Šetnja kroz Schoenbrunn park

https://www.youtube.com/channel/UCha4eD6x7Ax_FTtiw7D_prg

 

Šetnja kroz Schoenbrunn park je vračanje u prošlost. Carica Marija Terezija je kao mlada djevojka preuzela imanje Schönbrunn od svog oca Karla V kojem je uglavnom služilo kao lovište na fazane kao svadbeni poklon. Za njenog života palača poprima oblik (1740 – 1750) manje više sličan ovom kakav je danas. Kažu da je zbog brojnih trudnoća često primala audijencije u krevetu u jednoj od velebnih soba dvorca. Ona je dala sagraditi i velebni spomenik Gloriette koji simbolizira potrebni rat koji dovodi do mira.

Šetnja kroz Schoenbrunn park

Ime Shoenbrunn (lijepi izvor) dolazi od izvora iz kojeg je imanje dobivalo vodu. Rječica Wien se nalazi pored dvorca tako da je u početku tlo bilo vlažno i često poplavljeno.

Tako je počelo slavno doba dvorca i parka. Jedan je od najljepših u Europi. Nastao po uzoru na francuske u doba baroka. Nema nekog povijesnog značaja kojeg valja naglasiti, no uvijek su me intrigirale priče i pričice o svakakvim nepodopštinama dvorskih dama i prinčeva svih vrsta. Najdugovječniji Austro-Ugarski car Franjo Josip je ovdje provodio najviše vremena daleko od gradske vreve. U njegovo doba je to još uvijek bilo mirno imanje između dva prigradska naselja Meidling i Hietzing koji su danas gradski Bezirki (12. i 13.) . U dijelu parka je i najstariji zapadno Europski zoološki vrt iz 1752.

Šetnja kroz Schoenbrunn park

 

Od 1950. dvorac Shoenbrunn s parkom i zoološkim vrtom je glavna turistička atrakcija Beča i Austrije. Dobar dio turista, pogotovo onih iz Azijskih zemalja, zna za Beč i ime Shoenbrunn, ali ne zna da se država zove Austrija.

Šetnja kroz Schoenbrunn park

Od 1992. upravljanje imanjem je povjereno tvrtki koja ubire prihode od ulaznica i uz pomoć države održava dvorac i park u savršenom stanju. Ulaz u park je besplatan , a plača se ulaznica za dvorac, te povremen, ali mnogobrojne priredbe i koncerte.

Marija Terezija se vjerojatno okreće u grobu. Ne vjerujem da si je tako zamislila svoj omiljeni park. Pun paora i burgera sa svih strana svijeta u mačevanju selfi stikovima za bolju fotkicu.

Travel Advisor : Europa , Aple Adria , Beč biciklom , Video Salzburg

Posjetite naš YouTube kanal .

Salzburg, Trapp, Elegija, umjetnost…

Beč na biciklu – Ring Strasse

Video vodič po Salzburgu