Travel AdvisorTravel Advisor

Što treba znati prije prvog putovanja u Kuwait

Moja sestra već više od godinu dana radi u Kuvajtu, a praznici povodom nacionalnog dana bili su savršena prilika da se podružim malo s njom i upoznam tu neobičnu zemlju. Najprije se bilo potrebno pobrinuti za papirologiju pa nas je obradovala vijest da su netom prije počeli primjenjivati online sustav dobivanja vize.

Viza košta 3 kuvajtska dinara (cca 60 HRK), a preuzme se na aerodromu po dolasku nakon što se nadoplati još 4 KD takse. Putovala sam s dečkom, a kuvajtske vlasti su jako oprezne pri primanju stranaca u svoju zemlju i imaju čak i posebne hotele za neoženjene zapadnjake pa smo bili sretni što smo uspjeli izbjeći neugodna pitanja o bračnom statusu u konzulatu.
Povratnu kartu iz Beča preko Istanbula platili smo samo 250 E po osobi. Nakon otprilike 6 sati u avionu, ugledali smo kuvajtsko tlo. Kuvajt je bio autonomna pokrajina Iraka sve dok ’90-e nisu nastale razmirice zbog nafte. Intervencijom Ujedinjenih Naroda pod vodstvom Amerike, 1991. je ostvario neovisnost.

Danas iz Kuvajta stiže 9% svjetske nafte i jedna je od najbogatijih zemalja na svijetu. Ima nešto više od 3 i pol milijuna stanovnika od čega samo oko milijun i pol pravih Kuvajćana. Ostali su doseljenici iz Indije, Bangladeša, Senegala, Pakistana, Filipina koji su došli pronaći sreću u ovoj, za njih obećanoj zemlji. Upravo ta multikulturalnost prvo je iznenađenje koje te dočeka dok se probijaš kroz rijeku ljudi pokušavajući pronaći izlaz s luksuznog malog aerodroma.

Dok se vozimo kroz nepreglednu gradsku vrevu, naša privatna turistička vodičica nam objašnjava da su se zbog rapidne gradnje mala mjesta te države spojila u naizgled jedinstven grad čiji se strogi centar odnosi na glavni grad države – Kuwait City. Prespavali smo u našem stanu s pogledom na Perzijski zaljev i veliku džamiju boje pijeska s čijeg nas je zvučnika imam ranom zorom podsjetio da se nalazimo daleko od zemlje i običaja na koje smo naviknuli.

Turistički obilazak započeli smo dugom vožnjom u City. Pred nama su se nizali deseci grandioznih nebodera visokih i do stotinjak katova i najmodernija arhitektura koju, zbog nedovoljne informiranosti, nikako nisam očekivala u ovom dijelu svijeta. Besplatno smo razgledali fascinantnu Veliku Džamiju nakon čega nas je vodič, kao izraz srdačne zahvalnosti za zanimanje za njihovu kulturu i običaje, počastio čajem, poklonio nam suvenire i opskrbio vodom prije polaska.

Kuvajt, naime, nema pitku tekuću vodu, a ona industrijska dobiva se desalinizacijom. Nije mi se mogao ne stvoriti iznad glave upitnik zbog činjenice da je u sred pustinje, u zemlji s jako visokim standardom koja nema niti jedan izvor, bočica vode skoro tri puta jeftinija nego u Lijepoj Našoj.

Koliko god duboko u velegradu Kuvajta se nalazio, ni na trenutak ne možeš zaboraviti da se stvarno nalaziš u pustinji. Prvo što primijetiš je da skoro pa da i nema zelenila, a ono malo što uspije preživjeti velike vrućine i sušu skriveno je ispod debelih slojeva žute prašine. Na ulicama nema gužvi jer njihove ulice nisu ni namijenjene za šetanje – ovo je grad u kojem ne postoje pločnici ni pješačke zebre. Sve je podređeno automobilima. Javni prijevoz ne postoji, a ceste su pune ogromnih, najluksuznijih primjeraka. Nije ni čudo jer država svakom državljaninu pokloni jedan rezervoar goriva mjesečno, a redovna cijena je otprilike 2 kn po litri. Neobično je primijetiti da u gradu nema trgovina već dominiraju banke, hoteli i restorani, dok se trgovine nalaze isključivo u trgovačkim centrima.

Jedine šetnice su uz obalu gdje se cijele obitelji druže uz piknik, puštanje zmajeva ili neku drugu razonodu. Kako mi je hula-hup suputnik na svakom putovanju, nisam mogla odoljeti da ne zaplešem s njim i na kuvajtskom suncu i na trenutak postanem zvijezda među djecom i slučajnim prolaznicima.

