Za ulazak u EU Amerikanci će trebati vize

Za ulazak u EU Amerikanci će trebati vize

Europska unija je 8.ožujka izvijestila kako će od 2021. za ulazak u EU Amerikanci će trebati trebati novu vrstu vize, ETIAS.

Europski sustav za putovanja ETIAS povećavat će unutarnju sigurnost granica prethodnom kontrolom putnika bez vize, dok još nisu na teritoriju EU.

Od 2021. putnici iz zemalja izuzetih iz viznog režima trebat će dozvolu za putovanja u EU. Kontrola će identificirati osobe koje bi mogle biti rizične. Radi se o jednostavnom postupku i online provjeri. Maloljetnicima će trebati samo putovnicua.

Ova viza iza služi za ulazak u europski šengenski prostoru koji obuhvaća 26 zemalja Europske unije koje nemaju međusobne granice i slobodan je prolazak ljudi i roba.

Trenutno Amerikanci Europskom Unijom  mogu  putovati  90 dana bez vize. Nova viza vrijedit će tri godine.

Za ulazak u EU Amerikanci će trebati vize

Za dobiti ETIAS vizu potrebna je važeća putovnicu, e-mail i kreditnu ili debitnu kartica.

Ovo je uzrokovanom odbijanjem SAD-a da ukine vize građanima Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Poljske i Cipra. Europska Unija odlučila je odgovoriti istom mjerom. Europska komisija od 2016. zahtjeva od SAD-a da se za ovih pet zemalja uvede isti režim kao za ostale članice EU, međutim Amerikanci to odbijaju.

To traje već dugo, a koliko je za Hrvatsku važno istaknula je i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić prilikom posjeta SAD-u. Da bi Hrvatskoj bile ukinute vize, broj odbijenih mora biti najviše 3%. Za sada je još uvijek 4-5% odbijenih.

Travel Advisorbusiness

Pretplatite se na naš YouTube kanal.

Je li moguće da su ove avio karte tako jeftine ?

Za dva sata od Londona do New Yorka?

6 savjeta kako pronaći putovanja po last-minute cijenama