U – FLY je prva alijansa LCC prijevoznika

U Aziji je prije godinu dana nastalo prvo svjetsko udruženje LCC prijevoznika U- Fly .

Da li to promjena na tržištu koja je po prvi puta za isti stol dovela nezavisne avio kompanije i kako će se to odraziti na putovanja?

U Europi postoje nekoliko velikih LCCa, dok ih je u Aziji puno više. Mnoge su male avio kompanije za koje nismo nikad čuli.
HK Express, Lucky Air, Urumqi Air i West Air su za azijske pojmove male kompanije, no udružene planiraju ekspanziju na stalno i brzo rastučem azijskom tržištu. U početku im je fokus sjeverna Azija. Širenje planiraju prema jugu i interkontinentalnim letovima prema Europi i Americi.

Bolja usluga za U – Fly putnike.
Mnogim putnicima na LCC letovima je problem u presjedanju i povezanim letovima za neke druge destinacije. Ako se treba presjedati, a ista kompanija nema taj let u ponudi, putnik mora uzeti prtljagu i ponovo se prijaviti na šalteru drugog prijevoznika. Udruživanjem se to izbjegava i popravlja usluga.
Veliki LCC prijevoznici poput Air Asie i Jetstar Asie su u razvojnim planovima predvidjeli širenje baza u više gradova pa su taj problem riješili na taj način. To je skupo i moguće samo velikim kompanijama sa stotinama dnevnih letova s raznih aerodroma. Kod manjih je jeftiniji i brži put udruživanje u alijansu.
Regularne avio kompanije su odavno prihvatile taj model šeranja mjesta na letovima. Miles and More, One World i ostale velike alijanse su se pokazale uspješnima.
Kod LCC kompanija je ovo prvi pokušaj. U tih godinu se pridružio novi član korejski Eastar Jet. Sada zajedno alijansa raspolaže s 111 aviona i više od 23 milijuna putnika na 103 destinacija.

Do kraja godine očekuje barem pet novih članica te suradnja s nekom od globalnih alijansa. Za putnike s drugih kontinenata koji stižu u Hong Kong, Seoul ili neki drugi grad često moraju presjedati na avione lokalnih kompanija koje nisu u dogovoru s veliki alijansama. Upravo to kani ponuditi U – Fly.

Planovi su veliki i dobri pa pratimo razvoj događaja.

Uz pomoč skift.com