Tripping.com – nova meta tražilica smještaja

Tripping.com – start up iz San Francisca ima namjeru postati najveća meta tražilica smještaja. Ono što je Kayak među avio tražilicama Tripping će biti s ponudom soba.
Več sada ima više od 10 milijuna objekata u ponudi što znači pet puta više nego Airbnb. Možda još niste čuli za Tripping, no kompanija je lani ostvarila prihod od pola milijarde $. Iznajmljivanje apartmana kako ih mi zovemo, a u biti pod tim sinonimom spadaju i kuće, vile, auto prikolice, vikendice, kolibe i razna druga neobična mjesta u kojima se može spavati, postaje veliki posao u svijetu i najbrže rastući segment turističke ponude. Do prije samo par godina hoteli, hosteli i moteli su bili gotovo jedina mogućnost za boravak u gradovima pogotovo van turističkih destinacija. Danas je to drugačije zahvaljujući Airbnb stranici i mnogim drugim sličnim.

Ekonomija sheranja privatnih stanova se toliko raširila da hotelijeri i države na sve načine pokušavaju regulirati i suzbiti trend. Vjerujem da nije moguće, baš kao niti Uber niti druge slične pothvate. Država bi od svega uzimala poreze pa tako i od toga da primam nekoga u svoj stan dok mene nema doma recimo sljedeći vikend. Ne vidim smisla zašto bi na tako nešto trebao plaćati PDV ili porez. Nije mi tu država ničim pomogla. Ni meni ni klijentu kojem želim iznajmiti stan.
Tripping popunjava prazninu u tom dijelu turističke ponude. Na jednom mjestu objedinjuje ponudu HomeAway, TripAdvisor, Booking.com i nekih manjih stranica na kojima se nudi smještaj. Baš kao i Kayak i kod nas popularan SkyScanner sa avio kartama. Nakon odabira smještaja vodi kupca na stranicu na kojoj se nalazi i tamo se vrši transakcija uz naravno proviziju koju tada dobiva Tripping (50% provizije koju dobiva primjerice Booking.com od onoga čiji smještaj prodaje). Time se skraćuje vrijeme pretraživanja pa je kupcima lakše pregledati ponudu na jednoj stranici umjesto da otvaraju više njih i uspoređuju cijene. Meta tražilica smještaja ima svoju svrhu.
Dobro došla novost za sve koji putuju. iznajmljivači mogu objaviti svoju ponudu direktno na stranici.

Očekuje se više partnera te bi Tripping.com – prva meta tražilica smještaja ubrzo mogla postati glavna svjetska tražilica u ponudi smještaja.