Visoke temperature zadržale avione na zemlji

Kako su temperature u Phoenixu u Arizoni porasle iznad 40 stupnjeva, otkazano je više od 40 letova. Bilo je prevruće da bi letjeli.

Po prognozama, danas bi temperature u ovom gradu mogle doseći visokih 49 stupnjeva. Ovako visoke temperature premašuju ona na kojima pojedini zrakoplovi mogu sigurno letjeti.

American Airlines najavio je otkazivanje desetaka letova koji su trebali poletjeti iz Zračne Luke Sky Harbor, Phoenix u najtoplijem dijelu dana.  Previsoke temperature najviše su utjecale na polijetanje manjih Bombardier zrakoplova, čija je maksimalna operativna temperatura 48 stupnjeva. U Phoenixu, najviše temperature u povijesti  zabilježene su 26. lipnja 1990. Tada je izmjereno visokih 50 stupnjeva Celziusa.

Zbog čega avioni ne mogu uzletjeti?

Pri višim temperaturama zrak je rjeđi. Manja gustoća zraka utječe na pritisak krila zrakoplova- jedna od osnova aeronautike. Ovo je dobro poznat problem, u izvješću Organizacije za civilno zrakoplovstvo iz 2016. upozoreno je da bi povišene temperature uzrokovane globalnim zatopljenjem mogle utjecati na uzlijetanja zrakoplova.

Ovo je problem mnog zemalja Srednjeg Istoka te viših područja Južne Amerike, u kojima se planovi polijetanja prilagođavaju temperaturama, te se polijeće navečer i noću kada su temperature niže.

BBC News