Top 5 svjetskih zemalja kojima se predviđa turistički procvat

Kuda nas trendovi vode, te koje su to široj javnosti više ili manje poznate zemlje kojima se predviđa turistički procvat u ovoj godini možete provjeriti u nastavku…

1. Čile

Ova markantna i zadivljujuća zemlja izolirana je od ostatka Južne Amerike (i većine svijeta) planinskim lancem Anda na istoku, i golemim Tihim oceanom na zapadu, pustinjama Atacame na sjeveru i divljinama Patagonije na jugu. Ljepotu prekrasnih čileanskih krajolika u kojima se najbolje manifestiraju utjecaji klimatskih ekstrema nadmašuje jedino lepršava estetika južnoameričke arhitekture kakvu možemo vidjeti u glavnom gradu Santiagu. Građani Čilea će ove godine obilježiti 200 godina neovisnosti, a kako zahvaljujući sve većem broju novih letova nikada nije bilo lakše uhvatiti zrakoplov, i vi biste mogli podići čašu koktela Pisco Sour (karakterističnog za Čile i Peru), te nazdraviti skupa s njima.

5 zemalja koje trebate posjetiti

2. Južna Koreja

Ova daleka zemlja je najbolji mogući predstavnik novog vala azijskog modernizma, koji se najbolje očituje u Seoulu, njenoj high – tech prijestolnici. Grad je u 2017. doživio svojevrstan „facelifting“, kojeg je obilježilo otvaranje „Seoul -lo 7017“, futurističkog parka smještenog na dijelu nekadašnje autoceste. Osim brojnih kavana, knjižnica i restorana, park krasi i oko 24 000 biljaka, što je stvarno impresivan broj. Ove godine održane su i Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu, povodom čega je otvorena i nova ultrabrza željeznica. Iako ste možda zakasnili na same Igre, sigurni smo kako će vam brojni planinski pejzaži, ili bogat noćni život (ukoliko ste više „urbani tip“) oduzeti dah i priuštiti vam neke nove lijepe uspomene.

5 zemalja koje trebate posjetiti

3. Portugal

Nakon dugo vremena, ova zemlja je napokon „izašla iz sjene“ susjedne Španjolske pozicionirajući se kao dinamičan kulturni, umjetnički i gastronomski centar. Cijeli spektar uspješno dizajniranih muzeja otvoren je u protekle dvije godine, razvila se i pivarska craft scena, a mnogobrojni kuharski chefovi impresioniraju goste u restoranima od Lisabona pa sve do plaža Algavre (sedam novih restorana je dobilo Michelinovu zvjezdicu u 2017.). Razlog ovog turističkog uspjeha leži u cjenovnoj pristupačnosti i prirodnim ljepotama; u 2016. je više od 300 plaža dobilo plavu zastavu, a proglašena su i dva nova prirodna rezervata.

5 zemalja koje trebate posjetiti

4. Djibouti

Smještena preko puta samog kuta Arapskog poluotoka, ova šarmantna afrička državica leži na trima tektonskim pločama, koje su odigrale glavnu ulogu u kreaciji raznolikih marsovskih pejzaža, pustinja, ali također i čarobnih plaža. Svim ovim čudesima Majke prirode pridodajte još i čarobnu kulturu koja je nastala miksom francuske i arapske, te raznoliku turističku ponudu koja čak uključuje i ronjenje s kitopsinama, i dobit ćete savršen razlog da se ukrcate na avion i posjetite ovu zemlju koja je upola manja od Hrvatske.

5 zemalja koje trebate posjetiti
@djiboutitourism

5. Novi Zeland

Prije dvadeset i pet godina, mnogo prije snimanja čitave sage o Prstenovoj družini, Novi Zeland je počeo privlačiti avanturiste iz svih krajeva svijeta. Mnogobrojna brdašca i doline prekrivene hipnotizirajućim zelenilom probudile su istraživački duh kod velikog broja posjetitelja, pružajući uvid u neke od najneobičnijih svjetskih divljina. Postojeći broj turističkih staza se neprestano povećava, a šetnjice Paparoa i Pike 29 Memorial Track – napravljena u svrhu obilježavanja tragedije u kojoj je ubijeno 29 rudara 2010. godine, formirat će veličanstven višednevni put kroz divlju i prekrasnu zapadnu obalu Južnog otoka. Osim prirodnih ljepota, ova zemlja nudi još jedan jedinstveni kulturološki blend domorodačke Maori populacije i doseljeničkih europskih naroda, od kojih su najbrojniji pripadnici anglofonog teritorija. Prisutna je i hrvatska manjina, koja je kod maorskog stanovništva čak zaradila i naziv „Tarara“, zbog brzog govora i upotrebe glasa /r/.

Izvor: Lonely Planet

Travel Advisor – putovanja

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

 

Martinique – zeleni otok na Kraibima

Černobil: Mjesto nuklearne katastrofe postaje turistička atrakcija

7 razloga zašto bi Beijing trebao biti na Vašoj listi putovanja