Novi Titanik II uskoro će zaploviti starom rutom

Titanik II će zaploviti rutom svog prethodnika
Titanik II je na putu. I ne, ne radi se nastavku svima nam poznatog filma. Još malo i oceanom će zaploviti potpuno isti novoizgrađeni brod.

Plovit će poznatom rutom na kojoj je njegov prethodnik Titanik izgubio bitku s morem i ledom i potonuo. Vjerna replika broda gradi se u Kini,a putnicima će ponuditi svu ljepotu luksuza iz nekih davnih vremena.

Začetnik ideje je milijarder Clive Palmer. Mišljenja je kako brod o kom priča živi već više od jednog stoljeća zaslužuje repliku i mogućnost da otplovi cijelu predviđenu rutu. Toliki o njemu pričaju i maštaju o romantici povijesnog krstarenja s posebnim žarom. Priču uvijek prati doza mistike i intrige, kao i tuge zbog tragičnog kraja ovog kako su tada smatrali, najsigurnijeg broda na svijetu.

Novi Titanik

Titanik II bi za sve one koji o njegovu putovanju razmišljaju i maštaju trebao biti dosanjani san, za razliku od naprasno prekinutog sna onih koji su se na identičnom brodu našli prije više od stotinu godina. Titanic je udario u santu leda 14. travnja 1912. u 11:40. Potonuo je sljedećeg jutra u 2:20 i odveo u smrt svojih 1526 ljudi.

Nakon tragičnog udarca o ledenjak ovaj brod koji je okončao tragično, i na kom su mnogi izgubili živote na morbidan način postao je dio suvremene kulture. Opjevan je u mjuziklu, priča o potonuću i sudbinama putnika je ekranizirana, a suveniri poput replika nakita bogatih putnica i mnogih drugih predmeta vezanih uz brod neizbježna su memorabilija.

Novi Titanik

Zbog filma, priča i izbjegavanja sirove istine, spomen Titanica je na neki način postao romantičan. Međutim svjedočenja preživjelih i onih koji su prvi stigli na mjesto nesreće govore da je stvarnost bila sve osim romantična. Rijetko se priča o danima nakon sudara sa santom leda. O vodenom grobu 1526 putnika, njihovim tijelima koja se njišu na ledenom moru u ritmu valova, sablasnoj magli, hladnoći i strašnim zvučnim kulisama.

Priča s godinama nije izblijedjela. Uvijek je iako tužna, jednako atraktivna, a kroz medije smo imali prilike i iz prve ruke čuti životne priče onih koji su imali sreće ovu strašnu kalvariju preživjeti.

Novi Titanik

Legendarni Titanik i danas je na dnu Atlantskog oceana, 740 kilometara od kanadske obale, prepolovljen na dva dijela na dubini od 3.700 metara. Olupinu je pronađena 1985. uz pomoć bespilotne podmornice.

Titanik 2 bit će vjerna replika svojeg prethodnika, s time da će biti nekoliko metara širi zbog bolje stabilnosti. Blue Star Line i Clive Palmer započeli su s projektom vrijednim preko 500 milijuna dolara još 2012. Međutim susreli su se s poteškoćama koje su sada riješene i brod će napokon 2022. zaploviti.

Titanik II će moći primiti jednak broj putnika i posade kao i Titanik. 2.400 putnika u tri razreda, te 900 članova posade. Replika će biti opremljena modernom navigacijskom i sigurnosnom tehnologijom, te dovoljnim brojem čamaca za spašavanje, za razliku od prethodnika. Prvo putovanje novog broda odgovarat će ruti prvog putovanju broda iz 1912., od Southamptona u Engleskoj do New Yorku u SAD-u.

Travel advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal

Kako bukirati krstarenje?

Krstarenja kojima ćete obići svijet

10 dobrih strana krstarenja