Rumunjska – susjedi koje ne poznajemo I dio

Rumunjska, zemlja koju rijetko posjećujemo i slabo poznajemo uvijek je u nama budila osjećaj da govorimo o “periferiji” Europe. Dijelimo zajedničku prošlost soc – komunističkih zemalja i još uvijek je doživljavamo kao zatvorenu kutiju u kojoj nemamo sto tražiti i pronaći .

Pritom griješimo.
Smještena u jugoistočnoj i dijelom srednjoj Europi, Rumunjska je zemlja prekrasne prirode, bogate povijesti i dobrih ljudi.
Naseljena od kamenog doba , kroz stari vijek poznata kao Dacia , ratovima i osvajanjima obilježena kroz novi vijek, sve do novije povijesti dvadesetog stoljeća koju je obilježio diktator Nicolae Ceausescu .
Baš to je ono čega se sjetimo kada kažemo Rumunjska – povoljna cijena automobila Dacia i strahovlada Ceausescua.
Puno je vise od toga zemlja ne tako daleka od nas.
Za početak , znate li da je Eugene Ionesco bio Rumunj? Da je glavni grad Bukurešt utemeljio Vlad III. Drakula i da ga nazivaju Balkanski Pariz?

Drakula je najprepoznatljivije ime koje se povezuje uz Rumunjsku i zato ću pokušati približiti vam iskustvo putovanja u Transilvaniju ,domovinu grofa Drakule.

 

 

 

Transilvanija je srce Rumunjske.
Okružena je planinama i na taj je način zatvorena i sigurna .Privlačna je ne samo zbog legendi o Drakuli nego i zbog dvoraca, crkvi i zidina , prirode i skrivenih sela u kojima stranca dočekuju s ljubaznošću i otvorenošću.

Od Rijeke do prve odrednice Temišvara put traje dugo / oko 700 km automobilom, no zato je užitak po dolasku veći.

 

 

Temišvar je prekrasan grad na području Banata i najrazvijeniji je grad tog dijela Rumunjske. Ujedno je i turističko središte u kojem široke ulice, očuvane zgrade , trgovi i parkovi , podsjećaju na veliki utjecaj Habsburške monarhije. To je grad kulture čija je glazbena, likovna, kazališna scena uvijek imaju nešto za ponuditi. Uočit ćete i brojne klubove, diskoteke i okupljališta mladih , jer je sveučilišni grad.
Šoping, šetnja, razgledavanje starog dijela grada s privlačnim trgovima i lijepim crkvama, užitak u hrani – nećete zažaliti ni trenutak sto ste u “Malom Beču” kako Temišvar nazivaju.