Rumunjska – susjedi koje ne poznajemo II dio

Rumunjska

Krenete li u potrazi za grofom Drakulom, svakako se morate zaustaviti u Sibiu.

Od Temišvara do Sibiua je oko 250 km vožnje pa svakako napravite pauze i posjetite Lugoj, Orastie i Sebes.
Rumunjska baš nema dobre ceste, nema auto puta , tako da ce vam za taj dio trebati cijeli dan – ukalkulirajte u plan.


Nakon što vas po ulasku u Sibiu komunistička arhitektura , loše uređene ulice i tisuće metara kablova za struju, telefon i tko zna za sto još , izbezume ,viseći doslovno iznad vas , zidinama opasan stari grad počinje naviještati zašto je 2007. godine Sibiu bio grad kulture.

 

Sibiu je transilvanijski centar religije, umjetnosti , školstva i kulture. To je prvi grad u Europi koji je uveo električni trolejbus. Unutar staroga grada osjećate se kao da ste se vratili u prošlost. Kamenom popločane ulice, lijepi vedri trgovi , mostovi i uličice osvajaju šarmom i ljepotom. Svakako prošećite do Brukenthalovog muzeja i luteranske gotičke katedrale.

Pojedite sladoled ili kolac u nekoj od kafeterija/slastičarnica i počastite se nekom finom večerom u nekom od restorančića u blizini Mosta laži.

 

S koje god strane krenete, nemojte nikako zaobići Peleš – dvorac smješten na rubovima Karpata, jedan od najljepših rumunjskih dvoraca, izgrađen u neorenesansnim stilu. Nalazi se u mjestu Sinaja, i samo imanje na kojem se nalazi dvorac naziva se Kraljevski posjed Sinaja. Izgradio ga je kralj Karol I, koji prema pisanju povjesničara bio zaljubljen u taj čarobni kraj. Volim Peleš , šumu koja ga okružuje, cestice i prilaze, neorenesansnu arhitekturu i svu čaroliju koje mjesto nosi.
U blizini se nalazi i manastir Sinaja koji svakako treba vidjeti. Nosi ime po poznatom brdu Sinaj ( odmah nas podsjeti na Mojsija i put iz ropstva u Egiptu) a nakon izgradnje manastira i mjesto dobiva ime Sinaja.

Kada se nauživate i odmorite sljedeći cilj je Brašov.
Svakako zastanite u Fagarašu i odmorite se u nekom restoranu ili krčmi uz neku od čorbi kojih ima od bas svega ili gulaš s mamaligom – kuglom palente napunjene jakim rumunjskim ovčijim sirom.

 

 

Grad nosi ime istoimenog masiva Fagaraš koji je dio južnih Karpata.
Brašov je smješten u centralnom dijelu Transilvanije i nekada se u čast Staljinu zvao Orasun Stalin ( ah ta diktatorska prijateljstva).
Grad obilježava gotička arhitektura, a najljepša građevina je svakako Crna katedrala , najveća protestantska crkva u Rumunjskoj. Svakako trebate prošetati do tvrđave Brassovia na planini Tampa, po kojoj je grad i dobio ime.

Brašov je okružen Karpatima na čijim se obroncima nalazi i cilj našega putovanja – dvorac Bran u kojem je prema predaji živio Vlad III. Drakula.
Ako ste u Brašovu zimi , možete se provozati do mjesta Poiana Brašov – skijališta za početnike i srednje napredne skijaše . To je skijalište sa svega 20-ak km staza na kojima nećete izvoditi velike skijaške bravure, ali ugodno je za opuštanje i odmor. Nakon rekreacije možete se opustiti u nekom od wellnes centara, pojesti neko od tradicionalnih jela pa čak i zaplesati praćeni nekim od romskih glazbenika.

 

Od Brašova do Brana petnaestak je minuta vožnje i zbog toga ne morate mijenjati smještaj. U Branu de nalazi istoimeni zamak, poznat po tome što je u njemu prema legendi boravio Vlad Tepeš, poznatiji kao Drakula.

Samo mjestašce Bran je jako lijepo i uređeno – to je najveća turistička meka Transilvanije pa i cijele Rumunjske te ne čudi ogroman broj pansiona, restorančića, prodavaonica suvenira. Sve je okruženo cvijećem i zelenilom i vrlo je uredno kao da ste u nekom gradiću u Alpama, i ne čudi da se ovaj dio naziva Transilvanijske Alpe.

Drakula i turizam

Zahvaljujući Drakuli, i priči o vampirima, ovdje turizam predstavlja okosnicu života i glavni izvor prihoda. Turista ima sa svih strana i možete čuti sve svjetske jezike. Dvorac Bran izgradili su vitezovi Teutonskog reda u trinaestom stoljeću . Smješten je na stijeni i dominira čitavim krajem, a pogled s vrha dvorca je spektakularan.
U gradu je atmosfera seoskog sajma stalno prisutna.

Ovisno koliko vremena imate za upoznavanje Rumunjske, put vas može odvesti u nekoliko pravaca : prema Crnom moru i najvećoj Rumunjskoj luci Konstanci ili
ponovno kroz kontinent i usput u Bukurešt i Cluj.

 

Konstanca je pravi lučki grad čiji terminali unatoč impresivnosti nisu osobito privlačni.
Sam grad ima šarma i ugodno je prošetati i pogledati sto nudi.

Ako imate vremena odvažite se do Mamaje – crnomorsko ljetovalište još uvijek ima tendencije napretka, no cijene su zaista niske i za 10-ak eura možete birati smještaj. Jednako je prihvatljiva i cijena hrane i pića. Idete li ciljano na ljetni godišnji odmor ima dovoljno mjesta i za odmor i za zabavu.


Cluj je najveći grad Transilvanije i njeno povijesno središte. Rodno je mjesto Matije Korvina čiju rodnu kuću možete posjetiti. Grad je mješavina barokne i gotičke arhitekture, s naznakama rokokoa ali i moderne gradnje. Posjetite mnogobrojne crkve, sinagogu , džamiju, muzeje ili prošećite botaničkim vrtom.

Rumunjska – dva tjedna nisu dovoljna da upoznate sve ljepote ove šarolike zemlje, no dovoljna je da da vidite bar jedan dio. 

Upoznala sam dio domovine Grofa Drakule, sljedećom prilikom pokušati ću bolje upoznati i Vlada Tepeša i sve priče i pričice o njemu i njegovu djelu.

Rumunjska – moram se vratiti i vraćati u Rumunjsku. I hoću.