Sjećate li se Karla Marxa ? Danas bi imao 200 godina.

Sećate se Karla Marxa ?

Na današnji dan svijet, a pogotovo Njemačka i grad Trier slave 200 godišnjicu rođenja jednog od najvećih filozofa i mislioca prošlog stoljeća.
Tom prilikom je otkrivena statuta koju su poklonili Kinezi koja je skoro dvije godine čekala u skladištu na ovaj dan. Kako bi sve prošlo u pravoj vašarskoj atmosferi potrudili su se lokalni trgovci koji su ponudili mnoštvo prigodnih suvenira.
Ne znam što bi na to rekao koji je zagovarao rušenje kapitalizma kroz revoluciju proletarijata, no sumnjam da bi bio zadovoljan ovom manifestacijom poduzetništva na njegov račun.


Što bi rekao da vidi kako se njegove i ideje njegovog prijatelja Engelsa nisu ostvarile? Radnici se nisu nikad ujedinili, revolucije su prošle i nestale u zaboravima usput uzevši milijune žrtava. Najveća socijalistička država svijeta Kina te ostale poput Vietnama tim istim kapitalistima prodaju svoju jeftinu radnu snagu kako bi se bogatili. S druge strane njegove utopističke ideje su i dalje svježe te i dalje padaju na plodno tlo u svi državama svijeta.
U isto vrijeme proslave u Trieru je oko tisuću ljudi posjetilo njegov grob u sjevernom Londonu te odalo počast kontroverznom filozofu.

Izvor i fotografije: Washington Post (Griff Witte/The Washington Post)

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

Danubiana u srcu Europe

Ludi kralj Ludwig bavarski

Doživjeti Krakow