Pao je prvi snijeg i skijališta su počela s pripremama za otvorenje sezone

prvi snijeg

Prva ozbiljnija ciklona je donijela zahlađenje i snijeg u Alpe. Na Mediteranu će sezona kupanja potrajati još koji mjesec. Prvi snijeg će ubrzo otopiti, no neka skijališta već najavljuju otvaranje sezone skijanja.

prvi snijeg
Alta Badia 26.8.2018.

Na visokim Austrijskim ledenjacima od kojih je nekoliko u našoj blizini pripreme su u punom tijeku:

Stubaier Gletscher 15.9.
Soelden 8.9.
Pitztal 15.9.
Kitzsteinhorn – Kaprun 1.10.

prvi snijeg
Soelden

Zanimljivo je da su neka „normalna“ skijališta najavila rano otvaranje sezone:

Turracher Hoehe 10.11.
Schladming – Planai 9.11.
Kitzbühel/Kirchberg 13.10.
Cortina d Ampezzo 16.11.
Tre Cime (Sexten) 17.11.
Obertauern 21.11.
Zauchensee/Flachau 24.11.

prvi snijeg
Cortina d Ampezzo

Skijališta koja imaju prilično dobru ljetnu sezonu u Austriji i Italiji ostaju prazna u 10. i 11. mjesecu te time žele produžiti sezonu. Vjerojatno neće biti otvorene baš sve žičare, no ako će biti dovoljno hladno sve je moguće. Tehnologija proizvodnje snijega najviše ovisi o temperaturi. Suprotno mišljenjima „umjetni“ snijeg je samo voda. Razlika je u veličini kristala. Prirodne pahulje su veće, a ove proizvedene pod pritiskom vode koja se u prskalicama pretvara u snijeg su puno manje.

prvi snijeg

Neki, kao recimo skijališta u Talijanskom Južnom Tirolu, su doveli proizvodnju snijega na visoki nivo tako da uopće ne ovise o vremenu. To se najbolje vidjelo prilikom otvaranja sezone prošlih par godina kada na nekim mjestima nije bilo padavina do kraja prvog mjeseca.

prvi snijeg
Početak sezone i jest najbolji za skijanje. Dani su duži, zrak još uvijek nekako topliji, a staze gotovo prazne. Ako imate vremena pokušajte, ako ne prije, u 10.mjesecu otvoriti sezonu na nekom od ledenjaka. Treba dobro pratiti prognozu i odlučiti se zadnji čas. Početkom tjedna za vikend. Smještaja ima dovoljno, a vrlo je bitno da ne pada snijeg. Na tim visinama nije ugodno kad je olujna mećava stoga je bolje dobro planirati. Skijanje na ledenjacima nije bitno zahtjevno. Uglavnom su položene staze i nema strmina. Odlično za početak sezone i uskijavanje.

prvi snijeg

Uživajte i ne zaboravite što ste sami sebi obećali prošle zime. Obećali ste da nećete opet na skijanje bez priprema pa da vas sve boli drugi dan i da više morate sjediti po gostionama nego skijati. Priprema je vrlo važna pa ako ništa drugo hodajte barem pet, šest kilometra dnevno i to će biti dovoljno.

Travel Advisorskijanje

Posjetite naš YouTube kanal

Kako odabrati opremu za skijanje ?

 

Colfosco gdje sunce najduže traje

Alta Badia – ekskluzivno skijalište u srcu Dolomita