Ukida li se viza za Ameriku?

Vlado Šestan, urednik portala www.travel-advisor.eu je bio na press konferenciji  USTA – U.S. Travel Association. Održana je u Anaheimu prilikom sajma IPW 2019. Predsjednik te asocijacije uglednih putničkih agencija je iznio nekoliko zanimljivih detalja od kojih se neki odnose i na Hrvatsku.

IPW 2019 je najveći turistički sajam kojeg jedna država organizira u svrhu promocije svoje ponude. Prisutno je više od 6000 sudionika iz 70 zemalja. Prije početka je dogovoreno više od 110.000 sastanaka. Rezultat je 5,5 milijardi USD vrijednih dogovora za dolazak međunarodnih putnika. Prisutno je i 500 novinara iz vodećih medija koji se bave turizmom i putovanjima.

Ukida li se viza za Ameriku

 

Novinari su posebno važni za promidžbu sajma i destinacija. Svih 50 američkih država je prisutno. Prema istraživanjima će grad  domaćin- Anaheim, koji se nalazi južno od Los Angelesa, posjetiti dodatnih više stotina tisuća turista. To je važno za lokalnu ekonomiju i radna mjesta.

Robert Dow je naglasio da  IPW donosi svijet u Ameriku i spaja kupce,medije i pružatelje usluga na jednom mjestu tijekom pet dana. IPW se održava od 30.5. do 5.6.
USTA je neprofitna organizacija koja predstavlja sve komponente iz turističke industrije. Turizam i vezani polovi generiraju  15,7 milijuna radnih mjesta.

U Americi ne postoji ministarstvo turizma niti turistička zajednica. Svaka država ima svoju, često drugačiju organizaciju, promidžbene agencije. Neke financira država, recimo Florida sa stotinjak milijuna USD, a neke ne dobivaju dotacije te se financiraju iz dobrovoljnog članstva i organizacijom profitnoj poslovnog modela. U Floridi samo grad Orlando posjeti se od 75 milijuna turista godišnje.

Ukida li se viza za Ameriku

Robert Dow se dotakao i viznog režima. USTA lobira kod vlade i predsjednika Trumpa kako bi se vize za posjet Americi ukinule za neke zemlja. U prvom planu su Poljska i Izrael. Očekuje se da će unutar godinu dana njima biti ukinute vize. Slijede Brazil i Argentina te Bugarska, Rumunjska i Hrvatska. Datum se ne može predvidjeti. Robert kaže da to ovisi i o vladam tih zemalja tj. kako brzo mogu ispuniti zahtjeve koji su pred njih stavljeni.

Najveće zemlje partneri, koji se mogu vidjeti u tablici generiraju veliki plus u prihodima u odnosu na potrošeni novac Amerikanaca u njihovim zemljama. Osim Francuske pa tako i Hrvatske. Možemo se samo nadati da će se vize ukinuti sto prije.

Travel Advisor – business

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Za ulazak u EU Amerikanci će trebati vize

Za dva sata od Londona do New Yorka?

Najskuplja putovanja