Šibenik je novi turistički hit

Šibenik je novi turistički hit

Šibenik je novi turistički hit na Jadranu

Petar Krešimir IV, Juraj Dalmatinac, Nikola Firentinac, katedrala sv. Jakova, kanal sv. Ante, Faust Vrančić, Stipe Pipe Šare, klapa Maslina, Arsen, Vice, Mišo, Brešani, Dražen i Aco, Špiro, Nalis, Međunarodni dječiji festival …. Zvuči poznato? E, pričat ću Vam o Šibeniku.

Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu nastao kao utvrda podno tvrđave sv. Mihovila. Prvi put se spominje u 11. stoljeću, 28.8.1895. postao je prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju, ima 24 crkve, 6 samostana, muzeje, galerije, kazalište, 2851 stubu u staroj gradskoj jezgri i ….

I  nekako se na par koraka smjestilo puno znamenitosti koje valja vidjeti.

Simbol grada je katedrala sv. Jakova, arhitektonsko djelo Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca. Dio je UNESCO-ove svjetske baštine jer je u cijelosti sagrađena od kamena, jer pročelje krasi 71 portret – 71 glava različitih dobi, spola i rasa, jer su najimpozantniji dijelovi katedrale krov i kupola izgrađeni isključivo od kamena i zato što ju krasi istinsko remek djelo Jurja Dalmatinca – katedralna krstionica. Ova je katedrala jedna od rijetkih koje nemaju zvonik. Nije se imalo šoldi. Ispred katedrale nalazi se kip Jurja Dalmatinca; djelo Ivana Meštrovića.

Šibenik je novi turistički hit

I odmah tu, nasuprot sjevernog pročelja katedrale, nalazi se jedna od najljepših šibenskih građevina, koja je po meni drugi simbol grada, renesansna Gradska vijećnica. Na katu  vijećnice se nalazi dvorana u kojoj se sklapaju civilni brakovi dok je u prizemlju ugostiteljski objekt. Prostor ispred vijećnice velika je pozornica. Znan nam po tome što se tu odvija dio programa Međunarodnog dječjeg festivala, Večeri dalmatinske šansone i druga kulturna događanja. S lijeve strane gradske vijećnice mali je zvonik na preslicu čije je zvono pozivalo gradske plemiće na vijećanje.

Šibenik je novi turistički hit

Sa zapadne strane katedrale nalazi se Kneževa palača koja je bila dio obalnog obrambenog sustava u srednjem vijeku a danas je u njoj smješten Muzej grada Šibenika koji se sastoji od etnografskog, kulturno – povijesnog, arheološkog i odjela novije povijesti.

Radi čestih suša i vojnih opsada Šibenčani su sredinom 15. stoljeća, u neposrednoj blizini katedrale sv. Jakova, izgradili veliku cisternu za vodu. Danas u cisterni nema vode. U nju je smješten multimedijalni izložbeni centar „Bunari – Tajne Šibenika“. Postav uključuje Homo volansa, letećeg čovjeka Fausta Vrančića, interaktivni prikaz šibenske povijesti, bogat izbor autohtonih suvenira, te gastro delicija i vina. Plato na kojemu se nalaze četiri bunara zanimljivo je mjesto za održavanje koncerata, a služi i kao terasa prestižnog restorana.

U neposrednoj blizini Šibenskog parka nalazi se muzej sv. Frane. To je muzej samostana  uz crkvu sv. Frane. Posjet samostanu, samostanskoj knjižnici i vrtu valja dogovoriti. Samostanska knjižnica je jedna od pet najvrednijih knjižnica u Hrvatskoj i čuva 150 inkunabula (od kojih je jedna „Šibenska molitva“) i kodeksa, pergamena i drugih vrijednih i rijetkih knjiga. Tu je i bogata zbirka gotičkih i baroknih relikvijara, te oltarnih i drugih slika i predmeta. U muzeju je predstavljena i bogata glazbena tradicija samostana.

Šibenik je novi turistički hit

Šibenik ima i prekrasne vrtove. Osim privatnih (u kojima se sade salate, pomidore, raštika, blitva, limuni, smokve, mandarine, naranče …) Šibenik ima i Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt sv. Lovre. Sastavni je dio franjevačkog samostana Sv. Lovre i  programske sheme Šibenske privatne gimnazije. Čine ga dvije križne staze, a u središtu je mala fontana. U svakom od četiri polja raste začinsko i ljekovito bilje, dok su polja obrubljena niskim šimširom. U punoj vegetaciji u vrtu raste više od stotinjak vrsta začinskog i ljekovitog bilja. U sklopu vrta nalazi se ugodan restoran & caffe bar.

