Travel AdvisorTravel Advisor

Road trip: sjever Francuske i Mont Saint Michel

ROAD TRIP: SJEVER FRANCUSKE i Mont Saint Michel

Kada je riječ o putovanjima, nekako uvijek radije biram one manje popularne, više avanturističke, odnosno kreativne destinacije. Tom logikom je ovaj put na red došao sjever Francuske.

Znam da možda nije tvoja tipična destinacije za putovanje, ali čitanjem ovog članka pokušati ću ti približiti ljepote i avanturizam koji donose neke druge vrste putovanja.

Ako želiš saznati kako kreativno putovati i vidjeti puno toga u malo vremena, na pravom si mjestu!

A sada, dopusti mi da ti dokažem da Pariz i Azurna obala, nisu jedini dijelovi ove zemlje vrijedni tvog godišnjeg odmora!

Za početak, kako sam se uopće odlučila na ovo putovanje? Bilo je to za vrijeme mog studiranja u Njemačkoj. Tek sam došla na diplomski studij u Bonn, a već sam imala želju negdje otputovati!

Priliku sam vidjela u prvom produženom vikendu, onaj koji se spaja na 1. studenog. Imali smo sreće jer je upravo te godine vikend 1. studenog spojio čak dva dodatka dana! To je značilo da smo mogli izdvojiti 4 dana za ovo  putovanje.

Sada treba odlučiti gdje otići na ta 4 dana. S obzirom da smo putovanje počeli planirati tjedan dana prije, nije bilo puno izbora.

Štoviše, zemlje u blizini Bonn-a, poput Belgije i Nizozemske, kao i grad Pariz sam već odavno apsolvirala, a za kupnju avionskih karata je bilo pomalo kasno.

Usprkos tome, u blizini se našao još jedan gradić koje sam željela posjetiti a nisam još imala priliku. To je bio Lille u Francuskoj.

Tako sam jednu večer sjela za laptop i počela istraživati.

Kroz samo pola sata pronašla sam ne jedan nego 101 razlog za provesti produženi vikend na sjever Francuske.

Između ostalog, ono što sam pronašla kao ultra zanimljivu aktivnost, bili su klifovi Etretat, „plutajući“ dvorac Mont Saint-Michel, grad Nancy i turu kroz vinske podrume pokrajine Champagne gdje se proizvodi jedan jedini – šampanjac!

Složila sam smjer kretanja kroz iduća 4 dana, bookirala smještaj za 4 noći, rezervirala rent-a-car i avantura je mogla početi!

 

Lille

Dakle, da krenem od početka, tako da sve ima smisla. Polazna točka nam je bio Bonn (Keln) u Njemačkoj. Kroz Belgiju smo došli do Lille, grada u Francuskoj i s obzirom da smo krenuli u kasno popodne, ondje smo odmah i prenoćili.

Ujutro smo odmah krenuli u obilazak grada. Započeli smo izlet sa finom francuskom kavom i kroasanima u jednoj od poznatih, pomalo mainstream pekarnica u Francuskoj – Paul.

Istina da je malo pricey, ali htjeli smo imati potpuno iskustvo boravka u Francuskoj. Pogotovo jer Paul pekarnice održavaju svoju tradiciju od davne 1889. godine!

Lille je predivan grad vrijedan posjeta, a ono po čemu je najviše poznat je vjerojatno sveučilište koje se onda nalazi.

Prema legendi, grad je osnovan 640. godine, a 1923. godine, ondje je otkriveno cjepivo protiv tuberkuloze!

 

Dunkirk (Dunkerque) – grad na sjever Francuske koji piše povijest

Nakon kratkog razgledavanja centra grada, sjeli smo u auto i krenuli prema Dunkirku. Dunkirk je poprilično vjetrovit grad na Francuskoj obali.

Ono po čemu je najpoznatiji je bitka koja se ondje odvila za vrijeme Drugog svjetskog rata. Vrijeme ovog događaja bilo je proljeće 1940. godine.

Dunkirk je mjesto jedne od masovnijih sukoba WWII i koračati tlom koje je nekada značilo život ili smrt, uistinu na trenutak vrača u povijest i budi posebnu empatiju.

 

Lighthouse Cap Gris-Nez – svjetionik na sjever Francuske

Svjetionik je česta točka zaustavljanja prolaznika iz razloga što se sa te točke može vidjeti obala Velike Britanije, odnosno bijeli klifovi Dovera. Naravno, da bi se vidjela obala, potrebno je da vrijeme bude vedro i sunčano. Nas je s druge strane upravo ovdje uhvatila neviđena kiša i vjetar. Potpuna suprotnost!

