Santorini – izvještaj

 

Nataša nam šalje novi izvještaj iz Santorinija .

Romantika, tople ljetne večeri, brčkanje u čistom moru, guštanje u izvrsnoj klopi, sve na laganini. Bijele kućice i crkvice s plavim prozorima i kupolama, fasade obljubljene cvijećem, zlaćani zalasci sunca – sve to je Santorini i ono što ste vidjeli u časopisima nije photoshop.

Santorini - izvještaj

Najbolje vrijeme za posjet Santoriniju je rujan. More je toplo, cijene pod sezonske a gužve sve manje.

Odsjela sam u turističkom naselju Kamari, hotel Levante beach, koji se pokazao kao pun pogodak. Svaka soba izgleda kao apartman, ima zaseban ulaz te verandu, u plavo bijeloj kombinaciji naravno. Šarmantno!

Santorini - izvještaj

U Kamariju su hoteli, restorani, barovi i dućančići smješteni uz samu plažu od crnog vulkanskog šljunka. Sve je jako uredno i čisto. Najčešće smo jeli u taverni El Greco, koja je možda nešto malo skuplja od ostalih restorana ali nam se dopala nenametljiva usluga, za razliku od većine taverni i restorana gdje vas konobari doslovce vuku za rukav da uđete . Porcije u El Grecu su obilne. Svakako treba probati grčku tradicionalnu kuhinju – imaju prefinu klopu, začine i deserte. Riba im je također odlična. Grci su veoma ljubazni, rado počaste, a gdje jedete tamo ćete dobiti ležaljke, suncobran i WiFI na plaži gratis.

Santorini - izvještaj

Noćni život – beach bar Albatross, Mango, Love boat, Sky bar – sve u Kamariju. Atmosfera i romantika na pun gas.

Rentali smo auto, 3 dana je bilo dovoljno za obići cijeli otok. U rent a caru se dobiju upute i karta otoka, parkirališta su besplatna. Na cesti treba biti oprezan jer Grci voze kao na divljem zapadu.

Santorini - izvještaj

Thira, glavni grad, meni osobno je ljepša od predivne Oie, grada sa svih razglednica Grčke. U Thiri ima nekoliko muzeja, puno je veća od Oie, možete vidjeti tržnicu i osjetiti kako živi tamošnje stanovništvo. I Thira i Oia su gradovi nastali na kalderi vulkana, i nema jednostavnog pristupa plaži a svaki apartman ima vlastiti bazenčić za osvježiti se.

U Oii nikako ne propustite zalazak sunca, a možete i katamaranom ići prema sutonu. Vjerojatno ćete i upadati u kadar mnogobrojnim Japancima koji se tamo žene.

Nakon Oie spustili smo se u Amoudi bay, simpatično mjestašce u uvali s finim restoranima, gdje se možete slikati i s magarčićima, ali budite dobri i nemojte ih jahati…

Santorini - izvještaj

Izlet na vulkan Neo Kameni ne preporučujem – pogled odozgo je interesantan no ništa drugo ne bih izdvojila. Penjanje po sunjari navrh vulkana je naporno, kupanje u sumporu riskantno – plavuše će iz mora izaći narančaste, i sve što je bijelo na kupaćem kostimu ponarančastit će. O neugodnom mirisu sumpora da ne pričam.

Santorini - izvještaj

Preporučujem posjetu crvenoj vulkanskoj plaži, šljunak je doslovce crven, te usput pogledati ostatke Akrotirija – grada koji je nestao pod lavom Nea Kamenog, vulkana zaslužnog za današnji izgled otoka.

Santorini treba posjetiti. Ima istine u onom što kažu da tko jednom dođe na Santač, zasigurno će se vratiti. Ja sam se vratila.

Srdačan pozdrav iz Rijeke!

Tekst i fotke Nataša Cvitanović

Travel Advisor dijeli još jedan zanimljiv i novi izvještaj iz Santorinija.

Posjetite naš YouTube kanal.

Santorini i fotografija

Santorini 3.dio – skitati ili ljenčariti?

Santorini 2. dio: morsko – pustinjski miris

Santorini 1.dio – kako do otoka zna Kristina Sitarić