Šibenik je novi turistički hit

Da se u Šibeniku misli na svaku pojedinost uljepšavanja grada govori i projekt “Posadi cvijet, pokaži svije(s)t”, projekt pokrenut sa ciljem da se od starih šibenskih ulica napraviti atmosferu onih talijanskih sa cvijećem na svakom prozoru, balkonu i skalinama.

Kako su Šibenik, kroz povijest, osvajali brojni vladari grad je sagradio fortifikacijsku arhitekturu – četiri tvrđave: tvrđavu sv. Mihovila, tvrđavu sv. Ivana, tvrđavu Barone i morsku tvrđavu sv. Nikole. Tvrđave danas predstavljaju nezaobilaznu atrakciju s fantastičnim pogledom koji naprosto morate doživjeti.

Tvrđava sv. Mihovila  najstarija je  šibenska tvrđava građena radi kontrole i obrane ulaska u šibenski zaljev i kanjon rijeke Krke. Obnovljena je 2014., te je na njoj otvorena ljetna pozornica na kojoj se odvijaju glazbeni i scenski spektakli.

Uz sudjelovanje i na trošak građana Šibenika, a zbog obrane od Turaka, u nevjerojatno kratkom roku sagrađene su tvrđava Barone (Šubićevac) i tvrđava sv. Ivana. Tvrđava Barone danas je prvorazredni izletnički lokalitet zahvaljujući i atraktivnim sadržajima i gastro – kulturnom centru. Tvrđavi sv. Ivana tek predstoji obnova. 2014. je poslužila kao kulisa za snimanje scena iz serije Game of Thrones.

Tvrđava sv. Nikole morska je tvrđava podignuta sredinom 16.st. za nadgledanje kanala sv. Ante. Iako se radi o moćnoj utvrdi, zapravo nikada nije korištena u vojne svrhe do Domovinskog rata. Donji dio tvrđave građen je od bijelog kamena, a gornji  je sazidan od opeke. 9.7.2017. upisana je u UNESCO-v Popis svjetske baštine.

Moj je prijedlog do tvrđave doći šetnicom kroz kanal sv. Ante.

Šibenik je novi turistički hit

Šetnica kroz kanal sv. Ante spaja uvalu Panikovac i tvrđavu sv. Nikole. Velikim je dijelom okružena borovom i hrastovom šumom. Putem se pruža nenadmašan pogled na Šibenik, kanal sv. Ante i okolna mjesta. Svakako valja posjetiti i špilju sv. Ante s podzemnom kapelicom. Šetnica je poslužila i kao filmski set za ratnu komediju „Kako je počeo rat na mom otoku“. Duga je oko 4,5 km.  Šetnja traje oko sat vremena.

Iz šibenske luke, kanalom sv. Ante, brodovima Tara i Luce doploviti ćete do gradskog kupališta Jadrija. Zvuk zrikavaca, pogled na more, dobra ekipa i spiza – sve je što čoviku za sriću triba. Samozatajni Šibenčanin fetive loze Šime Grubišić – Rovilo sa skupinom istomišljenika osnovao je gradsko kupalište Jadrija 1922.g.. U početku je bilo sazidano 25 kabina za muškarce i 25 za žene, a u sredini buffet s terasom za sunčanje. Kasnije je sagrađen kultni restoran Jadrija, pa teren za mini golf, košarkaško i nogometno igralište, bočalište, park za djecu. Danas se nudi i veliki broj sportskih aktivnosti na vodi. Jadrija je i pravi mali grad sastavljen od vikenica. Na svakom se koraku osjeća ugodna obiteljska atmosfera. Gusta borova šuma zaslužna je za obilje hlada i prekrasan mirisni zrak. Nekima je to samo kupalište. Meni je sjećanje na druženja i drage ljude; legende Jadrije („šerifa“ Roka, tetu Jelku, Jeru …).

Šibenik je novi turistički hit

Osim na Jadriji žegu ljetnih dana može se ublažiti na gradskog plaži Banj, na brojnim plažama Turističkog naselja Solarisa te u uvalama na području kanala sv. Ante.

Za ljude željne vodenih avantura pravo je odredište Solaris Aquapark Dalmatia. Obuhvaća široki spektar obiteljsko – društvenih atrakcija, igara i zanimljivosti prilagođenih djeci svih uzrasta te odraslima. Tobogani, mlaznice, prskalice, vodopadi … prava uživancija!

Šibenik je novi turistički hit

I šibenska okolica nudi brojne aktivnosti za zabavu: bungee jumping možete isprobati s mosta koji se nalazi na ušću rijeke Krke u Jadransko more, utrke magaraca u Tribunju ili Primoštenu. Jednako tako možete uživati u nedirnutoj prirodi dva nacionalna parka. Prvi je NP Kornati, najrazvedeniji otočki arhipelag na Jadranu koji uključuje čak 12 posto svih naših otoka. Ovdje ćete susresti brojne jedriličare, nautičare, ronioce i zaljubljenike u jedinstvene otočke suhozide. Drugi je NP Krka, najpoznatiji po svojim sedrenim barijerama i slapovima poput Skradinskog buka i Roškog slapa, u čijoj se blizini nalazi otočić Visovac s franjevačkim samostanom iz 17. stoljeća.