Udaljenost do obale engleske je samo 34 kilometra. Na suprotnoj obali nalazi se britanski grad Dover. Upravo onaj koji se spaja na Calais u Francuskoj purem podvodnog tunela ispod La Manche.

S obzirom da je ovo najbliža točka koja spaja Francusku sa Engleskom, upravo je to ruta koju često preplivavaju profesionalni plivači kao dio svoje karijerne “bucket liste”. Da bi se preplivao La Manche kanal, potrebno je 7 sati.

Gris nez je prevedeno kao sivi nos. Dok je blanc nez, pogađate, bijeli nos.

Audresselles – klifovi i sjever Francuske

(nacionalni park – Parc naturel régional des caps et marais d’Opale)

Ovaj nacionalni park definitivno nije klasično mjesto posjetioca turista u prolazi. Međutim, nas su ovdje zastavili predivni klifovi Francuske obale sa pogledom na Atlantski ocean. Mi smo se odlučili zaustavi u blizini mjesta Audresselles.

Klifovi su definitivno nešto što obilježava zapadnu obalu Francuske. A o klifovima Etretat, o kojima svi pričaju, pišem malo poslije!

Boulogne-sur-Mer

Gradić u nastavku francuske obale. Sastoji se od malog centra grada i marine za brodove. Mi smo se odluči zaustaviti ondje kako bi odradili kasni ručak, odnosno večeru.

Na ovakvim putovanjima koja pružaju fleksibilnost kretanja, nije loša ideja jesti u manjim gradovima. Prvo zato što je najčešće jeftinije u usporedbi sa velikim gradovima. I naravno imaš izliku za vidjeti još jedno novo mjesto.

U Francuskoj je za dnevne obroke poprilično popularan koncept „Dnevnog tanjura“ odnosno „plat du jour“ – jelo koje posebno priprema restoran određenog dana, uz uobičajeni jelovnik. Obično je jeftinije i obilnije!

Amiens

Nakon jela i kratkog razgledavanja grada, krenuli smo prema gradu Amiens koji je ujedno bio i naše drugo prenoćište. Otišli smo odmah na spavanje, pa još jednom jutro posvetili razgledavanju grada.

Grad se sastoji od malog centra, a najpoznatija atrakcija u gradu je gotička katedrala Notre-Dame iz 13. stoljeća koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Specifična je po svojoj pažljivo izrađenoj fasadi.

 

Rouen

Ovaj francuski gradić smješten je na rijeci Seni (ona ista koja prolazi kroz Pariz). Mene je Rouen apsolutno oduševio. Najpoznatiji je po tome što se smatra glavnim gradom Normandije.

Upravo je Rouen bio zadnje prebivalište Ivane Orleanske gdje je i spaljena na lomači 30. svibnja 1431. godine. Taj dan je proglašen i spomendan ove francuske junakinje.

Meni su najdraži dio grada bile predivne fasade i sveukupni ambijent u centru grada.

 

Etretat

Još uvijek se nalazimo u Normandiji. Etretat je mali gradić na obali sa nešto malo više od 1000 stanovnika. Grad sam po sebi je svakako vrijedan posjete, ali ono po čemu je karakterističan su klifovi uz sam rub Atlantskog oceana. Sastoji se od prirodno kreiranih lukova stijena.

Nekoliko je vidikovaca uz obalu, ali definitivno najljepši pogled pada sa točke „La Falaise d’Amont“.

Ondje smo probali popularne francuske slane palačinke – GALETTE.

I ukusan domaći sladoled!

Caen

Nakon ručka smo krenuli prema idućoj destinaciji – gradu Caen.

Caen je predivan grad sa nekoliko atrakcija koje apsolutno ne smiješ propustiti. Između ostalog tu su:

Dvorac – Château de Caen. Potiče iz srednjeg vijeka, točnije 1066. godine. Na dvorcu se još uvijek mogu vidjeti rupe od metaka koje je zadobio tijekom WWII kada je služio kao zaklonište francuskih vojnika.

S obzirom da se dvorac nalazi na brežuljku, sa vrha pada pogled na cijeli grad. Idealno mjesto za zalazak sunca. ?

Abbaye aux Dames de Caen – ovo je nekada bio ženski samostan u Normandiji. Danas je ovo dom Regionalnog vijeća Normandije (ne pitaj me šta to znači, nemam pojma). Cijeli kompleks uključuje i crkvu Sainte-Trinité.

Osim znamenitosti, Caen nam se posebno dojmio jer ima zanimljiv noćni život. S obzirom da je studentski grad, u samom centru nalazi se mnoštvo kafića, pa tako zalaskom sunca, ulice grada potpuno ožive.

