Sretna nova godina 2562.

Songkran 2019

Ovaj vikend 13.-15.4. Tajland, Laos i Kambodža slave novu godinu – Songkran 

Songkran 2019
Najvažniji praznik u Tajlandu je Songkran (13-15.4, a negdje i čitav tjedan). U Bangkoku je ovaj vikend, a na sjeveru u Chiang Mai regiji se slavi čitav tjedan. Songkran se kao budistička svetkovina slavi i u ostalim zemljama regije poglavito u Kambodži, Myanmaru i Laosu te južnoj Kini.
Songkran je budistička nova godina. Prema Budističkom kalendaru koji je 543 godine ispred kršćanskog, od Budine ere, u Tajlandu je 2019. zapravo 2562. Stoga se u službenim dokumentima Tajlanđana navodi godina rođenja prema njihovom kalendaru.
Travanj je najtopliji mjesec u Tajlandu.

Svetkovine obilježavaju kraj sušnog i početak kišnog perioda.

Tradicionalno Tajlanđani odlaze u hramove i peru Budine kipove. Polijevaju ih mirisnom vodicom. Ritual Rod Nam Dum Hua se vrši prvi dan Songkrana. To je i Nacionalni dan starih ljudi. Mladi ljudi, uglavnom članovi obitelji, proliju malo mirisne vode na dlanove starijih. To je izraz poštovanja te time zatraže blagoslov. Drugi dan Songkrana je Nacionalni dan obitelji pa su svi uglavnom u svojim domovima.

Songkran 2019
Zalijevanje vodom,

osim što na tri dana grad pretvori u bojno polje vodenim blasterima, ima i svoje dublje značenje. Budisti vjeruju da je to simbolično pranje od svih nesreća i nevolja iz prošle godine te čisti početak nove godine. Običaj je i bacanje brašna. Svi, ali baš svi na ulici vrlo brzo postanu mokri i ljepljivi od brašna. Naročito turisti. Tajlanđani , pogotovo mladi, naprosto obožavaju zaliti strance. Od toga nisu pošteđeni ni vozači motora te ostali sudionici u prometu. Pickupovi na kojima su bačve pune vode i veselih vodenih ratnika obilaze grad i zalijevaju prolaznike. Nitko nije suh.

Songkran 2019

Za vrijeme praznika državne institucije ne rade, mnoge trgovine i restorani su zatvoreni. Izgleda da pola građana Bangkoka napusti grad i ode u svoja rodna mjesta. U Bangkok na Songkran dolaze turisti iz čitavog svijeta. Najviše ih je oko Khao San ulice gdje uglavnom mladi backpackeri polijevaju sami sebe i nemaju puno poima što i zašto slave.

Jednom sam preživio Songkran i bilo je zabavno, ali hvala, dosta jednom.
Songkran je pravi party weekend.