Seine Musical, novi glazbeni centar na zapadnom ulazu u Pariz

Seine Musical , novi glazbeni centar na zapadnom ulazu u Pariz 

Pariška regija je bogatija za još jedan kulturni centar: Seine Musical , koji je otvoren 21. travnja 2017 jedinstvenim koncertom Boba Dylana.
Ovaj novi glazbeni kompleks je otvoren svima i svim vrstama glazbe.
Seine Musical je mjesto koje nudi koncerte, glazbene komedije, razne događaje, pedagoške predstave i koncerte te služi kao smještajni kapacitet za ansambl Insula Orchestra i dječji hor la Maîtrise des Hauts-de-Seine.
Raspolaže prostorima za probe i snimanje, kao i prostorom namijenjenim kulturnim poduzećima i buticima.
Vizualno, zgrada, koju su dizajnirali arhitekti Shigeru Ban i Jean de Gastines, podsjeća na brod. Dvojac arhitekta je poznat po građevini Centra Pompidou u Metzu – ambicioznoj konstrkuciji sa samo čistećim krovom.
Kompleks se prostire na 2,5 hektara, a nalazi se jugozapadno od Pariza na Seninom otoku Ile Seguin u Boulogne-Billancourt. Na ovom otoku nazvanom po kemičaru Seguin, se nalazila prije velika tvornica tvrtke Renault, koja je srušena 2005.godine. Arhitekti su posebno osmislili veliko jedro ukrašeno s 1000 m² solarnih ploča, koje rotira oko drvene konstrukcije i prati sunčevo kretanje. Koncertna dvorana Grande Seine ima 4.000 mjesta za sjedenje i do 6.000 mjesta za sjedenje/stajanje, a namijenjena je aktualnoj glazbi. Što se tiče auditorija, on raspolaže s 1.150 mjesta i posvećen je klasičnoj i suvremenoj glazbi bez uporabe pojačala.
Dvorana je otvorena za razgledavanje od 11 do 19 svakog dana kad nema koncerata.
Pariz se novom dvoranom ozbiljno svrstava među vodeće muzičke gradove i ozbiljno konkurira Beču, Berlinu i Milanu.