Uber napada konkurencija

Uber napada konkurencija
Poslovni model Ubera nije tajna.

Veliki uspjeh kompanije na burzama bi željeli i drugi investitori u tehnologiju.

Kompanija nema svojih automobila i možda još ne zarađuje, no vrijednost na burzama je ono što investitori mjere kao uspjeh.
Nekoliko kompanija u svijetu već je uspješno. Najpoznatija je Lyft.

Cijene izgledaju vrlo slično, kao i prodajne akcije. Jednaka je i narudžba vozila putem aplikacije. Uber je bitno veća kompanija prisutna na velikom broju tržišta, no i Lyft se širi. Prilikom korištenja Ubera na aerodromu San Francisco primijetio sam da dosta vozila ima obje naljepnice na zadnjem prozoru što znači da vozači voze za obje kompanije pa koja se prvo javi. Uber ima znatno veću ponudu luksuznih automobila (Black). Generalno Lyft može biti 10% jeftiniji, no to nije svuda isto tako da je bolje provjeriti. Zajedno s koncernom GM, Lyft razvija samoupravljive automobile.
Dok se Uber i Lyft međusobno bore na raznim mjestima u svijetu nastaju alijanse drugih velikih prijevoznika.

Vijesti koje dolaze iz Dubaija i Kine najavljuju udruživanje kompanija Careem Inc i Yidao Yongche. Koristili bi Londonsku start up tehnologiju kompanije Splyt za koordinaciju plaćanja i naručivanja vozila na raznim tržištima. Tako bi klijenti koristili samo jednu aplikaciju u više zemalja baš kao kod Ubera. Ovime bi se ponuda popela na više od 3,5 milijuna vozila. Splyt nudi tehnologiju i drugim lokalnim kompanijama kako bi pogodovali međunarodnim putnicima i konkurirali Uberu.
Kod nas je prošlo ljeto najavljena aplikacija Olligo u Zagrebu, Splitu i Beču. Start up u vlasništvu ljudi iz naše regije. Novost je Smart Deals znači da vozači i klijenti dogovaraju cijenu prijevoza. Automobili su podijeljeni u dvije kategorije. Jeftiniji Base i skuplji Space. Treba probati. Nisam čuo da se netko koristi tim, no to ne znači da nije funkcionalna.

Kao što je Uber napao lokalnu konkurenciju malih taskista tako sada Uber napada konkurencija u vidu novih tehnoloških kompanija.

Informacije prikupljene iz RideGuru (infografika), Skift i Bloomberg.