Wiener Christkindlmaerkte

Christkindlmarkt se ove godine održava po 31. put u ovom obliku u kojem je postao prvorazredna turistička atrakcija. U kratkom periodu stvorena je poželjna tradicija dolaska na sajmove. Turisti iz okolnih zemalja dolaze po nekoliko puta. Beč za vrijeme adventa ostvaruje više o 6 milijuna noćenja. Najbrojniji su Nijemci, Amerikanci i Talijani.

Tradicija okupljanja na sajmovima pred Božić postoji puno duže i karakteristična je za srednju Europu, a pogotovo za germanske gradove.

U Beč u svaka četvrt ima svoj sajam sa štandovima na kojima se prodaju dekoracije za jelke te klobase i punsch.

Najpoznatiji turistima je onaj ispred Rathausa. Ove godine se zove “Bečki božićni san”. Ponuda je bogata na 151 štandu, U parku je s jedne strane klizalište kakvo je i Zagreb uspješno kopirao, a romantično osvjetljenje sa druge strane. Gužve su svaki dan, a najbolje je izbjegavati vikendom. Bio sam u nedjelju navečer i nije bilo stranaca ni velike gužve.

Drugi zanimljivi i lako dostupni sajmovi gradskim prijevozom su:

Art Advent ispred Karls Kirche je više Bečki i usmjeren prodaji rukotvorina i zabavi za najmlađe. Ispred crkve Svetog Stjepana je mali šminkerski sajam u centru. Između dva muzeja i oko kipa Marije Terezije je još jedan mali, ali slatki sajam u okruženju velebnih palača. Lokalcima je najpopularniji sajam u četvrti Spittelberg u 7.Bezirku. Najkulturniji je, kako sami kažu, ispred dvorca Schoenbrunn. Hipsterski sa dobrim DJevima koji ne liči na sajam, a ipak je, nalazi se u dvorištu  Museum Quartier. Najstariji je na trgu Am Hof gdje se održava još od 1842. Posebno romantičan je na Wilhelminenbergu u 16.Bezirku. Mali sajam nudi ukusno, lijepo i romantično, a bez gužvi iz središta grada.

Za dva dana uz kupnju dnevnih karata za javni prijevoz je lako obići sva mjesta te još ponešto iz standardne ponudegrada u kojeg se rado vračamo.