SAD uvode zabranu unošenja elektronskih naprava na letove iz Europe?

Američke vlasti razmatraju uvođenje zabrane unosa elektronskih uređaja u kabine zrakoplova na letovima iz Europe.  Informacija dolazi od europskih vlasti, međutim nije potvrđena sa američke strane.

Predstavnici Europske Unije i Sjedinjenih Država razgovarat će o sigurnosnim pitanjima. Uključujući i pitanje moguće zabrane unošenja prijenosnih računala u ručnoj prtljazi na letovima iz Europe prema Sjedinjenim Državama, objavila je Europska komisija.

Sjedinjene Države u ožujku su uvele zabranu unošenja prijenosnih računala i sličnih elektronskih uređaja u  kabine zrakoplova na letovima prema Sjedinjenim Državama iz deset zračnih luka u osam zemalja. Iz Turske, Jordana, Egipta, Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Maroka.Uvedena kako teroristi ne bi mogli unijeti na letove eksploziv skriven u elektronskim uređajima.

Trenutno se razmatra proširenje zabrane na letove iz Europe.

Zabrana unošenja elektronskih naprava u zrakoplove otvara još niz pitanja. Upitno je jeli sigurno staviti u prtljažni prostor veliku količinu prijenosnih računala sa zapaljivim baterijama. Uvođenje zabrane predstavljalo bi i veliki problem za poslovne ljude čija računala sadrže važne informacije. Morali bi ih predati zajedno s ostalom prtljagom prilikom prijave za let. To znatno povećava mogućnost gubitka ili krađe.