Travel AdvisorTravel Advisor

Što vidjeti na Baliju ?

Što vidjeti na Baliju ?
Za početak da pojasnimo neke činjenice. Bali je veliki otok. Iako nosi epitet rajskog otoka nije svugdje idealno. Na njemu živi oko 5 milijuna ljudi zajedno s turistima. Površinom je oko 145 puta 80 km.

Glavni grad je Denpasar s oko milijun stanovnika, no ne mogu se definirati granice jer su naselja na tom dijelu otoka spojena. Otok je izrazito turistički i gotovo da nema dijela godine kada nema turista. Bali je poznat po lokalnoj umjetnosti i folkloru, hramovima, rižinim poljima i plažama. Otok je većim dijelom brdovit. Ceste su uske i vrlo prometne. Sve to treba uzeti u obzir prilikom planiranja putovanja na Bali.


Najbolje je boraviti na nekoliko mjesta na otoku i tako smanjiti vrijeme provedeno u vozilima i stajanja u gužvi što, vjerujete, nije malo.

Idealan odabir mjesta za boravak je neko od mjesta uz plaže na južnom dijelu: Kuta, Legian, Seminyak, Nusa Dua, Sanur.

Drugi dio boravka bi se trebalo preseliti u Ubud u središnji dio jer su mnogi hramovi puno bliži, a i mjesto je najšarmantnije na otoku.

Treći dio je na zanimljivoj i puno manje posječenoj sjevernoj strani oko Lovine i Singaraje. Tu su plaže crne što neki ne vole. Zanimljiv je i dio oko Candi Dase na istoku.
Na Baliju su hindusi u potpunom okruženju muslimana što njihovu kulturu čini jedinstvenom. Kako nikad ništa dobro nije dolazilo s mora osim osvajača i pljačkaša, kultura Balinežana, gradovi i hramovi su u unutrašnjosti. Kada sam prvi puta bio na Baliju krajem osamdesetih današnja vrlo popularna mjesta među turistima nisu postojala.
Stoga boravak na nekoliko mjesta je dobra kombinacija različitih doživljaja.

Kuta i obalna mjesta za kupanje, surfanje i tulumarenje. Ubud za kulturu, izlete i ponajbolje restorane te sjever da se vidi kakav je Bali nekad bio, lijepa priroda, jezera i vodopadi.
Što vidjeti na Baliju ?
1) Tanah Lot – hram na stijeni u oceanu blizu obale je „must see spot“ za slikanje selfija u zalaz sunca. Hram Tanah Lot je posvećen duhu mora. U sumrak milijuni šišmiša izlete iz stijena oko hrama.


2) Besakih – najveći i najsvetiji glavni hram. Nalazi se na obroncima Mt.Agung na oko 1000 m nadmorske visine. Okružen bujnom vegetacijom i rižinim poljima lijepo je mjesto za posjet.
3) Kintamani i Mt.Batur – Živi vulkan Mt.Batur i jezero su jedan od najčešćih izleta. Moguć je uspon u zoru i doček sunca. Prijevoj na putu za sjevernu stranu.
4) Jatiluwih – rižina polja. Nekad je pola Balija bilo pod rižinim poljima, a danas se treba voziti satima da bi stigli do njih. Od svih na koje vode izleti Jatiluwih su najljepša.
5) Uluwatu – mali hram na vrhu visokih stijena nad oceanom. Predivan pogled i šuma puna majmuna. Blizu hrama je amfiteatar u kojem se izvodi poznati Kecak Dance.


6) Goa Gajah – Slonova spilja je arheološki zanimljivo i sveto mjesto. Svega 6 km od Ubuda te ga je lako posjetiti i isplati se. Ništa nema slično na Baliju.
7) Ulun Danu Beratan – jedna od najslikanijih vizura. Mali hram na jezeru Beratan okruženom visokim planinama za plime izgleda kao da lebdi.
8) Art markets – tržnice u Ubudu zatim Skawati i Guwang su mjesta gdje se mogu naći vrlo lijepi predmeti. Balinežani su umjetničke duše i majstori u proizvodnji rukotvorina.
9) Folklor – vrlo je živopisan i zabavan. Svakako treba vidjeti plesove i predstave Kecak, Barong ili Legong. Najbolje sva tri jer su različiti. Muzika je također vrlo ugodna iako potpuna drukčija.


10) Sport – na Baliju se osim ležanja na plaži može baviti raznim aktivnostima, primjerice surfanje. Na velikim plažama postoje mnoge škole koje nude tečajeve i daske za najam. Rafting na rijeci Ayung je dobar doživljaj. Planinarenje na vulkane je za one u formi. Bicikliranje po rižinim poljima za dobre fotke. Vožnja skuterima – tko preživi pričat će.

Osim ovdje nabrojanih atrakcije postoje i brojne druge. Bio sam desetak puta na Baliju i nikad nisam vidio sve jer je svako selo nešto posebno. Svatko ima neke svoje male doživljaje koji čine putovanje nezaboravnim.

Smještaj potražite na Booking.com

Travel Advisorputovanja

Potražite nas na YouTube kanalu.

31 savjet – sve što morate na Baliju ili ne smijete

Puno je razloga zašto posjetiti Bali

Mt.Batur trek na Baliju u zoru

 

 

Previous articleNajbolja putovanja za ljeto
Next articleFrankfurt za početnike