Zima dolje ima prave proljetne temperature, ali još nije bilo dovoljno toplo za kupanje. Iako je Kuvajt na moru, javne plaže nisu krcate kupačima, štoviše, ženama je zabranjeno biti na javnoj plaži u kupaćem kostimu pa one rijetke odluče pronaći osvježenje u moru kupajući se u običnoj odjeći ili burkinijima (bikinijima koji pokrivaju cijelo tijelo). Turisti, stranci i malo liberalniji lokalci osvježenje pronalaze u brojnim hotelima s privatnim plažama koji se ne razlikuju od tipičnih zapadnjačkih resorta, sve do lipnja kada dnevne temperature znaju prijeći zastrašujućih 50 C stupnjeva pa boravak na zraku postaje gotovo nemoguć.

Mi smo jedan cijeli dan proveli na obali u Marini koja ima uređenu šetnicu od par kilometara na čijem jednom kraju puca prekrasan pogled na nebodere Cityja, a drugi završava Znanstvenim centrom s ogromnim akvarijem kojeg se svakako isplati posjetiti. Posjetili smo i nadaleko poznate vodotornjeve koji su postali svojevrsni simbol grada.

Mjesto koje nipošto ne smijete zaobići ako se nađete u Kuvajtu je Souk Mubarakiya – ogromna tržnica koja bez prestanka vrvi ljudima svih staleža. Na njoj se može pronaći baš sve, od jako dobrih i povoljnih restorana, odjeće, marama, ručno rađenih tepiha i začina iz cijelog svijeta do pravog zlata i dijamanata.

Čak i u vrevi souka, usluga je na najvišem nivou, a cjenkanje je obavezno. Proveli smo par sati u potrazi za suvenirima koje ćemo ponijeti doma. Nismo pronašli niti jedan jedini magnetić za hladnjak, ali smo imali sreću da su zbog nacionalnog dana štandovi bili preplavljeni nacionalnim bojama. Naime, kroz tih par dana se Kuvajćani, mladi i stari, a ponajprije djeca, oblače u boje zastave kako bi izrazili zahvalnost prema državi koja im je toliko toga dala i omogućila. Ta proslava sa sobom nosi još jedan zanimljiv dio; gađanje vodenim balonima. Iako je običaj daleko bezazleniji od pirotehnike koja je, nažalost, dozvoljena kod nas, nije baš zabavno prelaziti cestu dok te sa stražnjeg sjedala jurećih automobila djeca vide kao savršenu metu za isprazniti svoju vodenu municiju.
Jedan od simbola Kuvajta su datulje i ovdje se mogu pronaći u bezbroj oblika i vrsta.

Iako Kuvajt nema filmske pješčane dine kao neke druge arapske zemlje, deve su jako fotogenične.
U takvom multikulturalnom gradu možeš očekivati i multikulturalnu kuhinju, a datulje baš i ne volimo, pa smo se trudili isprobati što više hrane koju kod nas nemamo priliku kušati. Na svakom uglu su kompleksi restorana – od libanonskih do indijskih, japanskih, tajlandskih i francuskih jela. Kako je Kuvajt u jako dobrim odnosima s Amerikom, tu se može pronaći i baš svaki američki brand. Kuvajtska valuta je trenutno najjača valuta na svijetu; jedan dinar je otprilike 20 HRK. Cijene u restoranima su skoro jednake kao kod nas, ali je zato kava dosta skuplja.

Za jedan espresso moraš odvojiti i do 40 kn. To nas nije spriječilo da zadržimo stari hrvatski običaj ispijanja barem dvije dnevno, a kako je moja sestra u stalnom kontaktu s mladim ljudima, iskoristila sam svaki trenutak da mi priča više o toj zemlji. I doista, zvuči nevjerojatno da stvarno postoji zemlja u kojoj nema poreza, u kojoj banke ne uzimaju proviziju i ne postoje kamate, u kojoj emir (ime za visoku plemićku titulu u arapskom svijetu) svakom mladom paru za vjenčanje daruje ni više ni manje nego kuću, država ti u potpunosti pokriva zdravstveno osiguranje, plaća režije i školovanje i usto daje izdašan džeparac dok ti ne pronađe posao. To se sve, naravno, odnosi samo na prave Kuvajćane, a njih, među beduinima (stanovnicima bez državljanstva) i svim doseljenicima, nema tako mnogo. Ako nisi rođeni Kuvajćanin, koliko god dugo boravio ovdje i kakav god socijalni status imao, gotovo je nemoguće dobit kuvajtsko državljanstvo koje se stječe samo ako si priznato dijete iz braka dvoje čistokrvnih Kuvajćana. Ne može ga dobiti čak ni žena koja se uda za Kuvajćanina pa je u toj zemlji uobičajeno međusobno sklapanje ugovorenih brakova. I to više njih, jer jedan muškarac može imati do 4 supruge.

