Što vidjeti u Esfahanu

Esfahan od milja zovu Pola svijeta

Što vidjeti u Esfahanu


Grad broji oko dva milijuna stanovnika. Nalazi se na visini od 1500 m. u samom srcu Irana. Stoljećima predstavlja središte znanstvenog i intelektualnog života Irana. Grad je poseban u svakom ogledu i jedan od najljepših koje ikad vidjeh. U kaosu prometa i gužvi Teherana sa sjetom se sjećam Isfahana, sjenovitih ulica, rijeke i brojnih mostova. Parkovi koji okružuju rijeku i palače u središtu su mjesta okupljanja građana do duboko u noć. Osvijetljeni mostovi i pokošena trava upravo pozivaju na opuštanje nakon vrućeg i užurbanog dana.

Što vidjeti u Esfahanu 
Safavidska vladavina je donijela duh ovom gradu stvorivši ga u 16. stoljeću. Do tada je bio dva grada u oazi u pustinji. Prijestolnica Safavida je doživjela vrhunac za Šaha Abasa Velikog (1588.-1629.) Tada je bio , a i danas ostao najljepši grad Perzije. Glavni trg je jedan od najvećih na svijetu, kažu drugi po veličini. Naqsh-e Jahan (Slika Svijeta), sada Trg Imama Homeinija, dimenzija 525 x 162 metra. Sedam puta je veći od Trga Svetog Marka u Veneciji. Koristio se za održavanje svečanosti nove godine, koja je tada bila 21.ožujka, sajmova, te se igrao polo.

Naqsh-e Jahan (Slika Svijeta)


Trg je sa svih strana okružen prolazima u kojima je smješten bazar. Dominantna građevina džamija šaha Abasa se nalazi s južne strane. Zovu je Imamova džamija. Na zapadnoj strani je Abasova palača – Ali Qapu, poznata po muzičkoj sobi na gornjoj etaži. Na istoku je lijepa džamija Abasova tasta šaha Lotfallaha. Na sjeveru je ulaz u bazar jedan od najvećih na Bliskom istoku. Trg je takav savršen primjer orjentalne arhitekture da turisti kad padne mrak leže na travi i ne vjeruju svojim očima. Doslovno tako.


Posebno su atraktivni mostovi preko rijeke Zayandeh Rud. Oni stari su pješački, ako izuzmemo lokalne frajere koji se prošuljaju motorima. Znameniti Si-o-se Pol, Khajoo i Joui su najbolji primjeri safavidske arhitekture.
Kraljevski most, dug 137 metara je u narodu poznat kao Most susreta. Od davnina se na njemu sastaju ljudi svih naroda i vjeroispovijesti. Ujedinjuje ljude i parove. Treba ga vidjeti danju , a pogotovo lijepo osvijetljenog noću. Na njemu i oko njega se okupljaju mnogi u nekoj vrsti piknika i ležerne šetnja nakon što padne mrak.

Što vidjeti u Esfahanu je pitanje o kojem bi se moglo pričati danma negdje u sjeni s mirisom kave i šafrana polu žmireći sa bojama grada u mislima.

Esfahan, Isfahan, Sepahan, Spadana ili prema nadimku Nesfe Džahan – „Pola svijeta“ je grad kojeg svakako treba vidjeti. Ništa slično ne vidjeh i nakon dugo godina me jedan grad toliko očarao ljepotom da se želim vratiti.
Iz Europe ima nekoliko letova dnevno. Meni se najbolji činio pet sati dugi let Austrianom u Beč kojim smo se vratili. U Iran smo ušli u Teheranu koji je udaljen nekih 370 km. Ili oko 6 sati vožnje uglavnom kroz pustinju. Od prilike isto toliko je i južno do Shiraza. Avio karte za unutarnje letove su jeftine, oko pedesetak Eura. Osim Iran Aira ima nekoliko kompanija i svi avioni koje sam viđao na aerodromima su novi Airbusovi 319 i 320. Po gradovima Irana preporučujem javni prijevoz ili taksije, a najbolje je imati auto s vozačem jer je promet totalni kaos bez puno pravila. Vozači ne staju na zebri zato oprez.