Gdje otići na sunce u veljači ?

Gdje otići na sunce u siječnju

Ne skijate? Prijatelji masovno odlaze na skijanje, a vam snijeg i hladnoća nisu najmiliji.

Dosta vam je njihovih selfija na žičarama na kojima se smrzavaju, a glume da im je ludo i nezaboravno.
Imate još par dana starog godišnjeg kojeg valja iskoristiti. Kod nas je maglovito i hladno, Amerike, Azija, Afrika, Australija…sve je to daleko. Pa gdje onda otići na sunce u siječnju , a da nije pre daleko?

Donosimo par ideja:

Kanarsko otočje, Španjolska

Temperatura između prosječnih 13 i 21 dozvoljava kupanje u moru jer je uglavnom sunčano. Kiše su rijetke ili ih nema. Na suncu u zavjetrini je vruće i osjećaj je na koži kao u pravom ljetu. Sjevernjaci u hordama lete na Kanare tako da je dobro na vrijeme osigurati smještaj i avionske karte.

Gdje otići na sunce u siječnju

Arhipelag čine sedam otoka : Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera i El Hierro. Na svakom ima puno toga za vidjeti. Neki su življi što se tiče provoda, neki su mirniji, no priroda je svuda atraktivna. Kanari su dio Španjolske i EU pa je lako snalaženje. Svi govore Engleski jer je i najviše gostiju iz tog dijela Europe. Otočje se nalazi stotinjak kilometara zapadno od Maroka.
Najvažnije turističke atrakcije na Kanarima su:
Pico del Teide – vrh vulkanske planine Teide na koju se stiže gondolom i s koje se pruža veličanstven pogled na vulkanske doline i obližnje otoke. Tenerife.
San Cristobal de la Laguna – UNESCO zaštićen gradić je nekoć bio glavni na otoku Tenerife. Lijepe palače i crkve iz 17. i 18. stoljeća, uske popločane ulice i lijepe plaže Al Apio i El Navio u okolici.
Las Palmas de Gran Canaria – Skoro pola otoka je pod zaštitom UNESCA kao rezervat biosfere. Sjever su sure i strme litice, a jug lijepe i duge pješčane plaže. Las Palmas je suncem okupan glavni grad.
Timanfaya N.P. – Nalazi se na zapadnoj obali otoka Lanzarote. Izgleda kao da je na mjesecu ili nekoj pustoj planeti. Površina je na mjestima toliko tanka da se osjeća ključanje vode pod nogama.
Valle Gran Rey – na jugu otoka La Gomera. Idealno mjesto za hiking i istraživanje slabo naseljenog otoka i crnih plaža. Otok koji odolijeva masovnom turizmu susjednih zvijezda Kanara.

Hurghada, Egipat

Temperature su između 13 noću i ugodnih 25 danju.
Grad je teško definirati prema našim standardima, no u grad se ionako ne ide osim možda jednom informativno. Život turista se odvija u resortima na obali crvenog mora. Kupanje je ovdje sasvim ugodno bilo u bazenima ili moru. Crveno more je jedna od najboljih lokacija za ronjenje na svijetu s bocama na zrak ili samo maskama s dihalicom. Toliko bogatstvo podvodnog svijeta postoji još samo na udaljenim otocima Pacifika. Za sve ljubitelje ronjenja Crveno more je „must“. Oko grada je više od stotinu hotela koji su se smjestili uz neprekinutu pješčanu obalu.

Gdje otići na sunce u siječnju
Dodatni plus za ovu destinaciju je izlet u Luxor. Svakog jutra se na određenom mjestu sakupljaju vozila koja pod naoružanom pratnjom prelaze pustinju do Luxora gdje se provede čitav dan u razgledavanju. Isto se konvoj po podne vrača nazad u Hurghadu. Dnevno su organizirani i izleti avionom u Kairo i Gizu.

Eilat, Izrael

Temperature od 6 noću do 21 danju. Grad se nalazi na samom jugu Izraela u dnu zaljeva Aqaba u Crvenom moru. Od ostatka države je odijeljen pustinjom Negev.

Gdje otići na sunce u siječnju

Grad je doslovno uz granicu Jordana i mjesta Aqaba. S druge strane granice je mjesto Taba u Egiptu. U Eilat najviše dolaze Izraelci i nema toliko Europljana kao u drugim mjestima. Eilat zovu Ibiza Izraela. Ronjenje u Crvenom moru je glavna i ponajbolja zanimacija , naravno osim ležanja uz bazen ili na plaži. Prirodni rezervat Coral Beach je dobro organizirano mjesto za ronjenje s maskom jer do koraljnog grebena vode drveni mostovi i dobro je označeno gdje se smije roniti. Zanimljiv je i podvodni Marine Park.
U Eilatu je često gužva, pogotovo za školskih praznika u Izraelu jer je mjesto omiljena obiteljska destinacija.

Gdje otići na sunce u siječnju

Obližnja Aqaba u Jordanu je staro mjesto pa je zanimljiva destinacija za izlete. Najpoznatiji lokalitet u okolici je svakako veličanstvena Petra. Pustinjske planine i kanjoni Wadi Rum (Dolina mjeseca) su zaštićena zona poznata iz mnogih filmova.

Gdje otići na sunce u veljači ?

Ova mjesta nisu sva koja su lako i brzo dohvatljiva avionom. Svakako treba spomenuti Maroko, španjolsku Andaluziju, portugalski Algarve, Tunis koji se vrača kao destinacija, Cipar, Libanon, Kretu…

Južna obala Mediterana je vrlo bogata znatno toplijim destinacijama. Europljanima željnim sunca je lako dostupno neko od takvih mjesta. Treba samo prošetati agencijskim ponudama i tražilicama avio karata te naći odgovarajuću ponudu. Nadam se da sam pomogao u izboru.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Tunis – Ali Babina pustolovina je zakon

 

 

Gdje prezimiti? Donosimo popis najboljih otoka

Abu Dhabi – kako najbolje provesti dva dana !