Travel AdvisorTravel Advisor

Sjeverna Grčka: 5 mjesta koje morate posjetiti

Sjeverna Grčka: 5 mjesta koje morate posjetiti

Sjeverna Grčka kao turistička destinacija je uvelike  podcijenjena.  Nedovoljno se govori o ovom dijelu kada se spominje prekrasna Grčka. Atena i otoci kao što su Mykonos i Santorini nalaze se u svakom putopisu, a turistički aranžmani najčešće uključuju barem jednu od ove tri destinacije. Nakon provedena 4 mjeseca u sjevernom dijelu Grčke, koja me očarala, odlučila sam približiti ljudima ljepotu ovog kraja. Sjeverna Grčka je kroz povijest bila pod utjecajem velikog broja različitih kultura. Rezultat je u velikoj raznolikosti arhitektonskih stilova, ali i hrane. U ovom dijelu zemlje može se pronaći ponešto za svakoga, od planinarenja i termalnih bazena do nekih od najljepših grčkih plaža. U nastavku možete pronaći pet mjesta koje svakako vrijedi posjetiti.

Kastoria

Prekrasan gradić Kastoria nalazi se uzduž jezera Orestiada, a od najbližeg većeg grada Soluna, udaljen je dva sata vožnje automobilom. Kastoria je savršeno mjesto za udaljiti se od gradske gužve i jednostavno uživati u prirodi. Uz jezero se nalazi i šetnica s prekrasnim pogledom na okolne brežuljke ali i pelikane i brodiće koji se neometano ljuljaju na vodi. S obzirom na to da je Kastoria manji gradić, izlet može biti jednodnevan ali ako se odlučite prenoćiti, vjerujem da će vam jutarnja kava uz ovakav pogled biti nezaboravna. Budući da sam u Kastoriji provela njihov Uskrs, ovo mi je mjesto još više priraslo srcu.

Imala sam priliku ne samo razgledati gradić i prirodu u doba kada se sve budi, već i upoznati njegove divne ljude koji su nas cijeli dan nudili domaćom hranom i učili plesati razne tradicionalne plesove. Ako se u Kastoriu odlučite doći na jednodnevni izlet, jedino što vam mogu reći je da pričekate zalazak sunca i dočekate ga na vidikovcu iznad grada ili sjednite uz jezero i jednostavno uživajte.

Halkidiki

Halkidiki je poluotok udaljen sat vremena vožnje automobilom od Soluna (Thessalonikija). Ako planirate posjetiti Sjevernu Grčku u proljeće ili ljeto, ovaj prekrasni poluotok morate posjetiti! Halkidiki se sastoji od tri poluotoka koji izgledom podsjećaju na Posejdonov trozubac. Krećete li iz Soluna, najbliži poluotok bit će Kassandra, poznat po svojim prekrasnim plažama, kristalno plavim morem, ali i brojim barovima u kojima ćete s koktelom u ruci dočekati zalazak sunca i nastaviti slaviti do dugo u noć. Kassandra je poznata i po popularnim turističkim odmaralištima i luksuznim hotelima. Sithonia je drugi poluotok po redu poznat po velikom broju plaža od kojih je veliki broj “divljih” tj. onih koje se ne nalaze direktno uz barove i hotele. Na Sithoniji se nalazi i meni najljepša plaža Kavourotripes s koje se može vidjeti Athos.

Treći poluotok, Athos, poznat je kao jedino mjesto u Grčkoj, koje je u potpunosti posvećeno molitvi i štovanju Boga, pa se tako naziva Sveta Planina ili “Holy Mount”. Za pristupiti ovom poluotoku potrebno je dobiti dozvolu za koju postoje strogi kriteriji, a ženama je na ovaj poluotok zabranjen pristup. More na Halkidikiju je nestvarno tirkizno i čisto a veliki broj plaža je pješčan. Halkidiki sam prvi puta posjetila krajem travnja i iako je more bilo hladno, morali smo se okupati! Ako posjećujete na proljeće ili ljeto, uživanje na plažama ovih poluotoka je neizostavno!

Kavala

Kavala je drugi grad po veličini u Sjevernoj Grčkoj, udaljen sat i pol voženje od Soluna. Preko puta Kavale nalazi se prekrasni otok Thassos. S obzirom na to da je Kavala relativno blizu Soluna, možete je posjetiti i na jedan dan. Ja bih preporučila da ipak ostanete bar jednu noć ako imate vremena. Budući da sam Kavalu posjetila krajem travnja mogu reći da je vrijeme tada bilo prekrasno i ugodno za uživanje u gradu. Nažalost nisam imala vremena posjetiti Akropolu te sam je samo vidjela iz grada, ali vjerujem da je pogled s nje vrijedan posjeta! Iz Kavale se može posjetiti Eleftheres i uživati na plaži Nea Peramos uz koju se nalaze kafići i restorani. Razlog odlaska upravo tamo je bio kušati Loukoumades (slično našim fritulama ali punjene medom) u Loukoumades Petros koje su bile odlične!

Thassos

Thassos je otok koji se nalazi preko puta grada Kavale i poznata je turistička destinacija Sjeverne Grčke. S obzirom na to da smo mi išli na jednodnevni izlet, cilj nam je bio vidjeti Giolu, prekrasni prirodni bazen smješten na jugu otoka. Za istraživanje  Thassosa svakako je potrebno više dana. Na otok možete doći trajektom iz Kavale i Keramotija I te se rute provode svakodnevno. Trajekti iz Kavale stižu do luke Limenas, dok se trajekti iz Keramotija zaustavljaju u luci Skala Prinou. Turistička sezona na Thassosu počinje u svibnju pa se već tada može pronaći određen broj turista na otoku, pa tako i kod Giole. More u tom prirodnom bazenu u svibnju je jako hladno tako da bih predložila posjet ipak krajem mjeseca kada more malo zagrije.

Meteora

Meteora je stjenovita formacija u središnjoj/sjevernoj Grčkoj na kojoj se nalaze kompleksi pravoslavnih samostana, drugi po važnosti nakon već spomenutog Athosa. Na visokim prirodnim stupovima nalazi se šest samostana do kojih se može doći velikim brojem stepenica i putevima. Meteora je jedino mjesto koje mi je bilo na listi želja a nisam ga stigla posjetiti. S obzirom na to da sam čula veliki broj priča o tome koliko je ovo prekrasno mjesto mislim da mi ne preostaje ništa drugo nego preporučiti vam da posjetite i pridružiti vam se na putovanju!

Nadam se da ćete posjetiti ovaj prekrasan dio. Sjeverna Grčka je mjesto za uživanje. Znam koliko se meni osobno svidjelo svako mjesto na ovoj listi i nadam se da će se i vama! Uživajte, putujte, istražujte i vidimo se.

Instagram 
Blog 

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSkijanjem protiv depresije
Next articleTop 5 najljepših nogometnih stadiona u Europi