Za posjetu ovom gradu se uvodi naplata ulaznica

naplata ulaznica za posjet Veneciji

Grad Venecija zauzima površinu od 414 kvadratna kilometra sa gustoćom naseljenosti oko 630 stanovnika po k.k. Po veličini je 11 po redu u Italiji. U gradu živi 271.000 stalno prijavljenih građana.

Turizam je glavna ekonomska grana. Iako dio građana ne trpi turiste i radije bi a je grad samo za njih, ipak teško je ne shvatiti da je turizam glavni izvor prihoda. Godišnje Veneciju posjeti oko 20 milijuna posjetioca uz konstantan rast iz godine u godinu. Godišnja zarada po stanovniku je između 35.000 za mlade i 65.000 USD za starije stanovnike grada.

naplata ulaznica za posjet Veneciji
btr

Jedan od glavnih problema grada je javni prijevoz. Nema ulica, nema automobila, buseva ili vlakova pa se sve odvija na vodi. Venecija je drugačija od bilo kojeg  grada na svijetu. Želite li istražiti grad prošetajte uskim uličicama i mostovima koji vode do pitoresknih malih trgova. Za prijevoz po gradu su na raspolaganju vaporetti (vodeni busevi), trajekti, vodeni taksiji i gondole. Javne službe kao što su odvoz smeća, policija i hitna služba koriste brodove.

Sve je to vrlo skupo pa su gradske vlasti odlučile naplaćivati ulaznice u grad. Prošli je tjedan odlučeno da se uvodi poseban doprinos koji će se ubirati od svih posjetitelja. Posebna skupina prema kojoj je usmjerena ova odredba su dnevni turisti koji ne borave u gradu i ne plaćaju boravišnu taksu.

naplata ulaznica za posjet Veneciji
oznor

Više od 600 kruzera godišnje posjete Veneciju. Procjenjuje se da bi uvođenjem te mjere mogli prikupiti više od 50 milijuna Eura godišnje.

Taj bi se novac koristio za komunalne službe i policiju te ti troškovi više ne bi bili na teret građana.

Od srpnja će se uvesti naplaćivanje ulaznice svim posjetiteljima u iznosu od 2,5 do 10 eura ovisno o turističkoj sezoni i dobu godine. 

naplata ulaznica za posjet Veneciji
dav

Možda se tako obrane od masovnog turizma koji je počeo gušiti grad na štetu njegovih stanovnika i samog grada.

O toj nepopularnoj mjeri za posjetioce se već priča godina, no sada je postalo službeno. Uvodi se naplata ulaznica za posjet Veneciji .

Travel AdvisorAlpe Adria

Posjetite naš YouTube kanal.

Krstarenje rijekama i kanalima Italije

Najbolji kvartovi za boravak Rimu

Trst za mlade i one koji se tako osjećaju