Novo pravilo Ryanaira izaziva probleme – moguće promjene

Ryanair planira uvesti letove iz Splta i Zagreba

Odluka niskobudžetnog avio prijevoznika Ryanaira kojom o promijeni pravila za prtljagu izazvala je nezadovoljstvo kod putnika. Čini se da sada odlukom nisu zadovoljni ni u Ryanairu. Novo pravilo Ryanaira izaziva probleme – moguće promjene.

Novo pravilo je izazvalo toliko problema da bi ga ponovno mogli promijeniti. Problema je svjestan i direktor Ryanaira Michael O’Leary.  Najavljuje se kako bi moglo doći do promjene ovog pravila.

Od 15. siječnja 2018. godine vrijede ova pravila:

  • Dozvoljena kilaža predane  prtljage povećat će se sa 15kg na 20kg
  • Naknada za predanu  prtljagu će se smanjiti sa 35€ na 25€.
  • Samo putnici s Prioritetnim ukrcajem(5€) (uključujući Plus, Flexi Plus i Family Plus) moći će u avion unijeti dvije ručne torbe
  • Ostali putnici u avion smiju unijeti jednu manju ručnu prtljagu, a druga veća (55cm x 40cm x 20cm) mora biti smještena u prtljažni prostor i predaje se na  boarding gate-u (besplatno).
  • Dimenzije ručne prtljage ostaju iste: 55cm x 40cm x 20cm i 35cm x 20cm x 20cm

Novo pravilo Ryanaira izaziva probleme

Ryanair je  donio odluku da se s najjeftinijom kartom u putnički dio aviona mogu unositi samo male torbe dimenzija do 35cm×20cm×20cm.

Putnici s običnim kartama koji ne dokupe prioritetno ukrcavanje za 5 funti imaju pravo na još jednu torbu od 55cm×40cm×20cm, ali je moraju prije ulaska u avion predati osoblju koje ju besplatno sprema u teretni dio aviona.

Ovakva odluka donijela je probleme za Ryanair. Veliki broj putnika sada odlučuje ostaviti torbe koje su planirali unijeti u putnički. To izaziva gužve i čekanje.

Kompanija je u financijskoj godini koja je završila u ožujku ostvarila neto dobit od 1,45 milijardi eura. Niskobudžetni avioprijevoznik objavio je da je godinu 2017./2018. zaključio s 10 posto većom neto dobiti zahvaljujući većem broju prevezenih putnika. U novoj godini očekuju nepovoljan utjecaj viših cijena goriva. Predviđa se da bi Ryanairu u tekućoj poslovnoj godini dobit mogla pasti za oko 1.3 milijardu Eura, što bi uzrokovalo povećanje cijena kerozina. 

Procjene su  da će istovremeno sa rastom cijena rasti i broj putnika, i to za broj putnika  sedam posto.

U planu je i još jedno pravilo kojim bi putnici mogli biti nezadovoljni.  Od 16. lipnja smanjuje se vremenski period check-in. Putnici koji ne rezerviraju sjedalo to će  moći obaviti tek 48 sati prije leta.

Ryanairu dobit raste bez obzira na  “sniženje cijena karata za 3 posto u godini koju su obilježili prekomjerni kapaciteti u Europi, oslabivši cjenovno okruženje, te unatoč višim cijenama goriva i oporavku od krize povezane s greškama u sastavljanju rasporeda leta pilota u rujnu 2017.”, rekao je izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary. Kriza sa rasporedom uzrokovala je otkazivanje 20 000 letova do sada.

Travel Advisor – Business

Posjetite naš YouTube kanal.

U  zimskom redu letenja Iberia ne ukida letove iz Madrida za Dubrovnik i Zagreb

Zračna luka Rijeka nudi izvrsne prilike za putovanje

Da li je ovo najbizarniji razlog za prisilno spuštanje aviona ?