Ruska metropola pojačava investicije i turističku promociju

Ruska metropola

Ruska metropola pojačava investicije i turističku promociju

Ruska metropola

Moskva, novim turističkim atrakcijama, želi privući što više turista.

Moskvu je u 2017. godini posjetilo 21,6 milijuna turista, ostvareno je 48 milijuna noćenja. Ostvarili su prihod od 11,8 milijardi USA dolara. Turistički potencijali su ogromni i (realno) optimistično očekuju bolje rezultate. Moskva se ponosi čistoćom grada i obnovljenim fasadama (čiste se posebnim šamponima).

Turisti vole priče, a Moskva ih nudi bezbroj. To je grad čije vam građevine i muzeji pričaju o bogatoj povijesti, romantičnoj, burnoj, onoj carskoj i sovjetskoj komunističkoj pa do današnjih suvremenih dana.

 

Nakon Svjetskog nogometnog prvensta (FIFA World  Cup 2018. lipanj/srpanj) i ogromnog pozitivnog odjeka  o vrhunskoj  profesionalnoj organizaciji, sigurnosti, gostoljubivosti, ruska metropola  želi  to još  „podgrijati“  jačom  medijskom  promocijom.  A ti pozitivni odjeci  u turističkoj statistici već su zamjetni. Posjećenost je za 25% veća nego prošle godine u istom vremenu, osobito gostiju iz dalekih destinacija.

 

Moskva je za Prvenstva 2018. bilježila više od  400 tisuća posjetitelja.  Mi Hrvati pridobili  smo simpatije osvajanjem srebrne medalje, velikom posjećenošću, veseljem i prepoznatljivim kockicama.

Ruska metropola

Strani novinari u obilasku novih atrakcija (program „test“ koji će agencije prodavati)

Odjel za sport i turizam Vlade Moskve, od 23. 8. 2018. – 26. 8. 2018. ugostio je domaće (25 iz svih ruskih pokrajina) i strane (11) novinare, među njima i tri hrvatske novinarke, te još njih iz Španjolske, Irana, Mexica, Maroka, Srbije, Kazahstana – dio njih članovi su FIJET-a (svj. udr. turist. novinara i pisaca o turizmu)

Ruska metropola

Lijepo i ugodno, sunčano vrijeme i poluprazan grad, u doba godišnjih odmora, bez onih uobičajenih prometnih gužvi, pridonijeli su jačem doživljaju svih draži i čarolija koje vam pruža taj 12-milijunski grad čija je bogata povijesna baština pod zaštitom UNESCO-a.

Program kao naprivlačnija pozivnica

Prvi pogled  na program navodi vas na pomisao je li stvarno moguće za 3 dana sve to obići?

Opet  smo se uvjerili da su Rusi majstori dobre organizacije i discipline. Nije bilo onog novinarskog opuštanja i otezanja.

Ruska metropola

Smješteni smo bili u Vladinom hotelu President (5*)  u kojem  odsjedaju visoki dužnosnici, a nalazi se na najatraktivnijem mjestu, uz obalu rijeke Moskve, s koje „puca pogled“ na velebni spomenik Petru Velikom (na brodu), na splet atraktivnog novog poslovnog grada (Moskva city), na kulturne spomenike i velebne crkve s pozlaćenim kupolama.

Ruska metropola

Pet atrakcija koje su nam ponudili domaćini:

Prvog dana ručak u najvišem restoranu u Europi, „Ruski“ na 84. katu tornja

Ruska metropola

Restoran s vrhunski  pripremljenim  jelima nacionalne kuhinje, s posebnom atrakcijom „ledene sobe“ gdje se na temperaturi od  minus 15 nude kavijar i votka, ali i krzneni ogrtač gostu. Jedinstveno.

U istom Tornju na 85. katu panorama – vidikovac. Fantastičan doživljaj. Toranj visok 375 m.

Poslijepodne izlet u obližnji dvorac iz 17. st. Ljetnikovac carske obitelji Romanov , državni muzej „Kolomenskoye“. Prebogate dekoracije, luksuzno uređeno. Iznenađenje za nas bila je prezentacija ceremonije i običaja kostimirane ruske tradicionalne svadbe, u čemu smo i mi sudjelovali.

Ruska metropola

Uslijedio je obilazak svjetski poznatih zgrada i spomenika: autobusom do Crvenog trga i Kremlja.

Dvije nezaobilazne atrakcije(baština UNESCO-a)  zbog  kojih se posjećuje Moskva,  no i najluksuznija robna kuća GUM (Crveni trg), nastavili smo do Boljšoj (Bolshoi) teatra, Sveučilišta Lomonosov…

Ruska metropola

Drugi dan još uzbudljiviji – posjet Olimpijskom kompleksu, stadionu  Luzhniki (Lužniki).

Najveći stadion u Rusiji i kako su naveli „najbolji na svijetu“.

Izgrađen 1960. g.,  pred  stadionom dominira golemi spomenik Lenjinu ( u Moskvi ih  ima najviše), obnovljen je 2017. g.  Ovdje je održano polufinale i finale Prvenstva 2018. g., s ponosom ističemo finale između Francuske i Hrvatske. Saznajemo od vrhunske vodičke gđe Julije da Lužniki dolazi od riječi „luža“, tj. lokvica kiše (u vrijeme izgradnje, u proljeće 1960. g., padalo je puno kiše).