U Caenu smo prenoći treću večer, a ujutro već krenuli na novu povijesnu lokaciju.

Les Braves Memorial – Plaža Omaha – Iskrcavanje u Normandiji – “Dan D”

Da da, ovdje je riječ upravo o onom iskrcavanju u Normandiji na „Dan D“.

Dan D povijesni je dan Drugog svjetskog rata kada je 1944. godine nacistička Njemačka okupirala Zapadnu Europu.

Iako je ovaj povijesni dan, 6. lipnja 1944. godine nazvan „Dan D“, u stvarnosti je bitka potraja još dva mjeseca. Toliko je trebalo snagama zapadne Europe da pobjede Njemačku stranu i napokon oslobode Pariz.

Ova bitka još se naziva i „Operacija Overlord“. A upravo ona ostaje do dana današnjeg najveća pomorska invazija u povijesti.

Danas je ondje podignut spomenik u čast pobjednicima.

Nalazi se na adresi Avenue de la Libération, 14710 Saint-Laurent-sur-Mer, Francuska.

Mont-Saint-Michel

Još pod dojmom proživljavanja dijela povijesti, krenuli smo dalje na iduću postaju ove francuske avanture. Onu kojoj smo se vjerojatno svi potajno najviše veselili – Mont-Saint-Michel.

Ako se pitaš što je to, sada ću ti slikovito objasniti.

Mont-Saint-Michel ili u prijevodu „Planina Svetog Mihovila“ je dvorac koji je zapravo u Atlantskom oceanu.

Da da, nalazi se u moru. To se najbolje vidi pod utjecajem pline i oseke.

Drugim riječima, ujutro se do dvorca može doći pješke, prošetati oko dvorca i koračat direktno po oceanskom tlu.

U drugu ruku, kako se spušta sunce i mjesec bliži Europi, tako se razina mora polako podiže. U svega nekoliko sati, Mont-Saint-Michel dvorac koji je nekada bio dostupan pješke ili autom, sada možeš doseći samo brodom (ili plivajući). Odjednom ovaj bajkoviti dvorac „pluta u oceanu“.

Idealno vrijeme za posjetu je rano popodne, kako bi se vidjela oba fenomena majke prirode! Do dvorca postoji organizirani prijevoz busom (od parkiralište gdje smo ostavili auto).

Neki kažu da je Mont-Saint-Michel za Francusku ono što su piramide za Egipat. Slažeš li se s tim? Mene usporedba i nije baš uvjerila.

Reims

Reims je glavni grad svjetski poznate Champagne regije. Osim proizvodnje šampanjca o kojem ću pisati u nastavku, daleko najznačajnija znamenitost u gradu je katedrala Notre-Dame, koja je od nedavno pod zaštitom UNESCO-a.

Ono što se definitivno dalo primijetiti na sjever francuske je činjenica da gotovo svi gradovi koje smo posjetili imaju katedrale Notre-Dame poprilično sličnog izgleda. Poprilično su sliče upravo onoj u Parizu. Notre Dame se prevodi kao Naša Dama, ili ponekad kao Naša Gospa.

 

Pariz smo tijekom ovog putovanja vješto izbjegli, ali o putovanju u Pariz pišem jednom drugom prilikom. Zanimljivo je da sam upravo Pariz posjetila također tijekom jednog produženog vikenda koji je bio spojen sa 1.11.

Valjda mi je to vrijeme za istraživanje Francuske.

Osim katedrale, ono što se meni istaknulo u gradu je spomenik koji je podignut na mjestu gdje se njemačka vojska predala Saveznicima u Drugom svjetskoj ratu.

U Reimsu smo prespavali našu zadnju večer ove Francuske avanture, te smo ujutro krenuli prema tvornici, odnosno podrumima gdje se proizvodi najpoznatiji pjenušac na cijelom svijetu – Champagne.

 

Chalons-en-Champagne – idealni uvijeti za proizvodnju šampanjca i sjever Francuske

Naravno da smo iskoristili priliku i otišli vidjeti podrume u kojima se proizvodi ovo piće sa stoljetnim tradicijom. Turu smo uzeli direktno na „Moet & Chandon“, a podumi se nlaze u gradu Chalons-en-Champagne.

Cijena ture je bila oko 20-30 eura po osobi. U sklopu ture je organiziran obilazak vile i podruma u kojima se sve odvija, kao i kušanje Moet šampanjca.

Na kraju ture s nalazi i suvenirnica u kojoj možeš kupiti šampanjac po posebnim cijenama.

