Što se događa s avio industrijom? Prijete li nam skuplje avio karte?

skuplje avio karte

Avio industrija je bazično prijevoznički posao.
Ovisno o potražnji se uvode nove linije od točke A do točke B. U tu svrhu se kupuju avioni, gradi infrastruktura i za sve su potrebna značajna sredstva.

U tom poslu žele svi zaraditi: avio kompanije, aerodromi, agencije, gradovi, regije i države. Neki posredno kao što su avio kompanije i aerodromi, a neki neposredno kao što su to regije i države. Ovi drugi će sponzorirati cijene avionskih karata nekim kompanijama u svrhu dovođenja većeg broja putnika koji će trošiti na destinacijama te će lokalne vlade, nadaju se, zaraditi na porezu, a domaći ponuđači usluga na onome što nude.

skuplje avio karte

To je u grubo poslovno okruženje koje ostvaruje prihod od poslovnih putnika i turista. Onaj poslovni do putnika je puno jači od turističkog jer se plaćaju više cijene avio karata koje se kupuju po potrebi, a ne na akcijama. Ponekad su rasprodaje kao bi se prodalo ono što je ostalo, ili karte s destinacija u terminima kada je slaba prodaja.

skuplje avio karte

Što se događa u Europi?

Vrlo turbulentnih šest mjeseci je iza nas. Loše vijesti su da je nekoliko avio kompanija bankrotiralo jer nisu našli profitabilni poslovni model. Neke stagniraju, a neke pokušavaju zaraditi na kratkim letovima što nije lako.Tržište je preplavljeno ponudom kratkih letova, a pogotovo Njemačka i Austrija. To dovodi do pada cijena pa je čak i Ryanair prijavio gubitke u zimskom kvartalu. Avione su prizemljili WOW, Germania, Flybe je spašen preuzimanjem zadnji čas, Air France je ukinuo Joon nakon samo dvije godine.

skuplje avio karte

Veliki turoperator Thomas Cook je odlučio prodati svoju avio diviziju. Al Italia je i dalje sapunica koja traje, nitko je ne želi, a svi koketiraju. Lufthansa mora odlučiti što će biti s Eurowings. Norwegian traži izlaz iz problema. Veliki problem je i s prizemljenim Boeing 737 Max mašinama. Norwegian, TUI i Icelandair su morali otkazati brojne letove što je indirektno pogodilo i hrvatske zračne luke.Zanimljiv je i porast fenomena “flight shaming”.

Putnici, pogotovo iz Skandinavije ne žele putovati avionima zbog štetne emisije plinova. Socijalni pokret protiv putovanja avionima je u tim zemljama prilično jak.Dobre vijesti su da je pojačana potražnja prema najprofitabilnijim linijama, a te su između Europe i Sjeverne Amerike.

Također raste potražnja prema transsibirskim rutama prema sjevera istočnoj Aziji. U tom segmentu su najjače tradicionalne kompanije poput Lufthanse, Air France/KLM, Finnair, SAS, Virgin Atlantic, British te Tap Portugal.Rezultat previranja na tržištu može dovesti do korekcije cijena zbog smanjenja ponude. Tome se nadaju sve velike avio kompanije koje ne zarađuju na europskim letovima koliko bi htjele. SA druge strane low coaster trijumvirat Ryanair, EasyJet i Wizz se šire dalje.

skuplje avio karte

Wizz dodaje nove linije za London, zahvaljujući Brexitu i Beč kojeg vidi središtem srednje Europe i u koji će dolaziti putnici iz okolnih zemalja. Nešto na tragu Austro ugarske.Ryanair će biti dobro, ne treba plakati za njim, jer se brzo prilagode promjenama na tržištu. Pad funte i Brexit pogađa englesko tržište što će osjetiti svi u Europi, a najviše Španjolska. Jača potražnja Sjeverne Afrike i Turske zahtjeva više avio linija i pitanje je kako će tko odigrati ovog ljeta. Ryan je bio pogođen štrajkovima i pitanje je kako će dalje izaći na kraj sa sindikatima. Lako je bilo prije dok ih nije bilo.

skuplje avio karte

U svakom slučaju treba pratiti događaje. Za “leisure” putnike je preporuka da što ranije kupuju karte na akcijama dok su još jeftine.Moguće je da, ako više avio kompanija uđe u probleme, cijene avio karata porastu što bi htjeli svi od Ryanaira do Lufthanse. 

Travel Advisor – Business

Posjetite naš YouTube kanal.

Najbolje avio kompanije 2019.

Najveći aerodromi na svijetu

Kako preživjeti duga čekanja na aerodromima