Vinski razgovori uz destilate Rossi

destilati rossi

“Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” su zanimljive interaktivne radionice kojima popularnost raste zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, a u centar Zagreba dva puta mjesečno dovode zanimljive vinare i njihova vina. U specijalnom izdanju “Vinskih razgovora” gost je bila vinarija i destilerija Rossi.

“Istra je regija koja, po mojem mišljenju, u Hrvatskoj prednjači u proizvodnji jakih alkoholnih pića – po kvantiteti, a još više po kvaliteti. Sad to više nisu samo rakije… Naravno, oduvijek smo uz Istru vezali bisku i teranino; imamo sad i drugih pića kao što su pelinkovac i amaro pa sve do fantastičnih vinjaka. Te proizvode je publika počela otkrivati i tako se izdvojilo nekoliko vrhunskih destilerija, među kojima je svakako i destilerija Rossi.”, rekao je Stiplošek u uvodnom razgovoru.

Marljiva i gostoljubiva obitelj Rossi ima zanimljivu povijest, a još se od doba Austrougarske bave proizvodnjom rakija kao djelatnosti komplementarnoj vinarskoj. O proizvodnji vina i destilata danas se brinu otac Marino, gorljivi poljoprivrednik, majka Ines inženjerka vinarstva i tri sina, Luka, Marko i Filip, a tu je i nono Federico, oličenje inspiracije i iskustva, koji sa svojih skoro 90 godina i dalje zaljubljeno njeguje svoje loze.

destilati rossi

U najdubljem dijelu vinarije smještena je destilerija u kojoj se nalazi profesionalni kotao, veličinom primjeren pažljivom radu, koji omogućuje odličnu kontrolu nad procesom.

Baza od koje obitelj Rossi radi rakije je posve prirodna i temelji se isključivo na dropu (komu) koji je nusproizvod vlastite proizvodnje vina. Zbog toga se kom za vino ne preša jako, nego umjereno, kako bi u smjesi ostalo dosta mošta koji obdaruje rakiju njezinom punoćom okusa. Nakon toga, kom se stavlja na fermentaciju od mjesec do mjesec i pol dana te potom destilira. Tako se dobiva rakija komovica, baza svih ostalih rakija Rossi, četiri puta redestilirana kako bi se zaokružila punoća i elegancija okusa. Godišnja proizvodnja destilata obitelji Rossi iznosi oko 20.000 litara.

Na “Vinskim razgovorima” Luka Rossi je predstavio istarsku lozu Muškat Žuti, Erba Luigiju, Medenicu, Bisku, Travaricu, gin Nostromo, vinjak Šovran i likere pelinkovac Epulon, Amaro Istriano i Teranino.

Ovo je ujedno bila premijera likera Amaro Istriano. Amaro spada u likere koje smo svi bar jednom u životu probali, a ovaj Rossijev je fantastičan uradak; pitak, s vrlo malo gorčine i naravno, vrlo malo slatkoće. Amaro Istriano možete piti kao dobar dižestiv, ali ima dovoljno karaktera da u njemu uživate neovisno o hrani, u posebnim prilikama.

destilati rossi

Publika je bila jak ugodno iznenađena destilatima Rossi, posebice njihovim pelinkovcem Epulon. Ipak, kao najbolji od kušanih destilata, odabran je Šovran. To, naravno, ne čudi, jer on spada u skupinu XO vinjaka i izuzetne je kvalitete.

Rossiji stvaraju vina i destilate koji osim neupitnom kvalitetom samog sadržaja, i u estetskom pogledu mogu ravnopravno stajati uz bok najboljih svjetskih proizvođača.

Pažljivo se biraju dobavljači i modeli boca, stilovi i materijali čepova te tiskare i realizatori dizajna. Nerijetko se elementi za jedan proizvod dobavljaju od više usko specijaliziranih vrhunskih proizvođača iz nekoliko različitih zemalja svijeta. Cilj je napraviti proizvod savršen u svakom pogledu, proizvod s dignitetom, dostojan znalca i prikladan kao vrijedan poklon za svaku priliku; proizvod koji će ponosno predstavljati i Vižinadu i Istru i Hrvatsku.

Što se tiče ostalih kušanih destilata, mišljenja su vrlo podijeljena. Svatko je imao svog favorita, ali treba naglasiti da nitko nije izdvojio ni jedno piće kao neko koje mu se nije svidjelo.

Destilati obitelji Rossi su pića za znalce, za one koji mogu osjetiti razliku u kvaliteti između umjetnih, površno aromatiziranih rakija i tradicionalne, zrele, prirodne rakije, dubinski prožete aromom. To su beskompromisna, višestruko nagrađivana pića najveće kvalitete.

destilati rossi

Naravno, kada predstavljamo ovakve ekskluzivne destilate, postavlja se pitanje cijene. Primjerice, maloprodajne cijene u podrumu za likere i rakije su od 105 – 120 kuna, gin Nostromo 130, a vinjak Šovran 1100 kuna. Međutim, kada je Luka Rossi objasnio na koji se način rade destilati, koliko je problema ako želite imati prirodne proizvode vrhunske kvalitete, tada je lako shvatiti, što je publika i potvrdila, da destilati Rossi nisu preskupi; štoviše, relativno su prihvatljivih cijena.

Luka Rossi je napomenuo kako je izrada rakija oduvijek, tradicijski prisutna u obitelji; to je dio njih samih. “Bilo je, naravno, i teških trenutaka, u kojima smo razmišljali da taj dio proizvodnje u potpunosti odbacimo. Danas takvo što nije opcija, jer smo podigli kvalitetu na vrlo visoki nivo; proizvodimo Šovran na koji smo itekako ponosni, pogotovo kad ga vidimo na policama u hotelima s 5 zvjezdica, ali isto tako smo ponosni na svoje likere po kojima smo sve prepoznatljiviji.”

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Svi vole vino, a postoji li netko tko ne voli čokoladu?

Donosimo listu najboljih restorana u Istri

Mirisna nota mediteranske kuhinje