Tara – nacionalni park u Zapadnoj Srbiji

Naša suradnica iz Beograda, Mara Martinović, snimila je i poslala odlične fotke iz NP Tara u Zapadnoj Srbiji. Uživajte u ljepotama prirode.

Tara se nalazi u zapadnom dijelu Srbije, površine 183 kvadratna km. Prosječna nadmorska visina je 1200 m. Najviši vrh 1591m. Tara je vrlo povoljna za razvoj turizma, jer ima blagu planinsku klimu, pogodna za zimske sportove, ima dva umjetna jezera: Zaovine i Perućac, mnoga izletišta, prelijepe smještajne jedinice, raznovrstan biljni i životinjski svijet. Osim ova dva jezera, u podnožju Tare teče prelijepa Drina. Ima 3-4 predivna vidikovca: Predov krst, Osluša, Banjska stijena. U neposrednoj blizini se nalaze gradovi: Bajina bašta, Užice, Zlatibor i Mokra gora. Izleti se mogu organizirati s Tare na Mokru goru: obilazak Drvengrada, vožnja Sarganskom osmicom. Sargan je planina između Tare i Zlatibora. Vožnja vozom Čirom kroz Sargan se naziva Sarganska osmica, jer je putanja pruge u obliku broja 8.

Zlatibor

Zatim izlet do Zlatibora, izlet brodom do Višegrada gdje se obilazi most i Andrić grad (Kamengrad). Skijaške staze su u prosjeku od 3-5km. Tara je od 1981.god proglašena za nacionalni park i obuhvaća 19.175 ha. Ovdje raste Pančićeva omorika (relikt i endemit balkanskog poluostrva), Tepih livada, livada koja se nalazi na tresištu i vodi koja kada skačemo po njoj se pomiče. Tamo se nalazi i dječje odmaralište Mitrovac.

Rijeka Vrelo je dugačka svega 365 m. Izvire na Tari, širi se u par brzaka i spušta u Drinu. Slika vodopada to oslikava. Na samom Vrelu se nalazi restoran koji se može pohvaliti izuzetnom kuhinjom, ljubaznim osobljem i veličanstvenim doživljajem, jer osim što ispod vas teku brzaci, oni se sakupljaju i čine vodopad. Sam vodopad se nalazi u Peručcu, malenom turističkom mjestu. Nakon razgledavanja vodopada, možete šetati pored Drine, voziti se čamcem ili ako ste sportskog duha postoji mogućnost raftinga do Bajine bašte. Umjetno jezero Peručac je kupalište tokom ljetne sezone. Mogu se iznajmiti kućice na vodi, tj. na Drini i uživati u miru, plivanju, pecanju…

Već spomenuta Zaovinska jezera su umjetns jezera na vrhu Tare. Postoje 2 jezera odvojena branom: jezero Spajića i Zaovinsko jezero. Na slikama postoje oba.

Sto se tiče Drine… Duzina 329km, nastaje spajanjem Tare i Pive i ulijeva se u Savu. Ima predivan kanjon koji zaista vrijedi vidjeti. Najbolji način da se Drina dozivi je ili da se plovi brodom do Višegrada (vožnja traje 3h i 15min), tu je kanjon širok, planine prelijepe ili da se organizirano ode na rafting u plićim i opasnijim dijelovima. Prelijepa boja vode (zelena) se savršeno uklapa u šumski ambijent. Divlja snaga rijeke je ukroćena branama i jezerima (Višegradsko, Perućac i Zvorničko).

Iz Beograda se ide na Ibarsku magistralu, odvajanje za Valjevo, pa preko Debelog brda. Vožnja kolima od Beograda traje 3,5h. Put preko Debelog brda je pun zavoja, ali prohodan i ljetos su radili obnovu. Avionom bi se moralo do Bg, pa busom ili rent a carom dalje.