Europa nije sigurna?

Europa nije sigurna. Tako kažu Američke vlasti.

Američki State Department je izdao upozorenje Amerikancima željnim putovanja u za njih nikad jeftiniju Europu. Kako navode posjeduju kredibilnu informaciju o planiranju novih terorističkih napada od strane ISILa, Al Qaide te njihovih sljedbenika na europske gradove ove zime. Tvrde da Europa čini mnogo kako bi se suzbila prijetnja, no nije posve sigurna.

Upozorenje počinje odmah i traje do 20. veljače 2017. Poziva se na terorističke događaje koji su se ove godine dogodili u Europi u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj. Upozorenje se odnosi i na druge zemlje Europe.

Turisti se pozivaju na povećani oprez na festivalima, eventima i slavljima vezanim uz nadolazeće praznike. To se odnosi i na popularna sastajališta poput gradskih trgova i adventskih sajmova diljem kontinenta. Preporuča  se izbjegavanje masovnih okupljanja te poseban oprez u javnom gradskom prijevozu jer su to moguće mete terorističkih napada. To je prvo takvo upozorenje nakon onog izdanog u ljeto ove godine.

Prema nekim podacima broj američkih turista se značajno smanjio u Europi kao posljedica terorističkih napada. Primjerice pad posjetioca u Parizu je 12,8%, Istanbulu 60,2%, a Brislu 19,6%. Zanimljivo je da je značajan pad i u gradovima koji nisu bili ni blizu mjestima na kojima su se dogodili napadi. Beč je doživio pad od 17,5%, Zurich 11,7%, Amsterdam 30,8% pa čak i Budimpešta 16,1.%

Kao i uvijek, moj stav je da vjerujem kako strah ne bi trebao utjecati na odustajanje od planova za putovanja, no treba biti svjestan opasnosti te biti oprezan tamo gdje se osjeti moguća opasnost.