Ovaj pjenušac se razlikuje od ostalih i specifičan je po vrsti grožđa koja raste samo ondje. I to zbog karakterističnih vremenskih uvjeta kakvih nema nigdje u svijetu. Na idealnoj je udaljenosti od oceana i od sjevernog pola, a francuske nizine privlače idealnu količinu kiše.

Nancy

Nancy je još jedan grad u koji sam se potpuno zaljubila na ovom putovanju. Nancy je ujedno i zadnja postaja obilaska sjevera Francuske.

Cijeli centar grada je pod zaštitom UNESCO-a. I to sa razlogom. Nancy je kombiniran sa crnim i zlatnim detaljima na fasadama i znamenitostima.

Mislim da nije riječ o pravom zlatu, ali ta činjenica ne umanjuje ljepotu arhitekture koja je ondje pažljivo smještena.

Cijeli grad odiše baroknim stilom sagrađenim u 18. stoljeću. Stanislas trg je  središte događanja u centru Nancy. Osim toga, tu je i Ville Vieille (star grad) vrijedan obilaska.

S obzirom da je ovo bila posljednja postaja road trip-a, došlo je vrijeme za povratak u Njemačku.

Preko Luksemburga u kojem smo stali na popodnevno piće smo se vratili natrag u Bonn. U Luksemburgu se ovaj put nismo dugo zadržali, ali sam se imala priliku vratiti u ovaj predivan (i skup  ) grad jednom drugom prilikom.

Vrijeme i sjever Francuske

Bilo je hladno! Mi smo se smrznuli. Definitivno zahtjeva deblje jakete. I tijekom posjeta Parizu, kao i tijekom ove sjeverne ture (koji su pali na isti vikend samo različitih godina), temperaturu i vremenske uvijete bi usporedila na primjer sa vrhuncem zime u Splitu. Dakle, hladno je, treba se dobro obući, a ni mogućnost kiše nije isključena.

Troškovi puta – sjever Francuske

Za ovo putovanje koje je sveukupno trajalo 96 sati, trošak po osobi za 4 noćenja u hotelu/hostelu, rent-a-car, gorivo, obroci i ture oko 240 eura, ili 60 eura po danu puta. Noćenja su u prosjeku bila 10 eura po osobi.

Zaključak – sjever Francuske kao odabir za putovanje

Putovanje je trajalo ukupno 96 sati. Prešli smo 2500 kilometara u skupili beskonačan broj ne procjenjivih uspomena.

Ono što se mene najviše dojmilo je povijest koja je obilježila ovo područje. Kada sam planirala putovanje, nisam ni slutila s čim ćemo se sve susresti i važnost ovih prostora o čijem je teritoriju u jednom trenutku ovisio cijeli svijet.

Na što treba paziti – sjever Francuske:

Kako u sjevernoj Francuskoj, tako i u ostatku zemlje, treba jako paziti na džepare. Pogotovo na turističkim mjestima, u javnom prijevozu i restoranima. To je najčešći razlog nelagodnosti tijekom putovanja u Francusku. Osim toga, treba biti svjestan na potencijalne terorističke napade koji su nažalost postali normalnost u ovoj državi.

Ovo nije toliki problem u sjevernoj Francuskoj. Ovaj dio države ipak nije toliko turistički popularan kao recimo Pariz i turisti su uglavnom sigurni. Veći problem su veliki gradovi.

Kako spriječiti štetu – putovanje na sjever Francuske?

Nemoj držati novac, dokumente i kartice na istom mjestu. Rasporedi ih tako da ako nešto i bude ukradeno, nije sve izgubljeno. Obavezno napravi kopije dokumenata (putovnica, osobna iskaznica) prije puta (ili drži scan na mobitelu).

U slučaju gubitka dokumenata, potrebno je situaciju prijaviti francuskoj polici i javiti se u veleposlanstvo koje se nalazi u Parizu.

Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske smješten je na adresi: 7, square Thiers, 75116 Pariz (Metro: linija br. 2 – postaja Victor Hugo; linija br. 9 – postaja Trocadero ili Rue de la Pompe) Telefon:  +33 1 53 70 02 80 (od 9.00 do 17.00 h). Dežurni telefon: +33 671 48 67 03 ili +385 1 4569 964. E-mail: conspari@mvep.hr

 

Ako putujete autom ili drugim osobnim vozilom, kao recimo mi, potrebno je da automobil ima ekološku vinjetu Critair – više o tome ovdje.

*Sve fotografije i tekst članka su vlasništvo autora i nije dozvoljeno korištenje bez konzultacije.

 

Autor: Tea sa www.travelina.com.hr

FacebookInstagramPinterestBlog

 

Previous articleJapan se postupno otvara za sve više turista
Next articleKoji je otok najbolji zimi? Island, naravno!