ovaj hedonistički bijeg iz grada.

Priča o Krškom

Ja sam je stigla vidjeti tek izdaleka i nije uspjela narušiti dojam o ovom prekrasnom kraju koji će sigurno još pokoji puta biti moje odredište za savršen vikend. Uživanje u gastro ponudi, vrhunskim vinima i bajkovitim pogledima na okolne brege, vinograde, prirodu i Krku.

Priča o Krškom

Grad Rajhenburg, dvorac je koje je nastao na mjestu utvrde iz 9. stoljeća, a između 2010. i 2012. godine potpuno je obnovljen. U njemu se danas nalazi muzej posvećen svemu što se kroz stoljeća u dvorcu zbivalo. Kroz povijest je promijenio najrazličitije gospodare.

Ime mjesta pronađeno je u darovnici kralja Arnulfa 895. godine, a od 1154. je posjed i grad su u vlasništvu Heme Krške. Zatim su ovdje živjeli grofovi Bogenski, Celjski, Fridrich II. i Elizabeta Frankopanska. U njemu su živjeli i Ivan Ungdand i Juraj Thurn. Habsburgovci su dvorac dali u najam.

Priča o KrškomŽivot dvorca najviše su obilježili trapisti, pa se najzanimljiviji dio muzeja odnosi se na njih. U dvorcu su živjeli od 1881. pa sve do II svjetskog rata. Ovdje su proizvodili sir, čokoladu i liker. Trapisti su izgradili i prvu hidroelektranu u Krškom, a bavili su se i vinogradarstvom. Ora et labora!

Priča o Krškom

Nijemcima je poslužio za vrijeme 2. svjetskog rata, a tu je jedno vrijeme bio i ženski zatvor.

Priča o Krškom

Stručnjaci kažu da je zdravo svaki dan popiti malo vina, a i pojesti komadić čokolade. Vinar Aleš Kunej našao je način za ova dva užitka spojiti u jedan. Čokoladno vino. Još jedan proizvod Krškog kraja koji svakako treba probati.

Priča o Krškom   Priča o Krškom

Kada od šetnje, vina i upijanja priča iz povijesti ogladnite uputite se u restoran Tri lučke. Izvrstan restoran.

Priča o Krškom

Menu poznat po kreativnim tradicionalnim zalogajima na moderan način, odlična vinska karta i predivno okruženje s pogledom na vinograde s jedne, i Krku s druge strane čine ga savršenim mjestom za kratki bijeg iz grada. Ako imate više vremena možete i prespavati, a ljeti i uživati u bazenu.

Priča o Krškom

Ako razmišljate gdje provesti proljetni dan ili cijeli vikend, jedan od prijedloga je svakako Krško. Nećete požaliti. Uživajte u prirodi, povijesti i hedonizmu i iz prve ruke se uvjerite da je priča o Krškom puno više od nuklearke. Ako vas pak i nuklearka zanima, najavite se i odite u obilazak. I ona je mjesto koje je obilježilo razvoj ovog prekrasnog slovenskog kraja.

photo by: Andrea Šitum naturala.hr

i Ivana Begović

Travel AdvisorLifesytle

Posjetite naš YouTube kanal.

Obiteljski izlet u Celje

Slovenske toplice za svaki džep

5 razloga da češće putujete