Zbog visokih temperatura, život se uglavnom odvija u zatvorenim, klimatiziranim prostorima. Njihovi shopping centri veličine su naših gradova i čak bi se i ja, koja nisam klasična ljubiteljica shoppinga, mogla po njima gubiti satima. Od svih koje smo posjetili, najfascinantniji je The Avenues u kojem su dućan do dućana sve najluksuzniji svjetski modni brendovi među kojima tek rijetko uočiš neku tebi poznatu high-street marku. Većina žena obučena je u tradicionalne abaye – duge crne haljine, a iako im nerijetko vidiš samo oči, po torbicama i cipelama koje nose možeš bez problema zaključiti da se ispod kriju skupe, dizajnerske krpice. Besprijekorno su našminkane i jako uredne, a ako imaju dijete, možeš biti siguran da je u blizini i dadilja koja ga prati u stopu (dadilje se zovu Hamade i isključivo su druge nacionalnosti, a broj hamada u kući kuvajtske obitelji označava njezin financijski položaj).

Trudila sam se zataškivati glas psihologinje koji nije prestajao vrištati u meni pa sam odlučila samo, kao znatiželjno dijete, promatrati kako pažljivo pomiču burku pazeći da im se ne otkrije lice čak ni dok jedu. Muškarci su najčešće u Dishdasha-u, dugoj bijeloj haljini, a na glavi nose marame boja specifičnih za određenu pokrajinu ili državu. Abaya i Dishdasha su tradicija i u susjednoj Saudijskoj Arabiji samo što, za razliku od Saudijske, Kuvajćanke mogu birati hoće li ju nositi ili ne.

Kako tradicionalna odjeća nije obavezna čak ni za njih, turisti i stranci mogu biti odjeveni kako žele, ali zbog poštovanja prema kulturi zemlje u kojoj se nalaze, obično paze da im budu pokrivena ramena, dekolte i koljena.

Zbog slobodnijeg stila i činjenica kao one da je ženama dozvoljeno voziti automobile, Saudijci na Kuvajt gledaju kao na „liberalni zapad“. Koliko god „liberalan“ bio, te dvije zemlje su i dalje jedine u arapskom svijetu kojima je u potpunosti zabranjen alkohol, čak i turistima. To što je zabranjen, ne znači i da je u potpunosti nedostupan pa ako poželite popiti koju čašicu na privatnom partiju, morate samo biti dobro umreženi. Standardni izlasci kod njih ne postoje, ne postoje kafići i disco klubovi, nije čak ni uobičajeno vidjeti miješano društvo muškaraca i žena koji nisu u krvnom ili bračnom srodstvu.

Za druženja organiziraju divanije u domovima, a dok se muškarce često može vidjeti kako ispijaju kave, žene se druže u shopping centrima ili mnogobrojnim salonima ljepote. Mladi se danas najčešće upoznaju putem društvenih aplikacija, a postoji i ulica koja se zove Love Street u kojoj dečki i cure kroz prozore automobila razmjenjuju ljubavne poruke. Po zakonu je zabranjeno javno razmjenjivanje nježnosti pa se tek rijetko mogu vidjeti parovi gdje se drže za ruke, ali zato nije neobično vidjeti dva dečka koji prijateljski ulove jedan drugog za ruku dok šetaju kroz Mall.

Koliko god se nekome na prvu činilo da su žene diskriminirane, svi njihovi zakoni podređeni su tome da žena bude maksimalno zaštićena. Žene rade samo ako to žele i sva plaća je isključivo njihova, a na prvi znak bilo kakvog nasilja, kazne su rigorozne. Sveprisutan je osjećaj sigurnosti jer je u ovoj zemlji Ustavnom zajamčeno pravo da niti jedan njezin stanovnik ne smije biti gladan. Moglo bi se reći da su najviše diskriminirani neoženjeni muškarci jer oni nerijetko ne mogu npr. ući na privatne plaže bez pratnje žene ili obitelji, a teže mogu i sami iznajmiti stan (postoje zgrade koje se oglašavaju kao family i u njima mogu iznajmiti stanove samo obitelji ili žene, ali ne i muškarci samci).

Čudno je doživjeti svijet toliko različit od tvoga, vjerojatno još čudnije u potpunosti ga prihvatiti, ali ne mogu se oteti činjenici da su, kao i u svakom društvu današnjice, promjene neminovne. Iako se već ponegdje mogu sresti mlađi naraštaji sa stilom odijevanja koji se po ničemu ne razlikuje od zapadnog, curice koje nemarno puste maramu da im sklizne s glave i otkrije pokoji pramen savršeno dotjerane kose, ovom tradicionalnom društvu obitelj je na prvom mjestu.

Sigurno će proći još dosta vremena dok na jednom bezazlenom koncertu muškarci budu mogli nesmetano sjediti kraj žena, ali pitanje je trenutka kad će internet i sve veće zanimanje svijeta za njihovu tradiciju i kulturu natjerati narod pomalo uljuljan u sigurnost svoje zemlje da otvori vrata turizmu u punom sjaju.

Travel Advisorputovanja

Pogledajte naš YouTube kanal.

GCC – automobilom kroz zemlje zaljeva

Kako je plavuša provela 6 dana u Emiratima

5 razloga da češće putujete

Previous articleŠto smeta strance u dalmatinskim hotelima?
Next articleTišina, molim!