Ruska metropola

To nije samo stadion, već i  park na 15 ha, u sklopu kojeg su za sovjetskog perioda izgrađene i sportske palače Kanade i SAD-a.

 

Uslijedila je konferencija za novinare s našim domaćinom, rekli bismo resornim ministrom u Vladi Moskve.  Šef Odjela za sport i turizam Nikolai Gulyev pozdravio nas je vrlo srdačno.

Mi smo njemu čestitali na organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva, on nama Hrvatima na srebrnoj medalji .

Od Prvenstva, rekao je, očekuju velike učinke koji se već osjećaju  u pojačanoj posjećenosti  i s novih tržišta (Kina, Indija). Primijetili smo kako su nam, obostrano, vize problem za dulji posjet.

Ruska metropola

Vrhunska atrakcija bio je  posjet  OKA tornju – Panorama 360, odakle se pruža pogled na cijeli grad.

To je inače poslovni kompleks, obuhvaća  17 tornjeva, svaki je drugačiji, neobičniji. Završeno ih je 15.

 Ruska metropola

Ručak i plovidba rijekom Moskvom na  luksuznom brodu  „Radisson Royal

(vlasnik je istoimeni  velebni brend hotel, nekadašnji  hotel Ukrajina)

To je zaista poseban doživljaj jer prolazite pored najpoznatijih građevina, spomenika Petru Velikom, katedrale, Sveučilišta… Rijeka Moskva krivuda i dugačka je 75 km.

Ruska metropola

Nova turistička  atrakcija koju smo posjetili Muzej je hladnog rata„Bunker 42“

To je povijesni muzej, gdje je na dubini od 65 m bilo sve spremno za velikog vođu Staljina, obitelj i suradnike , u slučaju  Američkog nuklearnog napada. Ovdje su radne sobe, dvorane, a izlaz vas vodi do metroa. Neugodan osjećaj bila je simulacija eksplozije, nestanak struje. Kako nismo bili spremni, kod nekih od nas bilo je i panike. Tamo je izložen i model prve atomske bombe.

 Ruska metropola

Glazbeni  spektakl  (24. 8.  navečer)  na Crvenom trgu – festival „Spasskaya Tower“

Svečano otvaranje 11. Međunarodnog festivala  vojnih orkestara iz 12 zemalja, Trg ispunjen do kraja pred 7000 gledatelja. Otvorio je Festival i pozdravio prisutne gradonačelnik Sergej Sobaniyanin.

Neviđeni i neobični (za vojne orkestre) dvosatni šou, kombinacija klasične i suvremene glazbe, plesa, pjesme,pop glazbe uz pirotehničke efekte. Fantastična manifestacija traje 10 dana i završava spektakularnim vatrometom (ulaznica 2800 rubalja , 280 kn).

Ruska metropola

Treći i posljednji dan bio je pravo opuštanje, užitak na otvorenom  uz zelenilo i na tisuće sadnica drveća i cvijeća. U srcu grada, nedaleko  Kremlja  i Crvenog trga, uređen je Zaryadye Park.

Tu raste divlje prirodno bilje, ali su uklopljene i top tehnološke atrakcije.

Ogromni zeleni kompleks, s Medijskim centrom. U sklopu Parka  je turistima posebna zanimljivost 70-metarski ostakljeni lebdeći most iznad rijeke Moskve,  ispod vas  plove turistički brodovi.

Za svoj gušt, po završetku službenog programa, nas tri hrvatske novinarke završile smo šetnjom po pješačkom mostu preko rijeke Moskve u restoranu preko puta Hrama Krista Spasitelja.

Ruska metropola

Poseban je ugođaj  kako izgleda Moskva noću. Ne štedi se na osvjetljenju tisućama boja.

Moskvu sam posjetila treći put. Svaki put kao da je prvi. Svaki put vas ugodno iznenadi. U samom središtu grada „niknula“ još jedna pješačka ulica, s restoranima, kafićima, suvenirnicama, s uličnim sviračima, puna cvijeća i zelenila.

Preobrazbi Moskve, kažu nam, pridonio je gradonačelnik Sergej Sobjanin koji je u kratkom vremenu „umio lice grada“, očistio pročelja, uklonio razne šarene prodajne šatore, uredio  biciklističke staze, parkirališta, dječja i sportska igrališta, fontane, uklonio  ilegalne reklame… Ideja je je da se u svakoj četvrti ljudi osjećaju ugodno i imaju sve što je potrebno, čime se želi rješiti problem velikih  prometnih gužvi.

Ruska metropola

Imala sam priliku upoznati ga 2016. g. s članovima izvršnog odbora i predsjedništva FIJET-a pri dodjeli „ Zlatne jabuke“ Moskvi (FIJET Oscar) za brigu i uređenje povijesno-kulturne baštine u funkciji razvoja turizma.

Moskvu ne možete vidjeti u 3 dana, ali dovoljna su da se poželite vratiti. Ostalo je još puno toga. Posebna su i lijepa  priča njezini oslikani metroi,  ali i biseri Moskve, skriveni u malim ulicama.

Ruska metropola

Moskva najavljuje od 26. 9. 2018. još jedan svjetski poznati događaj, peti „Krug Sveta“, Festival svjetlosti, na pročeljima 9 najpoznatijih zgrada.

Svjetlom se pričaju priče iz cijeloga svijeta, a posebno one o povijesti i atrakcijama Rusije.

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Moskva, ruska ljepotica

Moskva – 5 najboljih mjesta (nisu muzeji)

Kaliningrad – sve što treba znati