Šibenik je novi turistički hit

Šibeniku pripada prekrasnom otočni arhipelag. Preporučam izlete na Krapanj (poznat po spužvarstvu), Prvić (na kojem je memorijalni centar Faustu Vrančiću) ili Zlarin (otok koralja,kulture i Vesne Parun). Za Zlarin i Prvić, pa dalje do Vodica, iz Šibenika vozi Jadrolinijin putnički brod za lokalne linije Tijat. Tijat je legenda. Hoće ga u penziju, ali ga ne damo. Volimo ga.

Šibenik je novi turistički hit

Za odličan provod preporučam diskoteku Hacienda u Vodicama i Aurora u Primoštenu, koncerte na Kulturnom ljetu u Docu, koncerte na Off jazz & blues festivalu, te Večeri dalmatinske šansone. Kao uvod u festival organiziraju se prigodne izložbe slika i koncerti klasične i sakralne glazbe. Ljubitelji kazališnih predstava na svoje će doći u Šibenskom kazalištu.

Za najmlađe, od 1958., svojevrsni zaštitni znak Šibenika je Međunarodni dječji festival. Šibenik je za festivalskih dana mjesto uzbudljivog susreta pjesnika i djece iz cijelog svijeta, otvorena kinodvorana na starim goričkim skalinama, učionica novinarstva, kiparstva, stripa, filmskog i video snimanja, arhitekture i graditeljstva, pjesništva, slikarstva, dizajna, informatičkog oblikovanja, lutkarstva, glazbe i pokreta. Nema mi ljepšeg nego, u festivalsko vrijeme, zastati u nekoj od šibenskih uličica i osluškivati žamor djece koja se druže i stvaraju u brojnim radionicama. Svi znamo dječju pjesmu Zdravo maleni“ Arsena Dedića koja tradicionalno otvara festival.

Šibenik je novi turistički hit

Ako se zateknete u Šibeniku početkom rujna svakako posjetite Srednjevjekovni sajam Šibenik. Cilj sajma je oživjeti stare tradicijske vrijednosti i prikazati kulturnu baštinu Šibenika kroz tradicijsku, običaje, obrte i zabavu.

Šibenik ima jednu sasvim posebnu ulicu, ulicu u kojoj su odrasle šibenske legende: Arsen Dedić, Mate Mišo Kovač, Vice Vukov, Ivo Pattiera, Ante mali,  ulicu Nikole Tesle. U istom kvartu odrasli su i Zdravko Škender, Nera Gojanović Kljajić, Duško Jaramaz, Mate Relja, Neven Belamarić, Dušan Šarac, Krste Juras, Mate Gulin, Igor Mandić, Branka Sekulić. Zaista izniman kvart!

A iz Šibenika je i Siniša Škarica kojem je posvećen i stih pjesme Osamdesete „snimke smo pravili, nosili Škarici, praznih ruku se vraćali“.

U šetnji gradom neka vam ne promaknu portali palača, brojnih crkvi, ali ni pojilice za pse i mačke kod Medulića; jedna je za mačke a druga za pse. Na onoj za pse uklesano je ‘Amor di cani’ ili ‘s ljubavlju psima’.

Šibenik je novi turistički hit

Može se reći da ste obišli šibensku staru gradsku jezgru ako ste prošli njenu 2851 stubu. Ulica sv. Križa u Docu ima 185 stuba. Jednu manje ima Zatonska ulica. Najviše stuba je na Gorici.

I još nekoliko crtica o Šibeniku: najstariji film snimljen u Hrvatskoj prikazuje Šibenik, Šibenčanka je bila prva hrvatska glumica, prvi Hrvat u Holywoodu je Šibenčan, hrvatsku filmsku enciklopediju napisao je Šibenčan, najplodniji autor filmske glazbe je Šibenčan … Šibenik je dao i daje vrhunske sportaše, glumce, pjevače, pisce …

Šibenik je novi turistički hit

Ako se odlučite provesti godišnji odmor u Šibeniku i njegovoj okolici ili ćete samo na par dana navratiti kako biste uživali u ljepotama ovog grada, budite sigurni da ćete po povratku kući biti i više nego oduševljeni!

Povoljni smještaj potražite na Booking.com

Travel AdvisorHrvatska

Pratite naš YouTube kanal.

Lika – škrinja s blagom

The Yacht Week Croatia – možda najbolji način ljetovanja na Jadranu

Brad Pitt gradi luksuzni resort na Jadranu