Sljeme je tako blizu…

Smješteno je na 1033 metara nadmorske visine.

Ima čak četiri skijaška spusta; Crveni, Bijeli, Plavi i Zeleni spust te Bijelu livadu za početnike ili one koji žele doraditi svoju tehniku.

Iako ne slovi kao omiljeno skijalište Hrvata, valja napomenuti kako se upravo na Sljemenu održava poznata Snow Queen Trophy utrka koja se ističe proglašenjem snježnog kralja i kraljice, odnosno pobjednika i pobjednice. Zagreb je jedini glavni grad domaćin utrka Svjetskoga kupa, što pridonosi turističkom uzdizanju grada.
Ako se krene dovoljno rano nailazi se na snježnu idilu – odlične panorame sljemenske šume, mir, tišina, netaknuti snijeg i ukupno oko 4000 metara skijaških staza. Neke su staze opremljene sustavom za umjetno zasnježivanje koji omogućava, unatoč ponekad ne baš idealnoj temperaturi, pripremu staza vrijednih dolaska za one manje dubokog džepa ili pak one koji ne vole puno putovati.

Zahvaljujući sustavu za rasvjetu skijališta, omogućeno je i noćno skijanje na težem Crvenom spustu ili laganoj Bijeloj livadi.
Osim skijanja i snowboardanja, nedaleko trosedežnice nalazi se kućica s kuhanim vinom, hot-dogom i slatkim snackovima – tipičnom hranom i pićem zagrebačkog skijališta gdje se umorni skijaši mogu zagrijati i nešto prizalogajiti. Za one većeg apetita u ponudi je i kuhani grah čija je konzumacija postala sastavni dio dobre zagrebačke tradicije.
Dobra strana skijališta je to što je lako doći do njega i javnim prijevozom.

Osim toga, za malo se novaca može iznajmiti i solidna oprema za skijanje i snowboardanje, ali i napraviti prvi koraci uz licencirane instruktore.

Daske/skije u ruke i svi trk na Sljeme!

Tekst i fotke snowborderica Ivana Vešligaj