Propao britanski turistički div Thomas Cook

Propao Thomas Cook

Turistička agencija Thomas Cook propala je nakon pregovora o dokapitalizaciji kojima se pokušala spasiti ova čak 178 godina stara kompanija.

Više od 150.000 Britanaca pokušava naći način da se vratiti kući iz svjetskih turističkih destinacija. 600.000 putnika ostalo zarobljeno na aerodromima i u hotelima.

Kakvi su poslovni potezi doveli do propasti ove moćne kompanije koja je preživjela dva svjetska rata. Thomas Cook je jedna od najstarijih svjetskih turističkih kompanija, a upravljala je hotelima, odmaralištima.

Problemi su se pojavili nakon burne godine za Thomas Cook. Od svibnja 2018. dionice kompanije pale za više od 96% uslijed nesigurnosti oko Brexita i jake konkurencije u turističkom sektoru.

Predsjednik uprave tvrtke Peter Fankhauser sa žaljenjem je objavio da je tvrtka prestala raditi nakon što nije uspjela postići dogovor s vjerovnicima u pregovorima tijekom vikenda. Britanska uprava za zrakoplovni promet (CAA) objavila je da je Thomas Cook prestao poslovati i da vlasti imaju u pripremi zrakoplove koji će početi vraćati u Britaniju više od 150.000 britanskih turista tijekom sljedeća dva tjedna.

Travel Advisor – business

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Usporedna analiza cijena avio karata iz Zagreba za Bangkok

Adria Airways “privremeno” prestaje s radom

Broj putnika na najvećim regionalnim aerodromima raste