Trendovi u turizmu 2019.

Trendovi u turizmu

Trendovi u turizmu ove i slijedećih godina

Ove se godine zaoštrava borba za putnike u svijetu. U prednosti su neki novi igrači jer putnici žele uvijek novo, tamo gdje nisu bili. Neke zemlje profitiraju od toga, a da se i nisu previše namučile oko promidžbe. Broj jedan je Južnoafrička Republika. Zasluženo u svakom slučaju jer je zemlja jedna od najljepših koj sam posjetio. U nekim dijelovima ima političkih i sigurnosnih problema, no prirodne ljepote, bogatstvo kultura i raznolikost od oceana do planina mamac je za sve putnike.

Trendovi u turizmu
U trendu su i neka vrlo ekološki osjetljiva područja. Prvenstveno Galapagos. Koliko god da su zanimljivi flora i fauna, na ovim otocima je biosfera vrlo krhka. Možemo se samo nadati da neće podleći masovnom turizmu.

Slična situacija je i u drugim zemljama poput Costa Rice, Novog Zelanda, Perua i Islanda koje su pri vrhu liste zanimljivosti. Island već očekuju problemi s prekomjernim brojem turista, a tek im je krenulo. Većina tih zemalja nema izgrađenu turističku infrastrukturu i u tome je kvaka 22. Ako se izgradi da zadovolji sve veći broj zainteresiranih, doći će do masovnog turizma. To nitko ne bi htio, no lako je moguće da se dogodi.

Trendovi u turizmu
Milenijalci (ređeni između 1980. i 2000) putuju avionima, nisu zasnovali vlastite obitelji i vrlo im je lako krenuti iz velikih gradova u bilo kojem smjeru. Uglavnom ne odlaze tamo gdje su kao djeca bili s roditeljima što znači niti u Hrvatsku. Prema statistikama putuje više žena nego muškaraca i čak 17% je solo putnica ili putnika. Trend kaže da škrti milenijalci radije ostaju u svojim zemljama. Lokalni odmori uzimaju sve više pristaša pred međunarodnim. Lokalno u Europi znači unutar EU. Kulturni turizam je u porastu, te prilagođene tailor made ponude koje sve više uključuju interakciju i druženje s lokalnim stanovništvom i edukacije o tradicionalnom načinu života. U tom segmentu je Francuska daleko najbolja.

Trendovi u turizmu
Najveći trend u prodaji aranžmana su All Inclusive paketi. Mnogi putnici to vide kao najbolji omjer „value for the money“. Putnici kojima je važno da ostanu u budžetu je ova opcija najbolja jer mogu kontrolirati troškove.

Trendovi u turizmu

OTA – Online travel agents su u posljednjih desetak godine kao vjetar pomeli tržište. Agencije koje se nisu na vrijeme pozicionirale u online prodaji su nestale. To se vidjelo i na našim prostorima. Predviđa se da će i dalje biti agresivni te diskontnim cijenama, a na račun pružatelja usluga, pokupiti još tržišta. Ipak, bukiranje preko OTA pada 2 do 4% u Europi. Direktno bukiranje kod hotela, prijevoznika i nuditelja usluga je u porastu. Vlasnicima proizvoda je dosta plaćanja visokih provizija.

Radi boljeg razumijevanja navodim najveće OTA prema prihodima:

1) Priceline (Booking, Rentalcars, Kayak…)
2) Expedia
3) Ctrip (Skyscanner i brojne azijske OTA)
4) TripAdvisor
5) Trivago

Trendovi u turizmu

U USA i nešto manje na zapadu mnogi zaposlenici ne koriste godišnje odmore. Nije da nemaju pravo na godišnje, nego nije IN koristiti ih i izostati s posla. Stoga koriste poslovna putovanja te je trend da na putu ostanu koji dan duže kako bi istražili kraj u koji putuju.

Poslovna putovanja su u porastu zadnjih par godina i trend se nastavlja. To je izazov za hotele koji osim noćenja moraju pružiti i druge usluge poput dobrog wellnessa, conciergea koji će moći nabaviti ulaznice za popularne show programe i mjesta u rasprodanim restoranima.

Trendovi u turizmu

Tehnologija je tek počela razvoj. Ako ne ove godine

, onda sljedeće, možemo očekivati praktičnu primjenu umjetne inteligencije. Priceline sam je investirao stotine milijuna dolara u razvoj AI. Umjesto sa živim osobama razgovarat ćemo s AI koje će znati odgovore na sva naša pitanja. Web stranice će pružati sve više informacija i usluga na jednom mjestu. Content is the King.

Trendovi u turizmu
Nova mantra za bogate putnike je PRIRODA. Najviše onih koji puno zarađuju rade u velikim korporacijama i gradovima. Oni žele bijeg u prirodu, osamu i mir. Partijanje je out. Wellness oaze u šumama, pustinjama i udaljenim otocima su hit broj jedan. Bogati bježe od masovnih atrakcija i masovnog turizma.

Travel Advisorbusiness

Posjetite naš YouTube kanal.

Otkrivamo pravo stanje turizma u Hrvatskoj

 

Tko je kriv za preveliki broj turista u Europi?

10 najposjećenijih gradova