Zabrana unosa električnih aparata u avione sa nekih aerodroma prema SAD

Američka vlada je zabranila unošenje laptopa, tableta, kamera i svih ostalih električnih naprava većih od telefona u avione koji lete na područje SAD a iz aerodroma na bliskom istoku.

Zabrana unosa električnih aparata u avione se odnosi na 10 aerodroma: Amman Jordan, Kairo Egipat, Istanbul Turska, Jeddah i Rijad Saudijska Arabija, Kuwait, Casablanca Maroko, Doha Katar te Dubai i Abu Dabi UAE.

Time su pogođene neke od najboljih avio kompanija: Katar, Emirates, Etihad, Turkish i ostale.
Vrlo neobičan potez koji su odmah slijedili i Englezi, no oni su isključili Big 3 (Katar, Emirates, Etihad).
Odluka je presedan iz nekoliko razloga.

Kada je Bushova vlada 2006.uvela restriktivne zakone za unos tekućina u avione ta odluka je bila donesena temeljem pronađenih tekućih eksploziva koje su teroristi pokušali unijeti na let. Ova odluka od utorka nema za sada nama poznate osnove.

Stručnjaci čak tvrde obrnuto. Naime Litijska-ion baterija koja je u laptopima i većini ostalih uređaja se moguće zapali u jednom od pet milijuna slučajeva. Ako se to dogodi onda taj mali požar treba odmah ugasiti. To je nemoguće učiniti ako je laptop u koferu u cargo dijelu aviona.
Neki tvrde da je to odgovor vlade na hajku američkih avio kompanija (Delta, United, American…) koji tvrde da su Big 3 kompanije iz Zaljeva nelojalna konkurencija. Arapske kompanije su bitno bolje od Američkih i Europskih pa je to počelo svima smetati. Ruše cijene, dobivaju dotacije od svojih bogatih vlasnika – šeikova. Ipak putnici ih vole zbog komfornijih zrakoplova i nižih cijena. Putnike iz Hrvatske će to najviše pogoditi ako žele putovati u SAD sa Turkishem koji ima dobre cijene za New York.
Američke kompanije ne lete direktno na ove aerodrome pa se vjeruje da će u početku najviše koristi imati Europljani jer će se taj dio prometa preusmjeriti na Frankfurt, London, Paris i Amsterdam. Mnogo poslovnih putnika, koji čine većinu putnika u avio prometu, ne smije zbog regulative o zaštiti podataka u firmama u kojima rade, staviti laptop u čekiranu prtljagu.
Emirates su ekspresno odgovorili reklamnom kampanjom u kojima se duhovito tvrdi kako je u avionu zabava bolja bez laptopa.
Koliko će trajati zabrana je teško reći. Aerodromi Doha, Dubai i Abu Dhabi  imaju američke službenike koji pregledavaju prtljagu na letovima za SAD tako da se to čini besmislenim ako iza svega ne stoji politika i ignoriranje.

Forbes tvrdi da je to protekcionistička odluka.

Zabrana unosa električnih aparata u avione je kontoverzna odluka koja će utjecati na promet putnika iz tog dijela svijeta prema SAD.